напишете статия

Понякога внезапно ми идва идея и ме кара да седна веднага и да отворя белия лист и да натисна публикувай.

В други моменти тема, която ме гризе и изследвам дълго време, изведнъж се кристализира в мислите ми и преминава без усилие и бързо през ръцете ми.

Тогава има моменти, идват моментите, в които стигам до стена. Изглежда, че не мога да измисля уникална гледна точка за моята статия или да определя какво искам да кажа, което ще предложи нещо ново на дискурса по темата, колкото и да се опитвам.

Това наричам „блокиране на блогъра“.

Всеки блогър изпитва това предизвикателство в един или друг момент. Някои хора казват, че най-доброто лечение за това е просто да седнете и да пишете, публикувате – и след това да го направите отново (и отново) (и отново).

Но какво ще стане, ако имаше начин да го заобиколим? Обикновен „пищов“, за да започнете?

Когато се изправите срещу „стената“, ето 16 тематични идеи, които да ви помогнат да получите бързо вдъхновение и практически предложения:

1. Използвайте личен опит, за да направите заключения.

Всички имаме безкраен запас от уникални преживявания от личния и професионалния си живот, които да използваме за нашите публикации. Погответе сцената, опишете какво се е случило, след което споделете какво сте научили от опита си. Няма нужда да преглеждате Google с часове. Просто напишете това, което знаете, споделете какво сте научили и позволете на читателите да се запознаят с вашия мироглед.

2. Мотивирайте аудиторията си да предприеме действия.

Знаете, че нещо може да се направи различно или по-добро и знаете как да го направите, така че защо да не споделите това? Някои от най-популярните ми текстове са тези, в които съм ревностен — дори ядосан — по тема, която смятах, че трябва да бъде разгледана. Ако се чувствате силни за нещо, много вероятно е и другите да го направят.

3. Напишете ръководство “Как се прави”.

Този стил предоставя безкрайно количество възможни идеи. Ако знаете как да постигнете нещо — дори ако е малко по-добро или различно от начина, по който го правят другите — тогава вероятно можете да пишете за това. Вземете нещо, в което се отличавате, разбийте го на етапи и след това използвайте факти и примери, за да покажете и обосновете всяка стъпка.

4. Предоставете списък с полезни предложения за подобряване на каквото и да било.

Вие несъмнено сте експерт в определени области, но не сте споделили това, което знаете с по-голяма аудитория. Направете списък с предложения за това как да направите нещата по-добре, въз основа на вашите години опит и задълбочени познания по темата, която имате само вие.

5. Дайте мнението си за горещ въпрос или извънредни новини.

Хората обичат да четат и споделят статии за текущи събития, които могат да окажат влияние върху кариерата или личния им живот. Направете вашият принос по горещата тема или новини.

6. Направете свой собствен обрат на тема.

Случвало ли ви се е да четете статия в блога и да осъзнавате, че знаете повече по темата от автора или че бихте могли да пишете за нея по-добре? Вдъхновете се от публикувана по-рано информация и я направете от своя гледна точка. Проблемът е честна игра, стига да добавите своя собствена гледна точка и прозрение към нея, вместо просто да копирате написаното в оригиналната статия.

7. Създайте казус, който се основава на вашия собствен опит.

Това е друг вид стил на публикация, който предоставя почти неограничено количество възможни теми за писане. Вероятно е, че ако сте направили нещо, което е донесло конкретни ползи в област, където другите страдат или се опитват да се подобрят, те ще искат да чуят за това.

8. Създайте казус въз основа на опита на другите.

Има толкова много, за което можете да пишете въз основа на собствения си житейски опит. Всичко е наред, тъй като можете да черпите от опита на другите! Можете да получите идеи за вашите публикации от различни увлекателни и полезни истории за успех. Само не забравяйте да дадете кредит там, където се дължи такъв.

9. Направете списък с факти или твърдения от хора, които ви вдъхновяват.

Колекция от вдъхновяващи цитати от лидер или художник, както и изненадващи факти за живота им, могат да направят завладяващо и бързо четене. Целта е да сплетете цитатите или фактите заедно около общо послание или тема, която искате да изразите с вашата статия.

10. Направете принос към провокираща размисъл подкаст дискусия.

Липсата на кръстосано опрашване между сферите на подкастинга и блоговете ме изумява. Защо все повече автори не използват невероятната информация, която се създава всеки ден в сферата на подкастинга, и не я включват в публикациите си в блога си? Подкастовете предоставят основна информация от тематични идеи и съществена информация, която можете да използвате за записи в блога си.

11. Обвържете темата си с повтарящ се празник или събитие.

Вашата статия ще стане по-актуална и уместна, ако я обвържете с голям празник или повтарящо се събитие, като Деня на майката или годишното завършване на колежа.

12. Проведете интервю и представете обобщение на това, което сте научили.

Има изобилие от интригуващи истории, готови за споделяне. Просто поканете някого на интервю, напишете няколко въпроса въз основа на тема и започнете да записвате. Направете списък на нещата, които сте разбрали и нещата, които сте научили от диалога.

13. Направете прогноза за тенденция.

От време на време прочетете чаените листа и извикайте модел, който сте виждали. Просто се уверете, че имате някои данни, за да подкрепите вашите прогнози.

14. Създайте фиктивен имейл, който да изпратите на приятел.

Пишете много имейли всеки ден, без дори да го осъзнавате. Ами ако имейлът ви наистина беше публикация в блог? Помислете за съвет, който бихте искали да дадете на някого, след това го напишете като имейл до този човек (без да използвате действителни имена, разбира се) и го изпратете. Той ще тече естествено и ще звучи като естествения ви глас, какъвто е.

15. Създайте фиктивен диалог между вас и друг човек.

Вие не сте писател на фикция — или поне така вярвате. Опитайте този експеримент: Създайте кратък разговор между себе си и въображаем човек, с когото бихте искали да обсъдите тема, по която сте ентусиазирани. Диалогът може да бъде изненадващо лесен за създаване и подобно на подхода на фалшивата имейл, той ще изглежда реален.

16. Отдайте почит към някой, който е оказал съществено влияние върху вашата професия или живот.

Помислете как някой, независимо дали го познавате или не, е оказал значителен ефект върху работата ви или други аспекти от живота ви. Това може да са бързи, но мощни произведения, които не включват нищо повече от докосване до вашите спомени и лични чувства.

Разбира се, това не е изчерпателен списък. Но се надявам, че ще ви даде някои идеи за това, когато ви свършат нещата, за които да пишете следващия път.

И накрая, най-добрият начин за преодоляване на „блока на блогъра“ е да изберете тема, да създадете парче и да го публикувате.

И след това повторете процеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *