най-добрият уеб дизайн

В наши дни има множество отлични инструменти за уеб дизайн, които да ви помогнат с макети, рамки, тестване и други задачи. Ще откриете също така множество ресурси за многобройните фактори, които влияят на успешния уеб дизайн, като виртуална реалност, анимация, цвят и типография.

Вероятно някой е създал инструмент за всеки проблем, който се опитвате да разрешите в процеса на уеб дизайн, независимо дали е самостоятелна помощна програма или функция в по-голяма програма. Още по-добрата новина е, че голяма част от тези фантастични инструменти са достъпни безплатно, но това прави избора “Кои да използвате?” значително по-труден.

За да помогнем на уеб дизайнерите, съставихме списък с най-добрите инструменти, налични в момента (за по-конкретен списък вижте тази публикация с инструменти за дизайн на потребителски интерфейс). Тъй като това е толкова дълъг списък, ние го разделихме на части, за да го направим по-лесен за изследване. Пълен софтуер за уеб дизайн, като Sketch и Adobe XD, се включва първо, последвано от по-основни специализирани инструменти за изграждане на рамка, след това рамки за уеб дизайн и библиотеки. На втората страница ще намерите разнообразие от по-малки, по-специализирани инструменти за всичко – от работа със снимки до гарантиране, че работата ви е приобщаваща.

Инструменти за уеб дизайн

  1. InVision Studio

InVision Studio се стреми да бъде единственият инструмент за потребителски интерфейс, от който някога ще имате нужда. Той включва инструменти за бързо създаване на прототипи, отзивчив и адаптивен дизайн и работа със системи за проектиране, наред с други неща, за да ви помогне да разработите атрактивни интерактивни интерфейси.

Има много припокривания във възможностите, ако в момента използвате InVision с инструменти като Sketch. Силата на Studio обаче е в прототипирането, което е особено важно, ако вашият дизайн съдържа анимация. Бързото прототипиране ще ви позволи да разработите сложни и иновативни преходи, което ви позволява да постигнете желаното количество анимация. Просто решете как искате да изглежда вашият потребителски интерфейс в началото на прехода и след това създайте крайния продукт. Останалата част се обработва от InVision Studio.

Можете също да направите собствени анимации и преходи, като използвате различни движения и взаимодействия, като плъзгане, щракване и задържане на курсора.

Когато приключите, използвайте InVision, за да експортирате вашите прототипи и да поканите други да участват в създаването. Можете да видите своя проект на платформата, за която е проектиран, което е страхотен начин да изследвате и тествате идеята си. Клиентите ви ще могат да предоставят директни коментари по дизайна.

В допълнение, няма да се притеснявате да проектирате няколко табла за различни устройства, тъй като механизмът за оформление на Studio автоматично ще промени вашия дизайн към всеки размер на екрана. Това спестяване на време ви позволява да мислите по-задълбочено върху вашия дизайн.

  1. Sketch 

Sketch от Bohemian Coding е една от най-широко използваните платформи за онлайн дизайн; това е много способен векторно базиран инструмент за съвместно създаване на интерфейси и прототипи. Sketch е създаден специално за създаване на уебсайтове и приложения, така че има по-малко външни функции и е по-бърз и по-ефективен от инструменти с по-голям обхват.

Рори Бери, Креатив директорът на Superrb, премина към Sketch преди няколко години и казва, че това е страхотен инструмент. „Сортирането на всичките ви документи и правенето на модификации в Sketch е много по-лесно от Photoshop“, казва той. „Sketch работи с малки документи, докато Photoshop работи с големи. Размерите на файловете са много по-малки от Photoshop, тъй като е векторно базиран софтуер.“

Не само това, но и още. „Вградената структура на мрежата на Sketch е фантастична и прави дизайна на интерфейса лесен.“ Общият потребителски интерфейс и основното настроение, според мен, го правят по-лесен за създаване и по-удобен за потребителя. За разлика от това, Photoshop изглежда наистина труден.“

Стотици плъгини за Sketch са налични в общността, за да направят вашия процес на проектиране по-опростен и по-плавен.

Недостатъкът на Sketch е, че е достъпен само за Mac, без намерения да поддържа други операционни системи. Това е проблем, тъй като дизайнерите често искат да споделят файлове.sketch с разработчиците на Windows. За щастие, сега има инструмент „Sketch for Windows“, наречен Lunacy, който ще отваря и редактира файловете .sketch, премахвайки по-голямата част от агонията – вижте частта за експортиране и конвертиране на тази страница за повече информация.

3. Adobe XD

В рамките на пакета Adobe Creative Cloud, Adobe XD предоставя най-добрата среда за дигитални проекти. Ако сте дългогодишен потребител на Adobe, който е нов в XD, потребителският интерфейс може да не прилича особено „Adobe“ в началото. Той обаче се сравнява добре с други известни инструменти. Това е голям скок, ако използвате Photoshop от дълго време, но си заслужава за дизайна на потребителския интерфейс.

Този инструмент за векторен дизайн и wireframing продължава да се подобрява, като добовя функции като поддръжка на автоматична анимация гарантира, за да остане в крак с най-новите UX тенденции. Инструментите за рисуване, инструментите за дефиниране на нестатични взаимодействия, визуализацията на мобилни и настолни компютри и средствата за споделяне, за предлагане на обратна връзка за дизайна са включени в XD. Позволява ви да стартирате проект със специфичен за устройството размер на монтажната област и дори можете да импортирате известни UI комплекти като Material Design на Google.

Важно е, че Adobe XD е напълно интегриран с останалата част от Creative Cloud, което ви позволява просто да импортирате и работите с файлове от Photoshop или Illustrator. Ако сте използвали предишни програми на Adobe, потребителският интерфейс ще изглежда удобен и познат, така че няма да има много крива на обучение.

Андрей Робу, дизайн директор на Robu Studio в Барселона, е фен. „Прекрасно е за бързи прототипи“, обяснява той. „Това е прост интерфейс с много снимки и е идеален за бордове за настроение.“ Прототипирането е доста полезно за показване на клиентите как работят нещата, особено след като можете незабавно да публикувате информацията онлайн.“

Препоръчва се и от Елис Роджърс, графичен дизайнер в Receptional Ltd. „Когато дизайнът/прототипът или телената рамка са завършени, Adobe XD ви позволява бързо да избирате елементите и да създавате преходи на страници за функциониращ прототип, който можете да споделите чрез връзка,“ той продължава. „Можете също да използвате връзката, за да събирате коментари на страница, като поддържате всичко организирано.“ Връзката може да бъде променена в Adobe XD, така че клиентът винаги да вижда най-новата версия, без да се тревожи за остарели версии. Истинско удоволствие е да се занимавам с теб.“

4. Marvel

Marvel е друг инструмент за уеб дизайн, който е фантастичен за бързо скициране на концепции, фина настройка на интерфейс по ваш вкус и създаване на прототипи. Marvel има доста готин подход за създаване на страници, който ви позволява да имитирате дизайна си с прототип. За да включите вашите идеи в процеса на вашия проект, има няколко фантастични интеграции. Струва си да се отбележи, че има интегрирана опция за потребителско тестване, която в момента е необичайна в ландшафта на инструментите за уеб дизайн. Няма нужда да изтегляте нищо, тъй като всичко се прави онлайн.

5. Figma 

Figma е инструмент за проектиране на интерфейс, който позволява сътрудничество в реално време между множество дизайнери. Когато в един проект има няколко заинтересовани страни, които искат да оформят резултата, това е чудесен вариант. Достъпен е в браузъра, както и в Windows, Mac и Linux, като има безплатни и премиум версии налични, в зависимост от вашите нужди.

Ето няколко от най-забележителните му характеристики:

Front-end дизайнерът Бенджамин Рийд добавя: „Figma има подобен USP като на Sketch, с разликата, че е кросплатформен.“ „Открих, че процесът е наистина гладък, когато го използвах, за да направя няколко икони.“ Беше лесно да се вземе и има допълнителното предимство да бъдеш съвместен: можете да обменяте графики с други в програмата.“

„Опитвам се да премина към Linux за работа и понякога използваме Windows“, казва той, „така че Figma има смисъл за мен от практически аспект“.

Дейвид Истууд, автор на съдържание на свободна практика и художник, също похвали Figma. „Той също е полезен, когато трябва бързо да създадем прототип на MVT, понякога като малки промени в съществуващо оформление.“ Харесва ни колко бързо можете да създавате дизайни за настолни компютри, таблети и мобилни устройства.“

6. Affinity Designer

„Някои са нарекли Affinity Designer на Serif „убиецът на Photoshop“ и е лесно да се разбере защо“, обяснява продуктовият дизайнер Дан Едуардс. „Регулируемите, неразрушаващи слоеве бяха сред нещата, които наистина ми харесаха. Това просто означава, че можете да правите промени в снимки или вектори, без да причинявате повреда.

„Увеличението от 1 000 000% беше истинско удоволствие; то е особено полезно, когато се занимавате с векторна графика, тъй като ви позволява да се мащабирате много.“ Функциите за отмяна и история също са доста полезни: Можете да се върнете до повече от 8000 стъпки назад с Affinity!“

„Когато става въпрос за дизайн, потребителският интерфейс е удобен. Когато преминавате от Photoshop към InDesign, изглежда, че всеки иска да започне отново, което може да е трудно. Affinity свърши добра работа, за да запази оформлението разпознаваемо, като същевременно го стяга и премахва разсейващите фактори . Успях да вляза без усилие и да започна да се развивам.“

Налична е и версията на Affinity Designer за iPad. И противно на общоприетото схващане, това не е намалена версия на мобилното приложение: пълната версия е налична на компютъра.

Прототипи и макети

7. UXPin

UXPin е следващият инструмент за уеб дизайн в нашия списък. Този уеб-базиран инструмент за прототипиране е достъпен за Mac, Windows и в мрежата. UXPin се доближава по-близо до кода и ви позволява да работите с интерактивни състояния, логика и компоненти на кода, докато повечето други инструменти за проектиране просто ви позволяват да имитирате взаимодействия, като съединявате различни елементи във вашата артборда.

За да ви помогнем, има вградени библиотеки с елементи за iOS, Material Design и Bootstrap, както и стотици безплатни набори от икони. UXPin също така предлага възможности за достъпност, които ви помагат да поддържате дизайна си в съответствие със стандартите на WCAG, което ние оценяваме.

Можете да направите първия си прототип безплатно на UXPin и след това да надстроите до първокласен месечен абонамент, ако ви харесва (възможно е членство в екип). UXPin също така предлага добра връзка със Sketch, така че си струва да добавите към вашия работен процес, ако харесвате Sketch, но намирате функциите му за прототипиране за ограничени.

8. Proto.io

Proto.io е фантастичен инструмент за създаване на реалистични прототипи, които започват с елементарни концепции и завършват с напълно реализирани дизайни. Освен това инструментът предлага разнообразие от опции за вашите проекти, включително подробни и поръчкови векторни анимации.

Можете да започнете, като скицирате първите концепции по нарисуван на ръка начин, след което преминете към телени рамки и прототип с висока точност. Ако искате да създавате с помощта на други инструменти, плъгините Sketch и Photoshop могат да ви помогнат, но Proto.io се справя ефективно с целия процес на проектиране. Други възможности, като потребителско тестване, ще помогнат за валидирането на вашите идеи. Това е решение „всичко в едно“, което вече са използвали голям брой известни фирми.

Има много отлични демонстрации за изпробване и можете бързо да видите как едно цялостно решение може лесно да замени редица съществуващи технологии. Proto.io включва също мениджъри на активи, насоки за разработка и опция за запис на вашия прототип, което го прави една от най-изчерпателните налични платформи за прототипи.

9. Balsamiq

Balsamiq е солидна препоръка, ако търсите бързо и ефективно каркасиране. С простота можете да създадете рамка и план за вашите проекти. По-лесно е да използвате компоненти за плъзгане и пускане и можете да свързвате бутони с други сайтове. Можете незабавно да започнете да планирате вашите интерфейси и да ги споделяте с вашия екип или клиенти чрез жица. Balsamiq съществува от 2008 г. и е известен с ниската си точност, бърз и безсмислен подход.

10. ProtoPie

ProtoPie, инструмент за уеб дизайн, ви позволява да конструирате сложни взаимодействия и да се доближите до желаната крайна функция на вашия дизайн. Възможността за управление на сензорите на интелигентните устройства във вашия прототип, като сензори за наклон, звук, компас и 3D Touch, е може би най-забележителната характеристика.

Това е отличен инструмент за хора, които желаят да включат възможностите на собственото приложение в своя проект, в зависимост от проекта. Това е просто като пай и не са необходими познания по програмиране.

11. MockFlow

MockFlow е колекция от онлайн инструменти за изграждане и планиране. WireframePro ви помага да изложите първата си концепция и след това да повторите, докато стане перфектна – има дори UI проследяващ ревизия, който да ви помогне. Той включва стотици предварително изградени компоненти и оформления, които можете да персонализирате, за да отговарят на вашите нужди, както и режим за предварителен преглед за показване на работата си на колеги и клиенти.

След като завършите своите телени рамки, останалата част от пакета може да ви помогне с други части от планирането на уебсайта, като например информационна архитектура, създаване на ръководство за стил (което може да бъде създадено автоматично) и завършване на процедура за подписване.

Ако търсите повече възможности за избор, разгледайте нашия списък с най-добрите инструменти за телена рамка.

12. Adobe Comp

Adobe Comp е отлично приложение за уеб дизайн на iPad, което ви помага да създавате телени рамки, прототипи и дизайни на оформление за вашите уеб сайтове. Ако искате да го наречете така, това е интелигентен скицпад, задвижван от Creative Cloud. Той включва основни шаблони за различни мобилни и уеб оформления, както и печат, ако това е вашето нещо, и можете бързо да създавате заместители, като скицирате интуитивни форми за представяне на снимки, текст и други. Comp превръща изписаните линии, кръгове и правоъгълници в прави линии, кръгове и правоъгълници.

Въпреки дългогодишната заявка, която е била в процес на оценка за това, което изглежда като вечност, Adobe не е сметнал за подходящо да интегрира директен експорт в XD — лудост! – въпреки дългогодишната заявка, която е била разглеждана от това, което изглежда като вечност. Въпреки това, експортирането във Photoshop (заедно с Illustrator и InDesign) е вградено и след като сте настроили своя макет във вездесъщия редактор на изображения, можете да експортирате в XD от там. Comp напълно печели позицията си в нашия списък, благодарение на неговите възможности за достъп навсякъде, лекота на използване и изключителен потребителски интерфейс, въпреки тази досадна допълнителна стъпка в потребителския път на поклонника на Adobe.

13. Flinto

Flinto е инструмент за проектиране, който ви позволява да изграждате единствени по рода си взаимодействия във вашите проекти. Чрез дефиниране на състоянията преди и след, можете да използвате различни движения и да генерирате прости преходи. Flinto просто изчислява разликите и ги анимира вместо вас, което е доста полезно.

Имайте предвид, че това приложение е само за iOS, но след като започнете да го използвате, ще ви изглежда доста познато. Има документация, налична онлайн, за да ви помогне, а импортирането от Sketch и Figma е много лесно.

14. Axure 14

Axure традиционно е един от най-добрите налични инструменти за изграждане на рамка, особено за големи проекти с динамични данни. Можете да се съсредоточите върху моделирането на проекти, които са едновременно технически и изискват внимателно внимание към структурата и данните, използвайки Axure.

Процесът на предаване в Axure включва създаване на подробни спецификации, които разработчиците могат да използват, за да конструират краен продукт, който отговаря на вашата визия.

15. Justinmind 

Justinmind подпомага за създаването на прототипи и се свързва с други програми като Sketch и Photoshop. За да подпомогнете сглобяването на вашия прототип, можете да изберете вашите взаимодействия и жестове. Той също така идва с комплекти за потребителски интерфейс, така че можете бързо да създавате екрани, и е отзивчив.

16. Fluid

Fluid е прост и ясен инструмент за бързо създаване на прототипи и разработване на дизайн. Той идва с няколко полезни компонента веднага след изваждане от кутията, за да ви помогне да започнете с бързото създаване на прототипи. Лесно е да създадете свои собствени символи, като използвате любимите си компоненти на потребителския интерфейс, след като сте актуализирали. Този инструмент позволява бързо създаване на потребителски интерфейс с достъпни елементи както за висококачествени, така и за нискокачествени прототипи.

17. Framer

Framer е инструмент за прототип, който помага на вашия екип да комуникира и да си сътрудничи по-ефективно, особено сред дизайнери и инженери. Той е проектиран с мисъл за системите за проектиране и се свързва с вашия код, за да предостави лесна за разбиране документация, която се актуализира автоматично. Основна функция е да поддържате всички на една и съща страница и да са актуални, така че с промяната на кода ви се променя и дизайнът ви.

Библиотеки и рамки за проектиране

18. Bootstrap

Въпреки че Bootstrap не е нова технология, тя прави революция в програмирането и продължава да влияе върху начина, по който изграждаме уебсайтове. Отзивчивите контейнери, които са течни до конкретна точка на прекъсване, и класовете responsive.row-cols за ефективно дефиниране на броя на колоните в точките на прекъсване са две функции, за които трябва да следите.

Bootstrap Icons е колекция от икони с отворен код, предназначена да взаимодейства с компонентите на Bootstrap.

19. Startup 4

Startup 4 е онлайн приложение с вградени шаблони и теми за изграждане на уебсайтове, базирани на Bootstrap 4 с мрежа от 12 колони, ако харесвате Bootstrap, но не искате да се гмуркате в необработеното; това е онлайн приложение с вградени шаблони и теми за изграждане на уебсайтове, базирани на Bootstrap 4 с мрежа от 12 колони, ако харесвате Bootstrap, но не искате да се гмуркате в дълбокото. Можете да използвате интерфейса за плъзгане и пускане, за да създадете своя сайт, без да пишете код, но ще ви трябва основно разбиране на HTML и CSS, за да го завършите.

20. Vue.js

Vue.js е рамка за потребителски интерфейс, която използва виртуален DOM. Основната библиотека на Vue се фокусира върху слоя за изглед, както подсказва името.

21. Pattern Lab

Дейв Ойсън и Брад Фрост проектират Pattern Lab, разкошен инструмент за дизайн, управляван от шаблони. Той се основава на принципа на атомния дизайн, който гласи, че трябва да разбиете своя дизайн на най-малките му компоненти – атоми – и да ги комбинирате, за да произведете по-големи компоненти за многократна употреба – молекули и същества – които след това могат да бъдат трансформирани в шаблони.

Pattern Lab е генератор на статичен сайт, който съчетава компоненти на потребителския интерфейс в основата си, но е много повече от това. Това е неутрален език и инструмент; можете да наслоявате модели на потребителски интерфейс един в друг и да проектирате с динамични данни; има независими от устройството възможности за преоразмеряване на изгледа, за да гарантира, че вашата система за проектиране е напълно отзивчива; и е напълно разтегателен, така че можете да сте уверени, че ще нарасне, за да отговори на вашите изисквания.

22. Material Design

Material Design е визуален език, създаден от Google, който се опитва да смеси традиционните дизайнерски концепции с технологичния и научния напредък, за да осигури единна и адаптивна основа за вашия уебсайт.

Уебсайтовете и приложенията, базирани на Material Design, ще изглеждат актуални и познати на потребителите, което ги улеснява да започнат да използват вашия продукт веднага. Има няколко налични инструмента за подпомагане на тази система за проектиране; за достъп до тях отидете на Ресурси в навигационната лента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *