минималистичен уеб дизайн

Минимализмът, или изкуството да се използва по-малко, е преобладаващ стил на дизайн в днешния свят. Има повече методи за изпълнение на минимализма, отколкото си мислите, включително експериментиране с цветове, преходи, навигация, нарушена композиция и дори пълното елиминиране на всички функции.

В тази публикация разглеждаме минимализма в дизайна на дигиталните продукти, като преминаваме през неговите основни идеи и аспекти и ги демонстрираме с примери от реалния живот на красиви минималистични уебсайтове.

Обаче първо…

Какво точно е минимализъм?

В уеб дизайна, следните са основните идеи на минимализма:

В уеб дизайна минимализмът се отнася до премахването на ненужни компоненти от интерфейса.

Казано по друг начин, постигайте повече с по-малко.

Ако сте любопитни за допълнителните предимства на минимализма, освен естетическата му привлекателност, ето списък с причини да помислите за създаването на минималистичен уебсайт:

Дори опитни дизайнери могат да направят следните две грешки, докато създават и поддържат прости уебсайтове:

Стигане до точката на простотата

Няколко основни стратегии могат да ви помогнат при създаването на страхотни минималистични уебсайтове, приложения и други цифрови стоки.

Използвайте празно пространство

Пространството между парчетата в композицията е известно като бяло пространство или отрицателно пространство (по-подходяща дизайнерска дума). Бялото пространство има няколко предимства, но най-важното е, че подобрява потребителското изживяване, като фокусира вниманието върху съдържанието на страницата и вашето предложение.

Пространството придава на дизайна усещане за равновесие. Можете да очаровате посетителите, като сте наясно какво запълва пространството между основните блокове съдържание на вашия уебсайт, като ги подтиквате да останат по-дълго и да превъртат по-дълбоко.

Една от основните стратегии за минималистичен стил е използването на много празно пространство.

Обърнете внимание на широкото използване на бялото пространство на уебсайта на Thomas Slack, който е специализиран в модната и портретна фотография. Няма нищо, което да отвлече вниманието на потребителите от впечатляващата красота на работата му.

Използвайте живи цветове

Въпреки че ярките цветове са приятни, комбинирането им с минимализъм може да е трудно. Фоновете с ярки цветове привличат вниманието на потребителя и задържат погледа му. Когато има твърде много цвят на фона, това вече не е интригуващо – просто е утежняващо.

Смесете ярки цветове с по-релаксиращи, смекчете допълващи цветове, добавете черен или бял текст и ще получите прекрасен жив продукт като тези отгоре и отдолу.

Също така, стойте далеч от сложни анимации, резки преходи на блокове на съдържанието и необичайни шрифтове.

Не забравяйте, че минимализмът е изкуството да правите повече с по-малко. Изберете един артикул и му отделете цялото си внимание. Цветът е повече от достатъчен в този случай.

Със своите брилянтни топли нюанси, мощни черни шрифтове без засечки и чисти, плавни движения, El Burro следва тази инструкция.

Освен това, можем ли да поговорим за техния невероятен тематичен прелоадър за секунда? Събрахме набор от програми за предварително зареждане, за да ви покажем как да направите уебсайта си по-ангажиращ.

Играйте си с шрифтове

Красивите, силни шрифтове са една от най-популярните тенденции в уеб дизайна на 2018 г. Може да сте толкова креативни, колкото искате с това; просто се уверете, че шрифтът е лесен за четене и грабва вниманието на вашите потребители.

Когато става въпрос за минимализъм, ефективната типография може да компенсира липсата на графики и анимации, което води до визуално привлекателен уебсайт. Шрифтовете установяват йерархия, посочвайки какво е важно за вашите посетители и им помага да се ориентират в сайтовете.

Важно е да запомните, че начинът, по който шрифтовете се показват на мобилни дисплеи, оказва влияние върху цялостната използваемост на вашия продукт. Според Statista, повече от половината от всички уебсайтове създадени между 2009 и 2017 г, са направени с помощта на стратегия за мобилни устройства. Очаква се тази тенденция да продължи, като се има предвид нарастващия броя на мобилните устройства на пазара.

Освен това, Google представи своя нов Mobile First Index през 2018 г., който дава приоритет на мобилната версия на уебсайта, поставяйки мобилните сайтове начело на резултатите от търсенето. Това означава, че ако даден уебсайт иска да бъде видян от търсачките, той трябва да бъде удобен за мобилни устройства.

Поради това колко отчетливи и чисти са склонни да изглеждат, шрифтовете без засечки са най-добрият вариант за разработване на минималистичен уебсайт. В тази публикация за изграждането на медицинско приложение можете да научите повече за шрифтовете и как те влияят на възприятието на потребителите.

Друга важна характеристика на минималистичния дизайн е размерът на шрифта, който е особено важен, когато на страницата няма много други елементи. Използването на малки шрифтове за показване на информация, без да заема твърде много място, може да бъде фантастичен начин да спестите място. Малък текст, от друга страна, може лесно да бъде заровен на страницата, което прави дизайна да изглежда нечист и разсейващ.

Текстовите блокове трябва да се комбинират

Разделете писмения си материал на блокове, за да постигнете лесен изглед. Блоковете улесняват хората да четат текст и осигуряват лекота на целия дизайн.

Краткосрочната памет може да съхранява само седем бита информация наведнъж, плюс или минус два, според Джордж А. Милър, един от пионерите на когнитивната психология, който също е допринесъл за психолингвистиката и изследванията на човешката памет и комуникация. Ако искате да прочетете оригиналния документ на Милър, основното е, че колкото повече информация добавите към потребителския си интерфейс, толкова по-трудно ще бъде да се справите, особено първия път.

Организирайте информационните сегменти в категории от не повече от девет, но в идеалния случай пет.

Създайте навигационна система

Най-често срещаната техника за постигане на минималистично настроение е премахването на всичко ненужно, но някои дизайнери отиват твърде далеч и премахват всички бутони за навигация на уебсайта. Въпреки че е разумно да изтриете рядко използвани елементи, уверете се, че не криете ключови връзки и инструменти от вашите потребители.

Нашата препоръка е да запазите бутона Меню и да затворите останалите бутони за навигация вътре в него. Фирменото лого може да се използва за скриване на бутона Начална страница.

Освен това, уверете се, че когато потребител посочи бутон, той е маркиран по някакъв начин, така че потребителят да знае, че може да се щракне.

Много минималистични дизайнери се кълнат във фразата „извадете го, докато се счупи“. Това, което наистина предполага, е, че докато липсата на определено парче не представлява голяма трудност, се отървете от него.

Разбира се, може просто да отхвърлите това като необходима дизайнерска странност, но въпросът е, че дизайнът трябва да бъде функционален, както и привлекателен. Осъзнаваме, че това не е новаторска информация, но все пак имайте предвид.

Подбирайте снимките внимателно

Красивите визуални изображения оказват такова влияние върху хората, че не само са научно установени, но и това е причината да има цял бизнес, посветен на дизайна.

Създайте емоционална връзка между вашия уебсайт и вашите зрители, като използвате огромни, брилянтни HD снимки, за да създадете уникално настроение. Все пак, имайте предвид, че снимките не са само за декорация; те също трябва да представят продукта или услугата, които предоставяте.

Трябва да се добавят малки детайли

Ако тенденцията не се развие с течение на времето, тя ще умре. Тъй като минимализмът е адаптивен и може да бъде променен, за да отговаря на новите изисквания, той остава популярен от дълго време. Дизайнерите експериментират с добавяне на малки елементи към минималистични уебсайтове, за да променят типичната визия. Това са нефункционални елементи, които се използват, за да привлекат вниманието към себе си.

Летящи орнаментални знаци, подчертаване, геометрични обекти и фрагменти стават все по-популярни, тъй като осигуряват уникален елемент на дизайна, като същевременно балансират, разделят или насочват към текст.

За да привлечете вниманието или да различите основния текст, използвайте малки функции като точки.

За снимки и типография малки детайли могат да се използват като декоративен елемент. Те могат да следват превъртане или курсора на мишката, привличайки вниманието към себе си.

Всеки път, когато добавяте второстепенни елементи, уверете се, че те не пречат на навигацията.

Заключение

От дълго време минималистичният дизайн е един от най-популярните дизайнерски методи и се очаква тази тенденция да продължи. Минимализмът се харесва на дизайнерите, които искат да избегнат претоварването с информация и някои от по-сложните стилове на дизайн.

Минимализмът изглежда прост на пръв поглед; но, за да остане лек и лесен за използване, всеки аспект трябва да бъде внимателно обмислен. Никога не правете компромис с използваемостта в името на естетиката, подреждайте материала си и се опитвайте да направите уебсайта си по-ефективен.

Ако имате някакви проблеми без отговор или искате да разработите свой собствен минималистичен уебсайт, моля, свържете се с един от нашите представители, за да можем да преминем през спецификата на вашия проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *