дизайнер на целеви страници

Следването на най-добрите практики за дизайн на “landing pages” или целеви страници, като поддържането им опростено, концентриране върху CTA, поддържане на формулярите кратки и други правила може да помогне на дизайнерите да създадат целеви страници, които конвертират по-ефективно.

Всяка страница, на която посетител попада, след като щракне върху маркетингова подканваща фраза, се нарича целева страница. Реклама за търсене или дисплей, имейл, публикация в социалната мрежа или партньорска връзка може да са примери.

Някои фирми правят грешката да изпращат посетители от тези препращащи източници към началната си страница. Целевите страници предоставят редица предимства, включително ясна оферта, която е в съответствие с препращащия източник. Това води до по-големи реализации, отколкото насочването на нови посетители към началната страница и се надява, че те разберат как да открият това, което са търсили, когато са кликнали.

Най-добрите практики за дизайн на целеви страници, като изброените по-долу, могат да помогнат на дизайнерите да изградят по-успешни целеви страници.

Наблегнете на предимствата

Потребителите искат да знаят за предимствата, докато дизайнерите на продукти предпочитат да се концентрират върху характеристиките. Те се интересуват да видят как подобни елементи влияят на цялостното им изживяване. Човек не купува превозно средство за неговите 300 конски сили; те го купуват за способността да карат бързо с тези конски сили. Ето защо много автомобилни реклами включват скорости от 0 до 60, а не просто цифри за конски сили.

На целевите страници това включва подчертаване на достойнствата на продукта с помощта на компоненти като заглавия и списъци с водещи символи. Първият въпрос на хората е „Как този продукт помага на живота или бизнеса ми?“

Най-добри практики за дизайн на целевата страница: подчертаване на предимствата

На началната си страница Teambit се фокусира почти изцяло върху предимствата за своите клиенти, като изброява неща като изграждане на високоефективни екипи за примери.

Използвайте изображения, които са подходящи

Хората са предимно визуални същества. Липсата на графики на целевата страница може да накара посетителя да се почувства неспокоен. Добрите изображения допринасят за усещането на потребителя за увереност в марката.

Има много различни видове снимки, които могат да се използват на целевите страници. Най-очевидният вариант е да използвате изображения на продукти.

Използвайте подходящи изображения на вашата целева страница.

Изображенията на хора, използващи продукта, са още по-завладяващи, защото потребителите реагират по-добре на снимки на реални хора. Снимките на модела, от друга страна, не винаги подобряват изживяването на потребителя.

Дизайнерите на целеви страници трябва да се стремят да използват визуални елементи, които предизвикват емоционална реакция в посетителите.

Подложете вашите CTA на тест

Призивът за действие е може би най-критичният аспект на всяка целева страница. Поради тяхната уместност, дизайнерите трябва да тестват своите CTA, за да гарантират, че са оптимизирани за най-благоприятните реакции от посетителите.

Най-лесният подход за тестване на CTA е да използвате A/B тестване. Дизайнерите могат да представят две еднакви целеви страници на посетителите на случаен принцип за определен период от време, всяка с незначителни вариации в CTA. След това те могат да разработят и тестват CTA, докато постигнат желаните резултати.

Дизайнерите трябва да тестват цвета на CTA бутона, формулировката около CTA (както и върху самия бутон) и местоположението на CTA на страницата. (A/B тестване може да се направи и в други части на целевата страница за по-добри общи резултати.)

Направете го удобен за мобилни устройства, ако можете

Като се има предвид колко хора използват мобилни устройства за достъп до интернет, е грешка дизайнерите да игнорират как ще изглеждат техните целеви страници на по-малки дисплеи. Докато проектирането на целева страница, която просто изглежда добре на мобилно устройство, е възможност, опростяването на целевата страница, за да стане по-успешна на мобилни устройства, е по-добра идея.

Мобилната съвместимост е особено важна за целеви сайтове, свързани от публикации в социалните медии, реклами или имейли. През 2017 г. 75% от потребителите на имейли казаха, че са проверяват имейла си на телефона си (и оттогава този брой само се е увеличил). Освен това социалните мрежи се използват от 42% от хората в световен мащаб (не само от интернет потребителите). Освен това 40% от покупките на Черния петък през 2018 г. са направени на смартфон или таблет.

Смартфоните се използват за повече от просто социални мрежи и имейл. През тях се правят покупки, правят се абонаменти за услуги и се правят други неща, които бизнесът изисква. Дизайнерите, които игнорират този голям сегмент от пазара, в най-добрия случай не обръщат внимание.

Уверете се, че е в съответствие с източника на препоръка

Когато някой кликне върху реклама или връзка в имейл, от решаващо значение е целевата страница, на която ги отведе, да е последователна. В зависимост от препращащия източник, това може да бъде постигнато по различни начини.

Ако препращащият източник е реклама при търсене, например, използвайки част от същия текст в рекламата и на целевата страница, потребителят го получава, за да се осигури последователност. Ако препращащият източник е имейл, подобни изображения и цветови схеми могат да помогнат на посетителите да се чувстват по-спокойно.

Дизайнерите трябва да са наясно с препращащия източник, докато създават целева страница, за да гарантират, че съвпадат в поне няколко области.

Включете социално доказателство, ако е възможно

Хората искат да знаят, че продукт, който обмислят да купят, е удовлетворил предишните купувачи. Един от най-ефективните методи за предаване на такъв комфорт е чрез социално доказателство.

Има няколко различни метода за използване на социални доказателства. Една от опциите е да се показват препоръки или отзиви на видно място на целевата страница. Друга възможност е да се споделят разговори в социалните медии, свързани с продукта. Дизайнерите трябва да бъдат внимателни, докато правят това, тъй като автоматичното показване на всички социални споменавания може да доведе до показване както на доброто, така и на отрицателното.

Уверете се, че целевите ви страници нямат повече от една цел

Целевата страница трябва да има само една цел, която трябва да бъде установена преди нейното създаване. Целевата страница, която подтиква посетителите да купят нещо, като едновременно с това се регистрират за бюлетин, разделя фокуса им. В резултат на това е по-малко вероятно те да приемат най-добрия път на действие.

Дизайнерите трябва да помислят за призива за действие и да се уверят, че целевата страница не подтиква към допълнителни дейности. Други функции за навигация, например, могат да привлекат вниманието на посетителя и да им попречат да извършат планираното действие.

Не искайте повече информация, отколкото е абсолютно необходимо.

Прекомерното запитване за подробностите относно посетителя може да го накара да напуснат бързо целевата страница. Въпреки това е типично да виждате целеви страници с формуляри, които изискват повече информация от просто име и имейл адрес, като телефонен номер, име на фирма, длъжностна характеристика и други подробности.

Ако посетителят не усети бързо ползата от предоставянето на тази информация, е по-вероятно да напусне уебсайта. За да намалят степента на отпадане на целевата страница, дизайнерите трябва просто да поискат информацията, необходима за завършване на офертата.

Друг типичен проблем с използваемостта на формулярите за целеви страници е, че те не са удобни за мобилни устройства. Полетата на формуляра трябва да бъдат написани по такъв начин, че всяко поле да подканва правилното оформление на клавиатурата.

Когато потребител въведе своя имейл адрес, например, клавиатурата показва знака „@“ на главния екран; когато потребител въведе телефонен номер, клавиатурата се променя на цифрово въвеждане. На мобилни устройства този незначителен елемент прави голяма разлика в потребителското изживяване.

Няма нужда да включвате лента за навигация.

Липсата на лента за навигация съответства на концепцията за целеви страници с едно предназначение. На целева страница навигацията може да накара потребителите да навигират до друга страница на сайта, вместо да извършват целевата дейност.

Навигационната лента е премахната, което помага на посетителя да остане съсредоточен върху работата. Ако дизайнерите искат да предоставят на посетителите допълнителна информация, те трябва да я включат на целевата страница или във връзки по-надолу в страницата, в идеалния случай след първоначалния призив за действие.

Безсмислено е да отклонявате човек, който е на път да се присъедини или да направи покупка, като му предлагате алтернативни възможности за избор. Въпреки това, много целеви страници включват допълнителен избор за навигация.

Не претрупвайте страницата

Целевите страници трябва да предоставят само информацията, необходима на потребителя, който е стигнал там, за да извърши съответната дейност. В повечето случаи, колкото по-голяма е инвестицията на посетителя, толкова повече информация ще бъде поискана.

Безплатна пробна версия, която не изисква информация за плащане, например, е нискорискова оферта, която не изисква да бъде представена толкова много информация.

Страница, която иска от потребителя да направи покупка, от друга страна, почти винаги ще трябва да даде допълнителна информация. С нарастването на цената нараства и количеството налична информация.

Дизайнерите трябва да използват същите принципи на проектиране за разработване на целеви страници, както и за всяка друга страница. Докато дизайнът отговаря на марката, минималистичният и базов дизайн често се оценяват. Информацията около бялото пространство не позволява на зрителите да се чувстват претоварени и им помага да се концентрират върху това, което има значение.

Придържайте се към установените модели

Що се отнася до целевите страници, хората имат определени очаквания. Те искат да знаят за предимствата, да имат ясно предложение за стойност и призив за действие, който е лесен за изпълнение.

Когато дизайнерът се отклони твърде далеч от стандартните модели на целевите страници, те рискуват да отчуждят потребителя и да попречат на способността му да завършат задачата. Експерименталните дизайни са фантастични, но обикновено са по-подходящи за различни видове страници и уебсайтове.

Не бъди клише

Въпреки че следването на известни модели е добра идея, целевите страници не трябва да са общи. Дизайнерите трябва да помислят как добавянето на повече детайли и дизайнерски елементи към целевата страница може да подобри потребителското изживяване, да привлече вниманието към офертата и да засили нейната стойност.

Видео съдържание, анимации, слайдшоута и различни други компоненти на дизайна са примери. Това, което работи за един продукт или услуга, може да не е подходящо за друг. Дизайнерите трябва да се чувстват свободни да изпробват ново съдържание на своите целеви страници, но трябва да са готови да го тестват A/B срещу по-традиционни методи, за да се уверят, че не плашат посетителите.

Заключение

Целевите страници са важна част от всяка стратегия за интернет маркетинг. Тяхната единствена цел подпомага конвертирането, като същевременно избягва разсейването на посетителите.

Чрез разработването на страници, които конвертират по-добре от конкуренцията, дизайнерите, които следват най-добрите практики за целевите страници, могат да осигурят по-голяма стойност на компаниите, които представляват. Целевите страници ще се представят по-добре, като същевременно подобряват UX, ако се поддържат прости, концентрират се върху CTA, поддържат формулярите кратки и следват другите препоръки, посочени по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *