бекенд разработчик

Бекенд уеб разработката е един от най-важните компоненти на разработката на уебсайтове. Той е много необходим за функционирането на вашия уебсайт. Вашият екип от бекенд софтуерни инженери трябва да е запознат с основите на бекенд уеб разработката, за да създаде осъществимо и логично решение. Първо трябва да разберете структурата на бекенда на уебсайта и всички необходими компоненти, преди да можете да отговорите на въпроса как да изградите бекенда на уебсайт.

Уеб разработката стана все по-известна през последните години. В резултат на това все по-голям брой компании/бизнеси осъзнават истинската си стойност по отношение на генерирането/улавянето на потенциални клиенти и изграждането на силно онлайн присъствие за осведомеността на марката. Вследствие на това предприятията се нуждаят от квалифицирани дизайнери и инженери, които могат да създават високоефективни уебсайтове въз основа на най-актуалните технологични стекове и тенденции в индустрията.

Въпреки че разработчиците на front-end са отговорни за създаването на приятно потребителско изживяване, back-end разработчиците са скритите архитекти, които позволяват функционалност.

Тази статия ще ви научи на всичко, което трябва да знаете за бекенд уеб разработката, включително как да създавате бекенд за уебсайтове, как работят, архитектура на бекенда и как да станете бекенд програмист.

Какво е back-end в уеб разработката?

Казано по друг начин, развитието на бекенд системата е всичко, което се случва „зад кулисите“. Бекенд разработчиците са отговорни за осигуряването на мащабируемост и функционалност на уебсайта, независимо от нивото на посетителя, както показва името.

Освен това, те работят заедно с фронтенд разработчици, програмисти, UX/UI професионалисти и full stack разработчици, за да произвеждат иновативни решения, които изпълняват редица бизнес цели.

Back-end разработчиците са отговорни не само за изграждането и поддържането на уебсайтове, но и за оценката на ефективността и скоростта на уеб приложенията, опитвайки се да напишат код с по-високо качество, отстраняване на грешки, обработка на грешки, управление на хостинг и, най-важното, поддържане на актуалност с най-новите налични технологии.

Бекендът е подобен на административния панел, тъй като ви позволява бързо да осъществявате достъп, актуализирате и наблюдавате какво се случва зад кулисите, за да гарантирате, че всичко върви гладко и без проблеми.

Списък и архитектура на бекенд инструменти

Бекендът включва сървърна страна, API (интерфейси за програмиране на приложения), бази данни, междинен софтуер и операционни системи.

За бекенда има разнообразие от рамки, от които да избирате.

Софтуер, който е подходящ. Изграждащите елементи на бекенд рамката са компонентите, които позволяват на приложенията и уебсайтовете да функционират по-бързо. Те се разглеждат като решаващ аспект на проектите за уеб разработка, тъй като осигуряват така необходимата интерактивност за онлайн приложения. Frameworks са езици за програмиране от страна на сървъра, които правят конфигурацията на сървъра по-лесна, тъй като бекендът улеснява функционирането на уебсайт.

API

Влизане на потребители, управление на плащания, помощ на клиентите, управление на поръчки и други дейности от страна на сървъра или бекенда са примери за процеси от страна на сървъра или бекенда в приложение. В резултат на това всяко действие, извършено на фронтенда, се управлява, изпраща и извлича от базата данни в бекенда.

API са необходими за такива взаимодействия, тъй като те позволяват на разработчиците да свързват уебсайтове, бази данни и услуги с лекота. Firebase, Backendless API, Wix API, StackAPI REST API и други са сред най-често използваните API в бекенд разработката.

Бази данни

Администраторите на сървъра могат да използват бази данни, за да съхраняват, управляват, актуализират и изтриват всякакви данни на сървъра. Казано по-просто, базата данни е библиотека, която съхранява всички данни, изпратени на интерфейса, като имена на акаунти, имейл адреси, пароли и поръчки.

Различни типове бази данни се използват в различни сценарии. Релационните бази данни, например, са най-подходящи за приложения с добре структурирани данни, докато документно-ориентираните бази данни са по-подходящи за приложения с неструктурирани/полуструктурирани данни и т.н.

Сървъри

Клиентите или заявителите на услуги подават заявки, които компютърният хардуер или софтуер обработва. Сървърите предоставят активи, данни, услуги и приложения на клиенти в мрежата. Всяко устройство, което обслужва или споделя ресурси с „клиенти“, се нарича сървър.

Мидълуер

Терминът „мидълуер“ се отнася до софтуера, който свързва интерфейса и бекенда. Той позволява комуникация между вашето приложение и сървъра. „Водопровод“ е друг термин за това.

Използвани езици за бекенд разработка

Бекенд разработчиците трябва да са запознати с необходимите рамки или бекенд езици, за да започнат с разработката на бекенда. Нека разгледаме някои от най-популярните езици за уеб разработка:

Java

Той е известен като кралят на всички рамки и често се използва за създаване на уебсайтове и други онлайн приложения. Само няколко примера са Netflix, Google Earth, Uber и Tinder. Освен това е обектно-ориентиран език за програмиране, който поддържа кросплатформена разработка.

Ruby on Rails

RoR става доста популярен и опция сред общността на разработчиците, тъй като подобрява процеса на разработка все по-бързо и по-бързо. Няколко добре познати примера включват Airbnb, Goodreads, Kickstarter и Groupon. Също така е добре известен със способността си да прави метапрограмиране. Ruby On Rails може да бъде страхотна инвестиция за компаниите, тъй като не само има много готини функции, но също така има много скрити скъпоценни камъни, които правят времето, прекарано в изучаването му, да си заслужава.

Python

За бекенд разработка, това е един от най-широко използваните компютърни езици. Python може да се използва и за изграждане на приложения за ИИ и машинно обучение, както и за мрежово програмиране. Само няколко примера са Spotify, Google, Reddit, Instagram и Dropbox. Това ръководство ще ви преведе през процеса на откриване и наемане на компетентни разработчици на Python.

Node.js

Това програмиране се използва широко в бекенд разработката и става все по-известно в компютърната индустрия. Първоначално е създаден за работа с проекти от средно ниво, но с напредването на технологиите вече може да управлява и големи проекти. Мащабируемостта е една от многото причини, поради които програмистите избират Node.js пред други рамки.

Алтернативните рамки за бекенд разработка включват .NET, Haskell, Clojure, Structured Query Language (SQL), С#, C++, PHP, Perl и Scala, като гореспоменатите езици за програмиране набират популярност.

Задължителни умения за бекенд разработчиците

Ние можем да ви помогнем, независимо дали искате да наемете back-end програмисти за вашата организация или се нуждаете от помощ с краткосрочни проекти. Уверете се, че бекенд разработчиците, които наемате, имат следните умения:

Свържете се с нас веднага, ако търсите квалифицирани бекенд разработчици, които да се присъединят към вашата компания. Сигурен съм, че имаме стратегията за прилагане, от която се нуждаете, за да започнете точно сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *