аутсорсинг

Чудили ли сте се някога колко безопасен е ИТ аутсорсингът?

Едно от най-разпространените притеснения, които клиентите имат, когато обмислят аутсорсинг за разработка на софтуер, е сигурността на проекта.

Тези трудности или опасности могат да включват:

Нека да разгледаме как сигурно да аутсорсирате разработването на вашия ИТ проект.

1. Общото качество на проекта

Опасността номер едно при аутсорсинг на ИТ проекти е, че може да получите резултат с ниско качество. В тази ситуация ще загубите много време и пари, само за да получите нещо, което ще трябва да преработите или поправите с друга фирма.

За да предотвратите това, трябва да проверите експертизата и способностите на външния персонал. Вашата работа в този момент от процеса е да се убедите, че екипът има опита и знанията, които искате, и че те могат да осигурят качеството на кода, което очаквате.

Вече е доста лесно да разгледате голям брой ИТ фирми от цял свят.

Clutch е уебсайт, който събира неутрални отзиви на клиенти от работници на трети страни. Това означава, че промяната на оценките е по-трудна за фирмата, която преглеждате, така че можете да повярвате на това, което казват.

Можете също така да разгледате портфолиото на компанията, за да видите по какви проекти работят и да поискате автобиографии на програмисти, за да видите дали ще работите с опитни програмисти или младши, които ще се научат да кодират по вашия проект.

Винаги пробвайте нещото, преди да го купите. Намирането на малка работа или функция, върху която да работите с екипа, е добра идея. Дори и да не е безплатно, си струва парите, за да се види дали проблемите ще се развият. Понякога това е единственият начин да забележите сблъсък на корпоративни култури.

2. Управление на проекти

Следването на най-добрите практики за управление на проекти е от решаващо значение за успеха на вашия проект. Трябва също да очаквате вашият ИТ доставчик да ги спазва. Ако не го направите, резултатите ви може да се различават. Можете да завършите с частично завършен продукт.

Управлението на отдалечени екипи обикновено е лесна процедура, въпреки факта, че понякога може да е трудно. Нещата ще станат много по-прости, след като разберете как да го направите. Следват примери за често срещани задачи:

Обхватът на проекта е процесът на избор кои функции ще бъдат включени в проекта. Един от най-важните етапи при стартирането на нов проект е началото на проекта.

Планиране на проекта – поставяне на ясни и постижими цели и етапи, както и реагиране на промените.

Поддържане на линия = поддържане на постоянен контакт с екипа. Планирането на седмични или двуседмични разговори за събиране на актуализации за напредъка на проекта е добра идея.

Не се заблуждавайте от гъвкавия метод на разработка. Това все още е процедура, а не оправдание за анархия. Има няколко насоки, които трябва да се спазват. Azure DevOps, YouTrack и Jira са примери за полезни инструменти.

3. Избягване на недоразумения

При разработването на софтуер комуникацията е ключова. Всеки член на екипа трябва да знае какво да направи, за да успее проектът. Оригиналната концепция трябва да бъде прехвърлена от автора към изпълнителя. Това е като да играеш игра на китайски шепот всеки път, когато се предава. Съобщенията са изкривени. От решаващо значение е да поддържате вашата комуникационна линия възможно най-кратка и ясна.

Създайте пространство, където можете да обменяте подробности за проекта и да взаимодействате като група. Microsoft Teams, Slack, Gitter и дори Skype може да са полезни в тази ситуация. Можете също да помислите за създаване на уики страница, така че всеки, който се интересува от проекта, да може бързо да редактира съдържанието.

Най-ефективният метод е да работите и да си сътрудничите на едно и също място. Когато всички или някои участници са отдалечени, настройването на сървър на TeamSpeak или група в Discord за аудио чат може да осигури усещането, че сте в една и съща стая. За да разговаряте в такава среда, всичко, което трябва да направите, е да отворите устата си. За съжаление, за екипи, работещи в отделни часови зони, това няма да реши проблема.

Да останете в течение и да можете да оцените работата, докато е завършена, ви помага да правите промени по-рано, отколкото по-късно. Това спестява много време и пари при разработката на софтуер, тъй като промяната на промените след приключване на проекта понякога налага пренаписване на големи части от кода.

Изберете канали за комуникация с екипа, планирайте чести разговори и се уверете, че доставчикът ви информира за състоянието на вашия проект.

4. Изтичане на информация и идеи

Осигуряването на качеството на проекта и стандартите за управление на проекта намалява риска от предоставяне на недостатъчен или непълен резултат.

Има обаче още един важен момент, който трябва да имате предвид. Знанията, уменията, прозренията и идеите са в основата на ИТ инициативите и тази информация определя конкурентното предимство на проекта. Тъй като не искате да загубите това предимство, трябва да защитите дизайна си от пиратство.

Една техника за гарантиране на защитата на вашата концепция е да подпишете споразумение за неразкриване. Когато съставяте NDA, трябва да определите каква информация е тайна и да оцените нейната стойност. Дори когато искате оценка, подписването на NDA за вашия проект е типичен процес, затова не се страхувайте да поискате такава, докато търсите ИТ фирма, с която да работите.

Осигуряване на сигурността на ИТ аутсорсинга

Не се притеснявайте, ако се подготвяте да ангажирате ИТ фирма, за да завършите проекта си. Управлението на ИТ проекти е по-лесно и по-безопасно, отколкото бихте си представили. Когато става въпрос за качество и управление на проекти, основното правило е да се придържаме към най-добрите практики в индустрията.

Разбира се, не е нужно да знаете всичко; в тази ситуация намирането на ИТ партньор, който може да ви запознае с доставката на софтуер за разработка и да предложи най-добрия вариант за вашия проект, е фантастична идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *