модерен дизайн на потребителския интерфейс

Какво отличава дизайна като съвременен или традиционен?

Значението варира от един човек до друг. Но не можех просто да кажа това и да си тръгна. В резултат на това прекарах цял ден в разглеждане на различни приложения, които считаме за актуални, младежки и модерни. Airbnb, Coinbase, Robinhood, Uber, Swiggy, Headspace, Cocoon, Eventbrite, Public, Wise и Google Pay са само няколко примера за популярни приложения. Независимо дали се чудите дали съм изтеглил всяко едно от тези приложения, използвах Mobbin за това.

Когато разгледах всички тези приложения, забелязах, че не всеки използва усъвършенстван подход за проектиране като Cred’s Neumorphism, за да ги накара да изглеждат актуални. Те изглеждаха съвременни поради няколко основни неща. Беше толкова елементарно, че успях да го синтезирам в пет бързи инструкции.

1. Има пространство

Не се страхувайте да използвате много място. Височината на реда, запълването и полетата, особено хоризонталните полета, са важни съображения. Открих, че дизайнерите имат присъщ страх да създават повече пространство. Идеята е да се поберат колкото е възможно повече материал в изгледа на потребителя през повечето време.

Над 87% от населението има устройства с резолюция по-голяма от 720px. Разгледайте числата.

Това означава, че има много място за вертикално разширяване. Опитайте 12px, ако смятате, че имате нужда от поле от 8px. Започнете с по-голямо количество и го намалете, ако стане твърде много.

2. Заглавия, които не се виждат

Масивните заглавия са връщане към десетилетието на 2010-те. Да се отървете от тези едноцветни заглавия е най-простият метод да направите приложението си по-актуално (различно от цвета на фона). Вместо това, докато потребителят превърта надолу по страницата, заглавията могат да се плъзгат, за да дадат контекст или призив за бързи действия. Това осигурява така необходимото бяло пространство на вашия дизайн, което го прави да изглежда по-ефирно и по-малко пренаселено.

3. Не се страхувайте да покажете извивките си.

В природата рядко срещаме предмети с остри ръбове. В земното кълбо има много заоблени ъгли. Ще бъдете ранени от остри ъгли. Трябва да се избягват остри ръбове.

Острите предмети ни научиха да ги разглеждаме като заплашителни или агресивни, докато по-заоблените предмети ни научиха да ги разглеждаме като приятелски или безопасни. Тази диференциация беше от полза за нашите усилия за оцеляване. Дори сега ние запазихме основния си инстинкт за оцеляване.

Ако не искате да бъдете агресивни, избягвайте остри ръбове. Екшън игрите са прекрасна илюстрация за това как да използвате остри ръбове.

Като странична бележка, нашата привързаност към заоблените предмети може да е превърнала остро изглеждащите вълци в заоблените глупаци, които сега наричаме Кучета, най-добрият приятел на човека.

Защо не и интерфейсите, ако обичаме нашите кучета да са закръглени?

4. Използвайте снимки

Хората са предимно визуални същества. Снимките и илюстрациите са двата вида изображения, използвани в UX дизайна. Ако смятате, че илюстрацията може да предаде съобщение, продължете да я използвайте. Ако смятате, че снимка ще ви помогне да предоставите допълнителен контекст, предоставете го. Прекъснете продължителното превъртане на материал с подходящи интервали на картината.

Според изследване, проведено от 3M Corporation, хората усвояват снимките 60 000 пъти по-бързо от текста.

5. Движение

Движението е нещо, с което все още се справям. Но не е ли страхотно да използвате приложение, което се плъзга толкова безпроблемно?
Изброените по-горе препоръки незабавно ще подобрят външния вид на вашия потребителски интерфейс. Въпреки това, има редица допълнителни аспекти, като шрифт, цветове, илюстрации и сенки, които влияят на това колко излъскан изглежда крайният ви продукт. Единственият начин да ги подобрите е да практикувате вкуса си, като изучавате и пресъздавате дизайни от любимото си приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *