най-добрият уеб дизайн

Възможно е уеб дизайнът да е предизвикателна област за овладяване. Той е пълен с правила, лексика и методи, които определят какво разделя добрата страница на уебсайт от тази, която не отговаря на целта или задачата, за която е проектирана. Уеб дизайнът, от друга страна, може да е труден за овладяване, ако нямате необходимите умения. Въпреки своята сложност, уеб дизайнът сега е по-ценна работа в нашата дигитална ера. Разбирането на основите на уеб дизайна може да ви помогне да изградите и усъвършенствате марката на вашата компания.

Ние с гордост предлагаме изключителни услуги за дизайн на уебсайтове, за да помогнем на нашите клиенти да установят възможно най-доброто онлайн присъствие. Въз основа на нашия опит, по-долу са най-важните стандарти за уеб дизайн, които никога няма да нарушите.

1. Избягвайте проблеми с нечетливостта

Ако клиентите не могат да видят ясно материала на вашия сайт, вашата оферта няма да успее. Въпреки че е жизненоважно да имате ясен текст на вашия уебсайт, има множество грешки на начинаещите дизайнери, които пречат на четливостта.

Лошият избор на цвят на текста често може да има обратен ефект. Уебсайт с бели букви на светъл фон, например, може да е труден за четене. Тъмен текст на тъмен фон също е труден за четене. Добавянето на текст към изображение може да го направи все по-трудно за разбиране.

За да избегнете това, уверете се, че има достатъчно цветови контраст. Използвайте тъмен текст на бял фон и светъл текст на тъмен фон. Въпреки че всички тези решения са подходящи, текстът с черен цвят върху светла кутия дава най-голям контраст, като същевременно е най-уморителен за визията с течение на времето. Ако поставяте текст върху изображение, използвайте наслагване, за да увеличите контраста между текста и изображението. При по-тъмно наслагване светлите букви ще изскочат, докато тъмен текст ще издуха с осветено наслагване.

Трябва също да изберете шрифтове, които са лесно четими, но не твърде малки. За по-възрастните посетители сложен шрифт със насечки или курсив може да е труден за четене. Ако написаното е твърде малко, ще имате почти същия проблем. Изберете ясни безсерифни шрифтове с големи размери на буквите, за да подобрите видимостта на вашия сайт.

2. Използвайте визуалната йерархия в своя полза

Друг важен аспект на уеб дизайна е концепцията за визуална йерархия. Това е редът, в който потребителят обработва информацията на уеб страница.

Можете да използвате редица техники, като различни цветове и размери на шрифта, за да помогнете на посетителите си да разберат структурата на вашето съдържание. Например заглавието на статията, която разглеждате в момента, е много по-голямо от заглавката на секцията. Заглавието в този раздел също е по-голямо от шрифта на текста. Направихме това, защото искаме потребителите да прочетат отново заглавията и да превъртят надолу по страницата. Нашите имена, заглавия и текст са с различни размери, за да помогнат на потребителите да навигират в нашето съдържание.

Цветът може също да помогне при формирането на визуална йерархия. Бутоните, подканващи потребителите да се „регистрират“ или „закупуват сега“ на уебсайт, например, може да имат по-малка тежест от останалата част от страницата. Цветът на линковете може да варира в сравнение с целия текст.

Помислете какво искате вашият уебсайт да постигне в дългосрочен план. Искате ли хората да могат да купуват вашите продукти? Искате ли да се запишат за вашия бюлетин? Искате ли да организирате безплатна консултация? Можете да използвате визуална йерархия, за да привлечете клиентите към характеристиките за продажба на вашия сайт при всякакви обстоятелства.

3. Не се обсебвайте от шрифтове

Тъй като сме по темата за шрифтовете, не забравяйте, че общото правило е да не използвате повече от три. Често един шрифт е достатъчен. Просто казано, наличието на твърде много шрифтове на вашия сайт може да го накара да изглежда неорганизиран и некомпетентен.

Трябва също така да се уверите, че всички шрифтове, които използвате, са еднакви. Те също трябва да са подходящи за вашата индустрия и идеята, която се стремите да предадете. Без засечки са чудесни за предаване на модерно изображение и са особено страхотни за дигитални продукти (като уебсайтове). Когато е възможно, трябва да се избягват шрифтове, които са прекомерни, детински или непрофесионални.

4. Направете силен призив за действие

Когато клиентите посещават уебсайта ви, сред първите неща, които трябва да забележат, е ясен призив за действие (CTA). Това често е бутон „Купете сега“, „Научете повече“ или „Насрочете консултация“ на главната ви страница. Вашият CTA ще вдъхнови клиентите да се свържат с вас и да функционират като точка за продажба.

Някои уебсайтове поставят CTA в долната част на страницата или изобщо не го включват. Тъй като CTA е точно това, което получава желания отговор от клиентите, това трябва да бъде едно от основните неща, които виждат.

5. Не забравяйте да включите вашата информация за контакт

Не е ли очевидно, че това е така? Изненадващо, много фирми пропускат да предоставят информация за контакт на уебсайта си. Посетителите посещават уебсайта ви по множество причини, първата е да се свържат с вашата компания. Ако клиентите не могат да получат достъп до отговорите, от които се нуждаят през първите няколко минути от посещението на уебсайта ви, те ще си тръгнат.

В резултат на това се уверете, че информацията за контакт на вашия уебсайт е ясна и лесна за достъп. Не забравяйте да включите неща като:

Потребителите могат също да използват уеб формуляр за контакт, за да попълнят и изразят проблеми. Всички ваши данни за контакт, включително вашия мобилен номер и физически адрес, трябва да бъдат предоставени. Моля, не забравяйте, че някои клиенти все пак предпочитат да се обадят или да посетят вашия магазин. Потребителите, които предпочитат „традиционните“ комуникационни решения, ще варират в зависимост от вида клиенти, към които сте насочени. Улесняването на хората да се свързват с вас ще подобри ефективността на вашия уебсайт.

6. Не се отклонявайте от автоматично изпълнение

Докато видеоклиповете, музиката и някои други форми на цифрови медии могат да оживят уебсайта и да привлекат вниманието на посетителите, изборът за автоматично възпроизвеждане трябва да се избягва. Ако наистина имате видео или музика за автоматично възпроизвеждане, хората може да им е трудно да навигират в сайта ви. Тези характеристики може да затруднят намирането на CTA.

Автоматичното възпроизвеждане на музика или видео също може да дразни и разочарова зрителите. Случвало ли ви се е да отваряте уеб страница на телефона си и веднага да чувате силен звук от вградено видео? Това не само може да бъде досадно, но и автоматичното възпроизвеждане на видео може да е неудобно, когато сте навън.

Решението на това е съвсем очевидно. Вместо да разрешавате автоматично възпроизвеждане, позволете на потребителите да щракнат върху бутона за възпроизвеждане.

7. Винаги проверявайте за грешки

Случвало ли ви се е да посещавате уебсайта на компанията и да сте забелязали очевидна грешка? Тази печатна грешка може да отклони вниманието ви от съдържанието на уебсайта и да ви накара да поставите под съмнение надзора на фирмата. Докато визуализацията на уебсайта е важна, съдържанието е също толкова важно (ако не и повече).

Проблеми с пунктуацията, както и граматически или правописни проблеми, могат да навредят на репутацията на вашия бизнес. Въпреки че няколко грешки тук и там не са непременно фатални, огромен брой грешки с течение на времето може да накърнят положителния външен вид, който се опитвате да развиете.

Докато изграждате своя перфектен уебсайт, отделете допълнително време, за да прегледате всички региони. Позволете на един или двама колеги също да го прегледат, в случай че сте пропуснали нещо. Всички грешки трябва да бъдат коригирани възможно най-скоро! Сайтът е изчистен от грешки и бъркотия, така че вашият прекрасен дизайн и съдържание могат да блестят.

Уеб дизайнът е трудно умение за овладяване, затова вероятно е най-добре да се остави на професионалистите. Познаването на тези критерии ще ви помогне да определите какво работи, както и какво не, след като се стигне до анализ на качеството и използваемостта на вашия уебсайт, ако го правите сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *