модерен уеб дизайн

Замисляли ли сте се защо един човек предпочита един уебсайт пред друг, когато и двата постигат една и съща цел? Когато става въпрос за насочване на потребителя и запечатване на уебсайта в съзнанието на потребителя, дизайнът на уебсайтове играе голяма роля. Дизайнът на уебсайт обаче никога не е бил и никога няма да бъде теоретична процедура по учебник. Дизайнът на уебсайтове, както всичко останало, свързано с технологиите, се развива с времето и се влияе от различни фактори.

В тази част ще разгледаме някои от най-популярните съвременни дизайни на сайтове, както и тези, които осигуряват по-добро потребителско изживяване. Тъй като сега сме затворени в домовете си и използваме браузъри повече от всякога, по-добре проектираният уебсайт ще се окаже невероятно ефективен за компанията и ще поддържа лоялна потребителска база. И накрая, надявам се, че тези принципи ще променят вашата гледна точка по определени въпроси и ще ви помогнат да подобрите дизайна на вашия сайт.

Минималистичен стил

Първото нещо, което трябва да имате предвид, докато разработвате уебсайт в днешно време, е да поддържате дизайна прост и да включвате само функциите, които са абсолютно необходими на landing page-а. Останалите компоненти могат да бъдат организирани на различни страници или в кратки менюта, но landing page трябва да има прост стил.

Единственото оправдание за тази техника е, че по-малко елементи изглеждат по-изчистени и по-подредени на уеб страницата. Няколкото възможности за избор на страницата също ви помагат да привлечете вниманието на потребителя към определени задачи, като същевременно оставяте минимално място за разсейване. В резултат на това, ако използвате основни дизайни, има голям шанс потребителят да прочете това, което искате да прочете, ако цветът и размерът са приемливи.

Отзивчивост

Отзивчивостта на уебсайта е нещо, което не може да се пренебрегне. От 2017 г. насам мобилните устройства непрекъснато представляват повече от половината от целия интернет трафик. Мобилните устройства представляват 50,8% от целия световен интернет трафик през третото тримесечие на 2020 г. В предходната част също наблюдавахме колко нетърпелив е човек, докато разглежда интернет. Това означава, че пренебрегването на отзивчивия характер на вашия уебсайт излага на риск повече от половината от вашия трафик и посетители.

Въпреки че отзивчивостта не е от съществено значение за всеки уебсайт. Да приемем, че има банков уебсайт с няколко свързани с банкирането възможности за банкови клиенти. В такъв случай е очевидно, че потребителите ще работят, използвайки системите на банката. Въпреки това, отзивчивостта е от решаващо значение за общия уебсайт, тъй като Google започна да наказва уебсайтове, които не са удобни за мобилни устройства, като част от своята стратегия за мобилни устройства. В резултат на това проучете своите потребители, изберете домейн и след това го направете.

Оформление, което е удобно за мобилни устройства

Много хора са объркани от разликата между отзивчив уеб сайт и удобен за мобилни устройства уебсайт. Те обаче не са еднакви в действителност. Отзивчивият уебсайт гарантира, че се настройва към по-ниски и по-високи разделителни способности, размери на екрана и други фактори и се държи по подходящ начин. Например, на по-малък екран, намаляване на съотношението на елементите или използване на „елемента на картината“, за да изберете подходящото изображение за това устройство, или евентуално да зададете някои медийни заявки и да ги оставите да си свършат работата. Удобното за мобилни устройства оформление се различава от адаптивния дизайн на уебсайта по това, че вместо да намалява бутоните, удобният за мобилни устройства дизайн отчита колко място е необходимо, за да не бъде натиснат грешният бутон. Отзивчивият дизайн на уебсайта ще намали резултатите от търсенето до същия размер като на настолен компютър, но удобното за мобилни устройства оформление може да промени подхода на колоните към резултатите от няколко колони в зависимост от размера на екрана.

С една дума, отзивчивият дизайн се занимава само с уебсайта, а не с чувствата на мобилния потребител. Удобният за потребителя дизайн на оформление отчита как потребителят ще види тези части, как ще навигира ефективно и т.н. Трябва да се погрижите и за двамата като уеб разработчик, а полученият уебсайт трябва да бъде отзивчив и удобен за мобилни устройства.

Меню за вертикална навигация

От гледна точка на уеб дизайна, менютата за навигация са доста значими и изискват специално внимание. Навигационните менюта са единственият начин вашият потребител да научи повече за това, което уебсайтът ви може да предложи. Поддържането на навигационните менюта обаче е трудна задача. За навигационните менюта е необходима гъвкавост в пейзажа и портрета. Вертикалното меню за навигация е пример за обща концепция за дизайн. Освен това, отзивчивостта е съображение при дизайна на менюто, тъй като колкото по-малък е размерът на екрана, толкова по-трудно е да се види и щракне с ръце.

“Хамбургер” меню

За постигане на отзивчиви менюта за навигация на мобилни устройства, често срещано решение за уеб дизайн е използването на менюта за хамбургери. Менютата за хамбургери са станали толкова често срещани в изграждането на уебсайтове, че потребителите вече са запознати с тях и разбират как работят. Въпреки факта, че дизайните са ограничени за мобилни устройства, те не се ограничават до използването на отличителни дизайни на менюто за навигация.

Изживяването се подобрява драстично, когато се премахне клъстерната навигация. Менюто е представено от куп редове в една малка област, което позволява на вашия уебсайт повече място за показване на мултимедийно съдържание и подобрява неговата привлекателност. Почти всеки известен уебсайт днес използва менюто “Хамбургер”, за да улесни навигацията на потребителите.

Дизайн с плоски и полуплоски повърхности

Плоските дизайни са антитеза на скевоморфните методи за проектиране, които са били популярни в миналото, но сега са ограничени. Днес възприехме метода на плоския дизайн и това беше огромен успех! В уеб дизайна скевоморфизмът се отнася до изобразяването на вашата функция чрез свързването й с реално нещо, така че хората да могат да се свържат, без да се налага да го казват директно. Например, плик може да се използва за представяне на значението на приложението в имейл. Много функции, като сенки, 3D ефекти и изобилие от сложност, се виждат в скевоморфните дизайни. Скевоморфните дизайни имат луксозно усещане за тях, тъй като наподобяват предмети от реалния свят. Скевоморфният дизайн е показан на снимката по-долу:

Дизайн с плоски и полуплоски повърхности

Скевоморфният дизайн е полярната противоположност на плоския дизайн. Ние не обръщаме внимание на нюансите или въздействията в плоските дизайни. Плоският дизайн на уебсайт се придържа към нашата проста философия за дизайн. Плоските дизайни са еднакво приветствани от публиката в японското аниме, най-малкото, стига да могат адекватно да изразят съдържанието. Плоските дизайни са лесни за правене и могат да се използват за всичко – от лога до реклами до процедурни снимки. Скевоморфните дизайни са трудни за забелязване в днешно време, тъй като са толкова широко разпространени. В уеб дизайна подходът на плоския дизайн се вижда на снимката по-долу.

В началото на 2000-те се използва ролкова камера за илюстриране на приложението на камерата, т.е. свързана с артикул от реалния свят, използващ плосък дизайн.

Полуплоските дизайни, известни също като Flat 2.0 дизайни, са в средата на скевоморфния и плоския спектър на дизайна. Полуплоските дизайни използват същия творчески подход като плоските, но включват няколко функции, за да ги направят по-привлекателни, ясни и чисти. Полуплоският и плоският дизайн са често срещани техники, а плоският дизайн е правилният начин, ако имате какво да предадете на вашия уебсайт!

Изображения на герои

Графиките на героите са доста популярни през последните години. Честно казано, като уеб разработчик, не можах да измисля никакви логични причини да използвам снимки на герои в моите уебсайтове, когато ги видях за първи път. Изображенията на героите са като пунктове за изминато разстояние на магистралата, когато сте притиснати от време и ефективност. Те са големи и заемат много честотна лента, тъй като винаги са с най-високо качество. Истината обаче остава, че снимките на герои привличат потребителите и им предлагат по-добро впечатление от вашия уебсайт в сравнение с други уебсайтове. Снимките на герои също са невероятно привлекателни и ако имате продукт, който да предложите, няма нищо по-добро за вашия потребител от изображенията на героите. Дори ако в действителност продуктът е лош, на снимката ще изглежда по-лъскав и по-скъп. В такива случаи използването на снимки на герои в уеб дизайна може да бъде невероятно полезно, но разработчикът и екипът трябва да вземат окончателното решение.

Изображения на гигантски продукти

Ключът към успешния уебсайт е да бъдете изключително конкретни за това, което предлагате. Много B2B компании започват да показват огромни снимки на продукти на своите уебсайтове, за да популяризират специфични характеристики или елементи на техния продукт, както може би сте забелязали.

Качествата на даден продукт се подчертават, когато той е показан на голямо изображение. Крайният потребител е напълно наясно какво се случва на страницата, а продуктът има цялото и неразделно внимание на потребителя, което, разбира се, е крайната цел на добре проектирания уебсайт.

Бутони, които насочват хората да предприемат действия

Бутон с призив за действие, често известен като CTA, е персонализиран бутон, който се използва за конкретни дейности, определени от разработчици или клиенти. CTA бутоните са от решаващо значение, тъй като те са ключовото действие, което клиентът или разработчикът иска от потребителя да направи. Всякакъв вид разсейване би довело до по-ниски проценти на реализация на целта. В резултат на това съвременните стратегии за уеб дизайн се нуждаят от позициониране на бутон с CTA, който е очевиден, без разсейване и привлича хората чрез заобикалящата го среда. Може би снимка на герой!!

Бутони, които не съществуват

Друг често срещан и основен бутон за действие на уеб страница е бутонът призрак. Призрачните бутони са полупрозрачни (по смисъл на името), нямат ясно изразен цвят на запълване, имат изключително малки граници и се сливат с фона.

Какво се случва, когато бутоните CTA и бутоните призрак съществуват едновременно на една и съща страница, например? Трябва ли например да използваме призрачни бутони като CTA бутони? Това са някои често задавани въпроси и винаги е добра идея да знаете как работят. Казва се, че потребителят предпочита бутоните с CTA, които са крещящи и ярки (както е посочено от проучването). В резултат на това бутоните CTA и призрачните бутони са несъвместими и не можем да използваме един и същ бутон и за двата. И така, какъв тип компромис трябва да направим? CTA бутоните и призрачните бутони могат да се използват и позиционират заедно, но тъй като потребителят ще бъде привлечен към CTA, трябва да обвържете основното си целево действие към CTA, докато бутонът Ghost служи като резервно копие. По този начин нито вашата цел, нито ключовото ви действие страдат и вашият уебсайт получава по-малко посетители.

Също така си струва да се отбележи, че CTA никога не трябва да се използват като бутони-призраци. Тъй като бутоните призраци не могат да бъдат подчертани с цветове, а тази грешка в дизайна на сайта ще накара потребителя да се разсее. Както е илюстрирано на горната снимка, оптималната комбинация е да ги поставите един до друг и да позволите на потребителя да избере в коя посока иска да пътува.

Цветова схема

Цветовата палитра, цветовата схема или цветовата комбинация е друга популярна актуална функция за уеб дизайн. На пръв поглед цветовата палитра изглежда е цветът на фона на нашия уебсайт или цвета на фона на основната целева страница. Донякъде си прав, ако това са твоите идеи. В уеб дизайна цветовата палитра не принадлежи на нито един компонент на сайта, а по-скоро на целия продукт. Може би цветът на фона ви е тъмночервен, който е непривлекателен естетически, но използването на черно-цветна картина с бял надпис може да привлече зрителя. Цветовата палитра е от решаващо значение за разработчика на уебсайт, тъй като е претърпяла задълбочено проучване и е дала положителни резултати.

Цветовата схема, която изберете на уебсайта си, може да представлява различни конотации, като синьо за увереност и доверие, жълто за гурме артикули, червено за увереност и т.н. Когато тези характеристики са представени на потребителя, той разглежда уебсайта по различен начин, което води до повишена стойност на марката и реализации от продажби.

Дизайн на поздравителна картичка

Тъй като по-простият стил на дизайн на уебсайтове започва да се налага, използването на карти става все по-често. Картите помагат на посетителите да консумират материала ви малко по-лесно, като комбинират текст и снимки в един привличащ вниманието компонент.

Индивидуалните карти помагат за визуалното разпределение на данните, позволявайки на посетителите да получат бърз достъп до малки парчета информация, без да се претоварват.

Видеоклипове с кратка продължителност

Друга прекрасна техника за привличане на потребителите и задържането им на вашия уебсайт за дълъг период от време е използването на късометражни филми. На уебсайт има два вида късометражни филми (основно). Една от възможностите е да се представят стоките по начин, подобен на това, което прави Amazon. Вторият е начално видео, който представя вашия бизнес, услуга или каквото и да продавате на уебсайта си.

Когато такива видеа са включени в процеса на уеб дизайн, те водят до по-високи целеви реализации. Тъй като видеоклиповете стават по-интересни и естетически привлекателни, това се случва. Освен това, за разлика от снимките или материала, видеоклиповете и демонстрациите на продукти приближават зрителя до продукта или услугата. Това увеличава вярата на потребителя във вашата марка и той е по-склонен да инвестира във вас, дори ако разходите ви са малко прекомерни.

Графика в SVG

SVG или Scalable Vector Graphics е двуизмерен подход за използване на език за маркиране за създаване на векторна графика на уеб страница. SVG са мащабируем, лек формат, който се използва широко за компресиране на данни без загуби. SVG става все по-популярен за използване в уеб страници в резултат на всички тези причини и делът му на използване нараства с всеки изминал ден. Компании и компании харесват SVG за дизайна на логото си, тъй като размерът му е само няколко KB. Това допринася за по-бързото време за изтегляне и SVG вече се поддържат от всички основни браузъри.

Приемането на SVG днес се вижда в таблицата по-горе. За да определите кои фирми използват SVG, щракнете с десния бутон върху логото им и изберете „запазване на снимката като“, за да видите разширението.svg.

Има много празно място.

Бялото пространство е минималистичен стил на дизайн, който често се възхищава в днешно време. Бялото пространство се отнася до поставянето на много малко материал на страницата и оставянето на много празно пространство. Този метод изисква повече информация и е по-подходящ за първа страница. Предимството на използването на уеб дизайн с бяло пространство е, че потребителят не може да прескочи претрупания материал, тъй като има по-малко от него и е по-фокусиран. Дългият материал може да разсее вниманието на потребителя, в резултат на което потребителят да не получи необходимата информация.

Тъй като човешкият мозък се е развил, бялото пространство също изглежда чисто и подредено, което ни харесва. Потребителят си припомня уебсайта в резултат на това възхищение и вместо да препуска през различни елементи и възможности, потребителят остава на страницата.

Типография

Типографията, използвана в уеб дизайна, е съсредоточена върху цялото текстово съдържание на уебсайта. Шрифтът, който използвате, височината на шрифта, който използвате, разстоянието между редовете, цветът на шрифта, дължината на реда и т.н. са примери за типография. Крайната цел на типографията е писменото съдържание на вашия уебсайт да бъде лесно разбираемо. В противен случай потребителят бързо ще използва бутона за връщане назад.

Шрифтът, използван на уебсайта, е най-важният аспект на типографията. Когато разработвате уебсайт, има три основни критерия, които трябва да имате предвид. На първо място, шрифтът трябва да бъде лесно достъпен и разбираем. Толкова очевидно, че потребителят може дори да не забележи и да започне да се концентрира върху шрифта, а не върху информацията. Второ, общият брой шрифтове, използвани в уебсайта, никога не трябва да надвишава два и вярвам, че използването само на един шрифт е идеалният вариант. И накрая, ако имате ресурсите и времето, които да посветите на развитието на марката, винаги е за предпочитане да използвате свой собствен шрифт, а не настройките по подразбиране. Вашият шрифт е продължение на вашата марка. Дори ако четат промоционална информация на уебсайт на трета страна, те трябва да могат да свържат шрифта с вашия бизнес.

По отношение на размера на шрифта, следните са препоръчителните диапазони:

Те обаче трябва да се използват във връзка с вашата интуиция, като 20 пункта за заглавия и т.н. От дизайнерите и клиентите зависи да изберат размера и цвета на шрифта за снимки на герои и други атракции, базирани на шрифтове, които трябва да бъдат естетически привлекателни. Типът на шрифта, от друга страна, не може да бъде компрометиран.

Съвместим с всички основни браузъри

Когато даден уебсайт не се показва правилно (както би трябвало) в множество браузъри, версии на браузъра или операционни системи, възникват проблеми със съвместимостта на различни браузъри. Притесненията относно съвместимостта на различни браузъри възникват в резултат на разнообразните основни търсачки на браузъра. Различните браузъри също решават какви функции искат да запазят и какви функции искат да премахнат от своите системи. Ако даден уебсайт все още използва такива функции или не е актуализиран до по-нови, той няма да се изобрази правилно и в резултат на това бизнесът ще пострада.

Тестването на различни браузъри е основна практика, която трябва да следвате, когато оценявате съвместимостта на различни браузъри. Тестването на различни браузъри вече може да се извършва ръчно или чрез онлайн услуги. Всичко зависи от това коя е вашата целева аудитория и каква е крайната цел на вашия уебсайт. Например, ако създавате уебсайт за служители на банка, обикновено няма да се нуждаете от адаптивни уебсайтове. Матрицата на вашия браузър също ще зависи от случаи като нашия, където те най-вероятно биха използвали Internet Explorer или Mozilla Firefox, както правят повечето банки. В резултат на това създавайте, тествайте и повторете, докато имате уебсайт, който е съвместим с различни браузъри.

Достъпност на уебсайта

Достъпността на уебсайта е аспект на уеб дизайна, който позволява на всеки, включително хората с увреждания, да имат достъп и да разгледат уебсайт ви. Все по-вероятно е електронните джаджи, като мобилните телефони, да включват такива възможности. Тези настройки трябва да са съвместими с вашия уебсайт. Една такава опция за достъпност, която използва слушане на писмен текст, е четенето на съдържание.

Като включите достъпността на уебсайта във вашия уебсайт, вие ще можете да разширите общата си аудитория и да получите известно признание за интегрирането на хора с увреждания. Достъпността на уебсайтове може също да помогне на тези без увреждания да се свързват с различни устройства в техните акаунти, както и на хора със способности за застаряване.

Оптимизирано по-бързо зареждане

Клиентите винаги са благодарни за бързото обслужване. Ето защо толкова много потребители избират Amazon Prime заради по-бързата му доставка. Същото може да се каже и за скоростта, с която се зарежда един уебсайт. Според проучване на Google, ако даден уебсайт се зарежда повече от три секунди, 53% от потребителите биха го напуснали.

Това оказва натиск върху разработчиците на уебсайта да предоставят части, които се зареждат бързо. Тази характеристика на текущия уеб дизайн е свързана с много други компоненти в този списък и включва използването на интелигентни стратегии за бързо предлагане на цялата информация. Един такъв подход може да бъде бързото изобразяване на горната половина на страницата или улесняване на страницата чрез използване на много прост дизайн. Освен това Google започна да наказва уебсайтове, чието зареждане отнема повече време в индекса си. В резултат на това, ако всички други характеристики са равни, по-бавен уебсайт може да бъде поставен зад другите.

Оптимизиран за SEO

Искаме да покажем нашия продукт на целия свят, след като приключим с разработването на уебсайта. Най-лесният начин да постигнете това е да бъдете вписани в индексите на Google и други търсачки, което позволява на хората да разберат, че съществуваме! За да направим това, трябва да оптимизираме нашия уебсайт в съответствие с указанията на търсачката. Присвояването на мета таг, таг на doctype и правилни тагове на заглавията са само някои от тях. Има множество други корекции за оптимизация на уебсайтове и кодове, които могат да бъдат намерени в интернет. Въпреки това, никога не забравяйте да оптимизирате уебсайта си за търсачки, преди да го пуснете, тъй като това е решаващ компонент на текущия уеб дизайн. В крайна сметка, каква полза, ако никой никога не види какво сме направили?

Заключение

Стигнахме до заключението на тази публикация, след като усвоихме много съвети. Всички те обаче бяха решаващи и важни за вашата професия и практики за развитие, тъй като ви запознават с актуалните тенденции и подобрения в уеб дизайна. Сигурно сте схванали основната концепция, според която много неща се въртят в наши дни, като прочетете цялата публикация: минималистичен дизайн. Съвременните стратегии за уеб дизайн включват минималистичен дизайн и като правило, ако имате нещо, което искате потребителят да види, използвайте прост дизайн. Бяло платно със самоизвлечена шрифтова фраза в черно с 30-40 пункта и плоска графика, показваща текста, не може да бъде пренебрегната.

Същото може да се каже и за различни методи за проектиране. В резултат на това, независимо дали имате уебсайт или обмисляте да разработите такъв, проучете точките и създайте ясна рамка за него. Имайте предвид, че уебсайтът трябва да се хареса на широк спектър от демографски групи, включително млади и възрастни хора, хора с увреждания, потребители на мобилни устройства и таблети и т.н. След като имате дизайна в ръка, оптимизирайте уебсайта за търсачки, стартирайте уебсайта и след това седнете и се насладете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *