минималистичен дизайн на уебсайтове

Минимализмът се определя като свеждане на композицията до най-основните й части. Тази характеристика на минимализма го направи популярен за дизайна на уеб страници и дизайна на интерфейса на приложения. Той е идеален за дизайн на уеб страници, какъвто го познаваме днес, когато изискването сайтовете да се посещават на мобилни устройства непрекъснато нараства, тъй като ви принуждава да вземете предвид само най-важните аспекти.

Дори и никога да не сте създавали в този стил, вероятно сте виждали много уебсайтове с минималистична естетика. В тази публикация обсъдихме 5 убедителни причини да използвате минималистичен дизайн на уеб страница, както и защо този стил става все по-популярен.

5 причини да изберете минималистичен уеб дизайн

Подобрете четливостта на вашия уебсайт

Общоизвестно е, че едно от поведението на онлайн читателите е да избягват да четат конкретна информация в нейната цялост. Напротив, за предпочитане е лесно да се идентифицира определена информация, така че да може да се търси цялата страница.

При определени обстоятелства потребителят вече знае къде да търси конкретна информация, като телефонен номер или адрес: това са данни, които често се поставят в долния колонтитул, така че потребителите ще отидат първо там. При други обстоятелства те помагат с разделите на менюто или имената на страници, за да идентифицират бързо информацията, която искат.

Помислете колко е важно за уеб дизайнерите да имат навик за четене. Всъщност по-голямата част от дизайна на уеб страницата, какъвто го познаваме сега, се основава единствено на този елемент.

Сайтът трябва да бъде подходящо подреден, така че хората да могат по-лесно да откриват информацията, която търсят. Има и различни стратегии за подобряване на четливостта на вашия текст. Простият дизайн, от друга страна, може да бъде ясен отговор. В дизайна няма разсейване, тъй като са включени само важните части, което улеснява потребителя да намери това, което търси в уебсайт.

Позволява лесна навигация

Друг важен аспект на уебсайта е навигацията. Друга възможност за потребителя е да отиде направо в частта, където е най-вероятно да бъде намерена информацията.

Жизненоважно е да структурирате сайта по подходящ начин, за да създадете отлична навигация, както и да вземете предвид аспектите, с които потребителят може да взаимодейства.

Позволява лесна навигация

В много области лентата с менюта обикновено е с различен цвят, за да се откроява от останалите елементи, но това не винаги е ефективен метод. Лентата с менюта често е затъмнена от фонове, които включват видео, анимации и спиращи дъха изображения.

Това е случай, в който минималистичният уеб дизайн не може да се побере поради огромното количество свободно пространство. Тази област позволява на потребителя да прави разлика между различните елементи на дизайна на уеб страницата. За минималистичен дизайн на уеб страници се запознайте с водещите фирми за уеб или софтуерна разработка.

Имате ли нужда от дизайн на уебсайт?

Хиляди собственици на компании от цял свят са ни поверили своите изисквания за графичен дизайн, включително дизайн на уебсайтове, дизайн на лого, публикации в социалните медии, банери и др.

Подчертава съдържанието 

Използването на по-малко цветове и текстури в уебсайта го прави да изглежда по-чист. Можете да увеличите четливостта на всички компоненти, включително текст и графики, като използвате празни пространства. Проектирането в тази насока позволява на всички части да „дишат“, което означава, че има много бяло пространство между тях.

И това е най-важният аспект на минималистичния дизайн: да знаете как да се справите с бялото пространство. Уеб страницата може да изглежда празна или незавършена, ако има много празни зони. За да може потребителят да повярва, че дизайнът не е грешен, трябва да има определен брой свободни места.

Можете наистина да накарате материала да блести, ако се научите да се справяте със свободни пространства и места с минимум елементи. Простият стил издига съдържанието на вашия сайт на преден план. Този стил често се използва в онлайн портфолиата, което не е случайно.

Демонстрира професионализъм и чувство за баланс

Можете да направите сайта си по-креативен, вълнуващ и разкошен, като комбинирате различни цветове, текстури, стилове на илюстрации и модели. Въпреки това, добавянето на всички тези компоненти едновременно може да не е добра идея. Ако всички тези компоненти вече са очарователни, няма да има баланс и потребителите непрекъснато ще се състезават за вниманието на потребителите.

Можете да предотвратите проблем като споменатия по-горе, като използвате минималистичен дизайн. Минимализмът ви позволява да накарате съдържанието на вашия сайт да се откроява, което го прави отличен избор за онлайн портфолио. Добавянето на отделен цвят към някои места или избора на по-необичаен шрифт ще даде на сайта ви креативното и вълнуващо усещане, което искате. И всичко това, като запазите професионален външен вид в очите на вашите бъдещи потребители.

Подобрява способността на потребителите да обработват информация

Сайтът изглежда по-професионален и подреден, а освен това е и по-структуриран, благодарение на по-малкото количество елементи. Когато минималистичният дизайн се използва ефективно, тази функция помага на потребителите да сърфират по-лесно, да имат по-бърз достъп до съответната информация и да имат по-добро потребителско изживяване.

Всички тези предимства улесняват навигацията на сайта за посетителите му. Визуалната информация се обработва по-лесно от мозъка, отколкото други видове информация, както трябва да знаете. Един уебсайт има много по-голяма естетическа привлекателност. Текстът, от друга страна, остава съществен компонент.

Много по-лесно е да предадете послание на аудитория без външни разсейващи функции, а минимализмът в уеб дизайна служи на тази цел. Когато се опитвате да генерирате идеи за дизайн на уебсайтове, имайте предвид тези неща.

Времето за зареждане е намалено

За всеки уебсайт, който желае да прави бизнес ефективно, е изключително важно да се зарежда бързо. Ако даден уебсайт се появи на първата страница с резултати от търсенето, но зареждането му отнема много време, посетителите ще станат нетърпеливи и ще си тръгнат. Това ще доведе до загуба на потенциални клиенти, които ще преминат към по-бързо зареждащия се уебсайт на вашите конкуренти. Увеличеното време за зареждане също е свързано с по-висока степен на отпадане в други проучвания. Хората не чакат уебсайтът да се зареди напълно.

Минималистичният уеб дизайн осигурява предимството да има по-малко компоненти на дизайна, като снимки и видеоклипове. Това значително помага за бързото зареждане на уеб страница. Бяла страница с малко текст е типичен пример за минималистичен сайт. Още елементи могат да бъдат добавени към вътрешните страници от дизайна. В резултат на това се уверете, че началните и другите целеви страници се зареждат бързо и че са проектирани с малко компоненти.

SEO Оптимизация

Оптимизацията за търсачки (SEO) подпомага ботовете на търсачките при обхождането на уеб страница по чист и ефективен начин. Ако това се случи, ботовете ще могат да класират уебсайта по-високо в резултатите от търсенето за посетители.

Ако уебсайтът е претъпкан, на ботовете ще им бъде трудно да го обходят, за да го класират. Имайте предвид, че уеб страница, която е удобна за SEO, също ще се зарежда по-бързо.

Стил, който е вечен

Искате ли редовно да променяте облика на уебсайта си? Много собственици на компании ще отговорят с категорично не. Това е така, защото посетителите формират връзка с дизайна на уебсайт, който посещават често. Не трябва да променяте външния вид или дизайна на вашия уебсайт. Той също така помага за развитието на надеждна идентичност на марката.

Целта на минималистичния уеб дизайн е да направи сайтовете възможно най-прости. Посетителите ще се възползват от такива сайтове, тъй като ще могат бързо да откриват информация. В резултат на това стилът е вечен. Може да запазите същия дизайн на страницата за дълго време. Всичко, което трябва да направите сега, е да направите няколко малки корекции. След няколко години това е достатъчно, за да бъде в крак с изминалото време. Редовните посетители ще могат да разпознаят дизайна.

Имайте уебсайт, който е отзивчив

Дизайнът на вашия уебсайт трябва да бъде гъвкав за малки дисплеи, когато клиентите използват смартфони, за да търсят и купуват. Ако уебсайтът ви все още е предназначен предимно за потребители на настолни компютри, вие вече губите значителен брой потенциални клиенти.

Гъвкавостта на минималистичния дизайн позволява на дизайнерите да разработват отзивчиви страници. На мобилни устройства минималният стил на уеб страница само с няколко ясни части може да причини проблеми.

Поддръжката е намалена

Друго предимство на минималистичния уеб дизайн е, че изисква по-малко време и пари по отношение на поддръжка. Това се дължи на факта, че уеб разработката следва основен и ясен път.

В резултат на това поддържането на такива страници изисква много малко усилия и пари. Един уеб разработчик просто трябва да се справи с няколко статични части от съдържание. Дизайнът на сайта не трябва да се актуализира редовно.

Да обобщим…

Използването на минималистичен дизайн в мрежата не е нова тенденция тази година. Поради всички предимства, които предоставя, популярността му нараства всеки ден. Разбира се, минимализмът трябва да е в съответствие с принципите на марката. В резултат на това това не е стил, който всички уебсайтове трябва да използват. Когато става въпрос за минималистичен уеб дизайн, уверете се, че се свързвате с най-добрите фирми за уеб разработка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *