екип разработчици

Отличните екипи за разработка на софтуер не се появяват от нищото.

Въпреки това, когато софтуерните компании планират следващия си голям продукт, те често си представят самоуправляващ се технически екип, който е изцяло посветен на тяхната мисия.

Създаването на успешен екип от разработчици рядко е толкова просто, колкото изглежда. Това отличава добрия софтуерен инженер от страхотния, когато членовете на екипа са уверени в постигането на общи цели.

В действителност повечето проекти за развитие се провалят поради липса на колективна и индивидуална вяра в успеха на проекта. Според 78% от IT специалистите те не отговарят на изискванията на проекта.

Тази статия ще ви научи на доказани стратегии и най-добрите практики за изграждане на успешен екип за разработка на софтуер, от избора на правилните хора до подходи за управление на проекти. Дръжте очите си отворени!

Какво означава да си част от екип за разработка на софтуер?

За да изградят технически проект или продукт, разработчиците на софтуер работят в групи. Всеки член на екипа за разработка заема определан роля в постигането на тази цел и трябва да носи отговорност за приноса си.

Самоорганизиращите се и многофункционални екипи за разработка на софтуер са от съществено значение. Общата производителност на екипа за разработка се подобрява чрез индивидуално организирана и ефективна работа.

В същото време членовете на екипа трябва да си сътрудничат, когато става въпрос за комуникация и изпълнение на съвместни отговорности.

За да се постигне тази комбинация от структура на екипа и овладяване, екипите за разработка трябва да имат предвид следните елементи:

Ефективните екипи за разработка имат следните членове по отношение на културата на екипа за софтуерно инженерство:

Какви са задълженията и отговорностите в екипа за разработка на софтуер?

Екипите за разработка на софтуер трябва точно да дефинират своите споделени роли и отговорности, за да осигурят ефективна разработка.

По-долу са най-значимите роли и отговорности, свързани с бизнеса и технологиите, за всеки типичен екип за разработка на софтуер.

Мениджърът на бизнес единицата е лице, което отговаря за определено бизнес звено.

Мениджърът на задачи по същество е мениджър на бизнес единица. Тяхната работа е да гарантират, че целите на компанията са изпълнени, като същевременно допринасят за нейния дългосрочен успех. Някои от ролите им са както следва:

Продуктов мениджър

Дори ако бизнес мениджърът служи като продуктов мениджър в по-малки бизнес екипи, важно е да се разбират техните роли и отговорности.

Продуктовият мениджър е отговорен за успеха на конкретен продукт, а не на фирмата като цяло. Основните отговорности на продуктовия мениджър са следните:

превръщане на визията за проекта на мениджъра на бизнес единица в пътоводна карта

създаване и дефиниране на спецификациите и характеристиките на продукта

Бизнес анализатори

Търговските анализатори действат като връзка между техническата и търговската страна на екипа за разработка. Данните се събират за подобряване на операциите и предоставяне на отчети.

Продуктовите мениджъри и бизнес анализаторите работят с технически лидер, за да прецизират и уточнят характеристиките на продукта, така че да могат да бъдат разработени.

Бизнес анализаторите могат:

Ръководителят на проекта

Бизнес мениджърите са подобни на мениджърите на проекти, но работата на мениджърите на проекти е по-технична. Те се уверяват, че екипът за разработка на софтуер се придържа към своите срокове и остава в рамките на бюджета.

За да направят това, те отговарят за следните задачи:

Всички важни срещи трябва да се организират, провеждат и записват.

гарантиране, че екипът за разработка на софтуер разполага с всички необходими ресурси, за да завърши своя проект

оценка на работата на екипа за разработка на софтуер и предоставяне на конструктивна обратна връзка

Директор по технологии

Технически лидер работи с екипа за разработка на софтуер и е точка за контакт на ръководителя на проекта и бизнес анализатора.

Те служат като връзка между управлението и разработката на софтуер, както и за надзор на технологичната стратегия на компанията.

Техните задачи включват следното:

Разработчик

Разработчиците съставляват ядрото на екипа за разработка на софтуер.

Тъй като работата на разработчиците има толкова голямо влияние върху разработването и внедряването на продукта, те прекарват много време в мислене за тези неща:

Дизайнер на потребителски интерфейс и потребителско изживяване (UI/UX).

Тези дизайнери имат значително участие от началото до края. За да бъде ясно, дизайнерите на потребителско изживяване (UX) се концентрират върху поведението на софтуерения продукт, докато дизайнерите на потребителски интерфейс (UI) се концентрират върху визуалния дизайн или оформлението на продукта.

Те отговарят за следното:

Осигуряване на качество / Тестер на продукти

Казано по-просто, разбирането на тестера за осигуряване на качество за нуждите и коментарите на функциите може да доведе до повреда на даден продукт.

Тези на тази позиция имат последната дума за това дали характеристиките на даден проект или продукт са на ниво.

Следват някои от най-значимите отговорности:

Едно от най-важните решения, които ще вземете като собственик на бизнес, е да изберете правилния екип за разработка на софтуер.

В крайна сметка успехът или провалът на вашата компания ще се определя от екипа, който сте събрали.

Повече от просто набиране на хора, които ще си сътрудничат и ще работят по вашия проект, е в съставянето на оптимален екип за разработка на софтуер. Когато избирате правилните членове на екипа, вие избирате правилните бизнес партньори, които да ви помогнат да постигнете целта си.

Уверете се, че разбирате отговорностите на всеки член на екипа за разработка на софтуер. Кой ще бъде лидер на групата? Колко програмисти планирате да наемете?

Имайте предвид, че разработването на софтуер и сътрудничеството може да отнеме всичко от няколко месеца до няколко години, така че се уверете, че екипът, който събирате, е подходящ както за проекта, така и за вашата фирма.

Следните предложения ще ви насочат в правилната посока, когато става въпрос за наемане на вашия екип за разработка на софтуер.

Има четири елемента, които трябва да търсите при формиране на екип за разработка на софтуер.

1. Критично мислещи мислители

В един перфектен свят бихте ангажирали фирма за разработка на софтуер, която може да ви предостави най-доброто решение и най-бързия път да стигнете до там.

Това може да означава, че вашият екип не е съгласен с първоначалните ви мнения. От друга страна, отказът да се съгласиш на всичко може да е по-мощен от това да се съгласиш с всичко. Това показва, че сте готови да търсите най-добрия избор, вместо да следвате сляпо заповеди.

2. Задълбочени познания по предмета

Всеки проект за разработка на софтуер е многоетапен процес, който включва много повече от просто писане на код. Вашият екип за разработка на софтуер трябва да може да отговори както на корпоративните, така и на изискванията на крайния потребител.

Потърсете хора със солидна професионална история, които могат да ви помогнат, когато това се изисква.

3. Предишни проекти

Нивото на работа, произведено от потенциалните членове на екипа, може да се прецени, като се разгледат предишните им задачи. Можете да видите различните видове клиенти, с които са работили и как са се справили с проблема, отговаряйки на изискванията на проекта.

Не забравяйте да проверите препоръките на вашите потенциални партньори. Казуси, прегледи на проекти и всякаква друга информация, от която се нуждаете, за да вземете обосновано решение, са достъпни от опитни IT организации.

4. Бюджетно ценообразуване

Висококачествената работа не винаги е най-евтиният избор, а най-евтиният вариант не е непременно най-добрият. Когато става въпрос за заетост, ниските разходи не се равняват автоматично на ниско качество.

Неадекватна комуникация, липса на знания, лошо написан код, липса на тестване и неадекватна документация са само някои от проблемите, които може да срещнете, ако просто изберете най-евтиния вариант.

Проектите за разработка на софтуер по поръчка са по-скъпи от стандартните софтуерни решения, но ползите, които дават, си заслужават.

10 стъпки за създаване и управление на успешен екип за разработка на софтуер

Управлението на успешен екип за разработка на софтуер изисква активно участие във всички задачи, необходими за постигане и поддържане на успех.

1. Поемете контрола върху процеса на наемане

Ако поемете контрола върху процеса на наемане, можете да гарантирате, че само най-добрите кандидати кандидатстват за работата.

Следват някои препоръчителни подстъпки за ускоряване на процеса на формиране на екип за разработка на софтуер.

Препоръчително е списъците, които отличават пасивните кандидати, да бъдат публикувани.

Започнете, като поставите закачливо мото в заглавието, което подчертава професионалните интереси на бъдещия кандидат.

Ако кандидат прояви интерес, помолете го да подготви резюме от два параграфа относно предишната си работа и опит по проекта.

Този метод ще ви помогне да разграничите кандидатите за работа, които просто се интересуват от позицията, и тези, които са наистина квалифицирани.

2. Наемете хора, които са страстни за това, което правят.

Потърсете програмисти, които обичат да кодират свои лични проекти и да работят по проекти страстно.

Например, Google е въвела политика за 20%, която позволява на софтуерните инженери да прекарват 20% от времето си за лични проекти и идеи. Според докладите на компанията политиката е увеличила ентусиазма и енергията на служителите.

Потърсете програмисти, които обичат да кодират свои лични проекти и да работят по проекти страстно.

3. Оценявайте и подобрявайте меките умения

Независимо дали ви харесва или не, меките умения (soft skills) влияят върху работата на вашия екип за разработка на софтуер, които след това се заменят с технически умения. За добре разработен проект е необходим екип, който е едновременно комуникативен и учтив.

По време на процеса на наемане търсете меки умения и културно съответствие. Емоционалната интелигентност е необходима за съвместно начинание. Истинската кохезия се изгражда на основата на свързаност и комуникация.

Насърчавайте междуведомственото сътрудничество. Междуфункционалните екипи, ориентирани към проекти, станаха по-важни за компаниите, които искат да се отличават и да останат конкурентоспособни, особено в технологичния сектор.

Наемателите често търсят кандидати, които са подходящи за работа в група. Те също така търсят тези, които не се страхуват да разклатят проектните екипи или да нарушат сегашното кво.

Комуникационните и социалните умения трябва да бъдат приоритет. Лесно е да се постави твърде голям акцент върху техническите резултати за сметка на изграждането на екип и комуникацията, докато управлявате екип за разработка на софтуер.

Направете ясно за вашия екип, че съпричастността и емоционалната интелигентност са също толкова важни, колкото и висококачествената работа.

За да направите това, ще трябва:

Направете комуникацията приоритет!

4. Осигурете инструменти и приятна работна атмосфера за вашите служители.

Междуфункционалните и съвместни екипи са второстепенни по отношение на предоставянето на инструментите и средата, необходими на вашите екипи, за да постигнат целите си.

Вие сте отговорни за това да направите работното място приятно на първо място, докато вашият екип за разработка на софтуер е отговорен за използването на техните меки умения в офиса.

Пренебрегването на препитанието и психичното здраве на вашия екип за разработка на софтуер може да доведе до широко разпространено изгаряне и високи нива на стрес.

Осигурете инструменти и услуги на вашите служители, независимо дали става въпрос за технология, която да им помогне да учат по-бързо и без да причиняват досада или подкрепа за психичното здраве.

5. Общувайте по проактивен начин и активно слушайте.

Това е двупосочна улица, когато става въпрос за комуникация. За да разберете сегашното състояние на проекта като бизнес мениджър, трябва активно да слушате вашия екип за разработка на софтуер.

Задайте въпроси като:

Освен това общувайте предварително и без да ви питат, проверявайте отделни лица и екипи. Като проявявате реален интерес към всеки член на екипа и подразделение, вие ще установите силни връзки.

6. Направете решителни усилия за укрепване на сътрудничеството си.

Задаването на няколко въпроса не винаги е достатъчно, за да получите съобщение. Ако случаят е такъв, все още има няколко неща, които можете да направите, за да подобрите комуникацията във вашия екип за разработка на софтуер.

Определете задълженията и целите от самото начало.

Неразбирането на роли и отговорности са често срещани причини за неправилно общуване. Всеки гъвкав проект трябва да започва с ясен старт, с ясно определени роли и отговорности.

В началото на проекта трябва да изясните различните позиции и техните отговорности.

Трябва да се представи преглед на процеса на ескалация, като се наблегне на това как да се открият и адресират опасенията, когато те възникнат. Началото трябва да служи като основа за ориентацията на отбора, но не трябва да бъде строго или стриктно до точка, в която отборът не може да се адаптира.

Началото служи като основа за стратегията на отбора.

Насърчавайте другите да се интересуват от нещата.

Насърчете всички членове на екипа да задават въпроси. Никога не отхвърляйте или карайте някого да се чувства недостоен да зададе въпрос.

Задаването на въпроси често води до важни разяснения, открития и подобрения на процесите, които екипът може да не е виждал иначе.

Прави грешки

За хората, които не са се заигравали с agile преди, грешките са неизбежни и те са решаваща част от процеса на обучение. Грешките трябва да се приветстват и да се обсъждат с готовност, особено в началото на проекта.

Начинът, по който екипът се справя с грешките, може да повлияе на неговия морал и сплотеност.

Трябва да се организират срещи за размисъл.

Дискусиите на кръглата маса позволяват на екипа да се съсредоточи върху това, което е минало добре и какво се е объркало при продуктивен и непрофесионален подход.

Това насърчава по-отворено отношение към общуването.

Предоставете коментари.

Създайте ясен маршрут за обратна връзка и попитайте за чувствата на всеки член на екипа и логистичния принос за значителни промени или настоящи ситуации.

Когато става въпрос за бъдещ напредък, наличието на ясна процедура за обратна връзка с екипа гарантира, че всички са на една и съща страница.

7. Не се изгаряйте

Не оказвайте прекалено голям натиск върху екипите за постигане на резултати, които са над техните възможности. Също така, не затрупвайте екипа си с твърде много дейности наведнъж.

Особено ако работите върху един дългосрочен продукт или проект, това почти вероятно ще доведе до провал.

Както беше казано по-горе, жизненоважно е да предоставите инструменти на вашия екип и да дадете приоритет на психичното им здраве, както и на техническите им умения. Разработчикът на съдържание е продуктивен разработчик.

8. Не увеличавайте работната сила за бързо решение

Не добавяйте допълнителни членове на екипа за разработка, ако искате да ускорите процеса на разработка.

Чрез разделянето на работата на твърде много малки части, добавянето на допълнителни хора към проекта, противоинтуитивно, ще доведе до неговото забавяне. Ако смятате, че ще имате нужда от повече хора във вашия екип, започнете с наемане на един или двама души наведнъж и след това оценявайте резултатите.

9. Създавайте софтуер, който другите харесват и оценяват.

Клиентите ще бъдат по-устремени да подобрят вашия софтуер, ако го оценят, независимо от технически или търговски ограничения.

10. Помислете за наемане на работа от чужбина.

Въпреки че много традиционни фирми може да са скептични към идеята за преминаване към отдалечена работа, това има много предимства, включително:

Заключение

Предвид постоянно променящите се нужди от разработване на софтуер и продукти, сглобяването на идеалния екип за разработка на софтуер никога не е било по-важно.

Следването на горепосочените техники с добре подбран екип за разработка на софтуер от технически специалисти може да ви помогне да ускорите своите проекти и да увеличите производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *