онлайн дизайн на уебсайт

Ако разработвате уебсайтове, знаете колко е важно да ги направите полезни и интересни. Дори и с най-добрите инструменти за уеб дизайн на ваше разположение, това може да се окаже трудна задача за всеки, който току-що е започнал да проектира уебсайтове, така че, за да опростя нещата, съставих кратък списък с какво трябва да се прави и какво не трябва, докато изграждате следващия си уеб дизайн проект.

Първо, задължителни неща, които трябва да се правят.

1. Поддържайте потребителския интерфейс последователен.

Една от най-важните части на страхотния UX е еднаквостта на интерфейса в цялостния продукт. Цялостният облик и усещане на вашия уебсайт трябва да са сходни във всичките му страници. Поддържането на еднаквост в навигацията, цветовите схеми, шрифтовете и стила на писане може да помогне за подобряване на използваемостта и UX.

Практически съвет: Преди всичко, направете дизайна полезен. Има две страни на последователността. Ако не изградите уебсайта си правилно от самото начало, поддържането на последователни други елементи от него ще доведе до постоянно лош дизайн. Като следствие, дайте приоритет на дизайна да бъде полезен, преди да се съсредоточите върху последователността.

2. Създайте лесна за използване навигационна система.

Навигацията е в основата на използваемостта. Това е най-широко използвания начин за комуникация в Интернет. От решаващо значение е да имате добра навигация в уебсайта, така че посетителите да могат бързо да намерят това, което търсят.

Запазете най-важните опции за навигация в навигацията от най-високо ниво. Ограничете навигационните връзки от най-високо ниво до седем алтернативи (обикновеният човек може да държи седем елемента в работната памет) и осигурете поднавигация с ясна категоризация.

Използвайте ясни етикети за навигационнети опции. Използвайте термини, с които посетителите са запознати, за да им помогнете да разберат опциите на менюто.

Намалете времето, което потребителите прекарват, стигайки до целта си. Създайте навигационна система, която позволява на потребителите да отидат там, където искат да отидат с най-малко на брой необходими щраквания. Когато проектирате уебсайт, имайте предвид правилото на три щраквания: вашите посетители никога не трябва да са на повече от три щраквания от намирането на това, което търсят.

Включете опции за навигация в долната част на уебсайта си. В долния колонтитул посетителите очакват да намерят опции за навигация и информация за контакт.

3. Променете цвета на посетените преди това връзки.

Значението на връзките в процеса на навигация не може да бъде надценено. Ако щракнатите връзки не променят цвета си, потребителите могат неволно да се върнат към същите сайтове. Знаейки къде са били и къде са сега, много по-лесно решат къде искат да отидат.

Направете видим контраст между връзките, които са били посетени, и тези, които не са били прегледани.

4. Уверете се, че съдържанието ви може да бъде сканирано.

Когато потребителите посетят вашия сайт, те са по-склонни да прегледат, вместо да прочетат цялата страница. Когато посетителите искат да получат определена информация или да изпълнят конкретна задача, те ще преглеждат страниците на уебсайт, докато я намерят. Като дизайнер може да им помогнете, като установите ясна визуална йерархия. Визуалната йерархия е организацията или представянето на елементите по начин, който сигнализира за важност, като например къде трябва да се фокусират очите първо, второ и т.н.

Намалете количеството текст, който използвате. Разделете материала си на категории, за да се усвоява по-лесно визуално. Стените на текста могат да бъдат разбити от заглавия или водещи точки.

На важните обекти трябва да се даде повече визуално изпъкване. Направете критични елементи като бутони с подканваща фраза и вход към централната точка на вашия уебсайт, така че посетителите да ги видят веднага. За да се акцентира върху определени компоненти, могат да се използват различни размери и цветове.

Помислете за естествените модели на сканиране. В западния свят хората четат отляво надясно и отгоре надолу. Ако създадете дизайн, който се отклонява от този модел, посетителите ще трябва да научат нов модел. Съдържанието на добре проектирани уебсайтове често е организирано във формат за четене „F“ или „Z“.

Поддържайте мрежовата система. Можете да организирате информацията в решетъчен модел, така че посетителите да могат да четат и усвояват елементите на страницата по-лесно.

5. Отнасяйте се внимателно с материала.

Текстът на вашия уебсайт е също толкова важен, колкото и дизайнът. Английският се използва за публикуване на повече от 95% от материала в интернет. Добрият уебсайт има както прекрасен дизайн, така и отлично съдържание; дори ако уебсайтът ви е естетически проектиран, той не е нищо повече от празна рамка без качествено съдържание. Работата на дизайнера е да се увери, че дизайнът допълва и подобрява съдържанието.

Уверете се, че съдържанието на уебсайта е подходящо. Неподходящото съдържание не предлага никакво предимство за вашите читатели и може лесно да доведе до объркване. На всеки ред се опитайте да създадете неща, които са ценни за вашите зрители.

Жаргонът трябва да се избягва на всяка цена. Съдържанието на вашия уебсайт трябва да бъде посочено възможно най-просто и ясно за лесно разбиране. Писането за широк кръг читатели е безопасен залог, така че изберете езици, които са прости и лесни за разбиране.

6. Уверете се, че вашият уебсайт е без грешки.

Малка грешка може бързо да съсипе иначе отличната работа. Следват някои от най-често срещаните грешки, за които трябва да знаете:

7. Сведете броя на изборите до минимум.

Броят на алтернативите, достъпни за хората, влияе върху техните решения; колкото повече опции са налични, толкова по-малко действия предприемат. Когато предоставяте твърде много опции на клиентите си, те са принудени да мислят твърде много. За да увеличите шансовете за участие, важно е броят на алтернативите да бъде сведен до минимум.

8. Насърчавайте хората да четат чак до края на страницата.

Превъртането изпраща посетителите по-нататък в уебсайта и ги насърчава да прекарват повече време там, повишавайки шансовете те да конвертират, като например да купят нещо, да се абонират за бюлетин или да се свържат с вас. Въпреки че повечето посетители започват да превъртат веднага щом страницата се зареди, съдържанието в горната част на страницата все още е важно. Това, което се появява в горната част, влияе върху възгледите на посетителите и очакванията за качество. Хората ще превъртат, ако има интригуващи неща отгоре.

Горната част на съдържанието на страницата задава тон за останалата част от страницата. Ако дадена страница ги снабдява с висококачествен материал, потребителите са склонни да търсят за повече.

9. Маркирайте всеки бутон с описание на това, което изпълнява.

Всеки елемент на интерфейса, който има действаща функция, винаги трябва да има етикет, който се отнася до това какво ще изпълнява за потребителя. Потребителите ще се чувстват по-спокойни, ако знаят какво действие има бутонът. Неясни етикети като „Изпращане“ или абстрактни етикети като този по-долу не предоставят достатъчно информация за дейността.

10. Направете така, че да изглежда, че всичко е в изправност.

Помислете как дизайнът предава достъпност с помощта на бутони и други интерактивни функции. Помнете древната поговорка „формата следва функцията“: външният вид на обекта диктува как се използва. Потребителите може лесно да бъдат объркани от визуални компоненти, които изглеждат връзки или бутони, но не могат да се щракнат, като например подчертани фрази, които не са връзки или елементи с правоъгълен фон, но не са бутони.

11. Направете уебсайта си удобен за мобилни устройства.

Уеб браузърите вече са инсталирани на над 5 милиарда устройства. Посетителите могат да получат достъп до вашия сайт чрез различни устройства, включително компютър, таблет, телефон, музикален плейър или дори часовник. Голям аспект на UX дизайна е да се гарантира, че цялата критична информация се показва ефективно на множество размери на екрана, независимо от това как посетителят вижда вашия сайт.

Дизайнерите трябва да коригират работата си за различни размери на екрана. Сайтът трябва да показва информация по ясен начин, независимо от размера на екрана – от телефон до часовник или таблет до настолен компютър.

Улеснете откриването на важна информация. За разлика от потребителите на настолни компютри, мобилните потребители търсят конкретна информация, като информация за контакт или цената на продукт, който искат да закупят. Елиминирайте пренебрегването на тази информация.

Регулирайте размера на интерактивните елементи, за да паснат на екрана. Тъй като мобилните потребители превъртат и докосват с пръсти, интерактивните функции като бутони може да се наложи да са по-големи.

12. Изпробвайте своя дизайн

Може да вярвате, че вашият дизайн е прекрасен, но никога няма да разберете колко е успешен, докато не получите обратна връзка от реални хора. Трябва да наблюдавате как потребителите реагират на него. Дори ако можете просто да накарате един или двама действителни, безпристрастни хора да посетят вашия уебсайт и да споделят своите идеи с вас, ще получите много ценна информация, която иначе не бихте имали.

Следете анализите като практическо предложение. Уеб анализите са ефективни инструменти за идентифициране на секции от вашия уебсайт, които се нуждаят от повече внимание.

Сега за това, което не трябва.

1. Уверете се, че потребителите не трябва да чакат съдържанието да се зареди.

Времето, необходимо за зареждане на страницата, е от решаващо значение за изживяването на потребителя. Ставаме все по-нетърпеливи с напредването на технологиите и сега 47% от потребителите искат уеб страница да се зареди за две секунди или по-малко. Посетителите може да се почувстват недоволни и да напуснат уебсайт, ако отнема твърде много време за зареждане. В резултат на това, докато разработвате уеб приложение, производителността трябва да бъде от първостепенно значение.

През целия процес на зареждане трябва да се избягват празни страници. Помислете за показване на част от материала заедно с някакъв вид визуална индикация, като индикатор за зареждане, ако зареждането отнема много време.

Подобрете качеството на вашите снимки. По-специално, зареждането на големи фонови графики може да отнеме много време. Чрез оптимизиране на вашите снимки можете драстично да намалите времето за зареждане.

Изчислете текущата производителност на вашия уебсайт. Инструментите на Google PageSpeed Insights и Think With Google не само ще ви помогнат да откриете проблеми с производителността на уебсайта си, но също така ще предложат корекции.

2. Не създавайте нови раздели за вътрешни връзки.

Вътрешните и външните връзки трябва да се отварят различно според потребителите. Всички вътрешни връзки трябва да се отварят в един и същ раздел, така че потребителите да могат да използват бутона „назад“. Ако искате да получите достъп до външни връзки в нов прозорец, трябва да предоставите предупреждение, преди автоматично да отворите нов прозорец или раздел. Това може да се постигне чрез добавяне на текст „отваря се в нов прозорец“ към текста на връзката.

3. Ограничете броя на шрифтовете до минимум.

Когато разработвате уебсайт, е изкушаващо да използвате много различни шрифтове – пет или шест различни шрифта, може би дори вашия собствен. Въпреки това, избягването на подобно изкушение е най-добре. Наличието на твърде много типове шрифтове може да бъде разсейващо, объркващо и дори досадно.

Често срещан съвет е да използвате не повече от три различни шрифта в не повече от три различни размера. Когато създавате уебсайт, помислете как бихте могли да направите типографията по-ефективна, като играете с теглото, а не с различни шрифтове.

4. Сведете до минимум количеството цветове на уебсайта си.

За предпочитане е да стоите далеч от използването на твърде много цветове във вашия дизайн, точно както трябва да стоите далеч от използването на твърде много шрифтове. Цветът играе важна роля в баланса на дизайна и колкото повече цветове използвате, толкова по-трудно е да постигнете хармония. Когато използвате твърде много цветове в дизайна, сякаш се опитвате да предадете милион чувства и послания наведнъж, което може да е объркващо за зрителя.

Препоръчително е да ограничите цветовата си схема до няколко цвята и да я поддържате последователна в целия си сайт, освен ако не искате да използвате цвят, за да акцентирате върху определена част от сайта си.

Помислете за емоциите, които искате да имат вашите посетители. Знаейки какви чувства искате да предадете, може да ви помогне да изберете правилната цветова схема. Ако продавате продукти за медитация на уебсайта си, например, ярка, лъскава цветова палитра не е подходяща.

5. Не показвайте автоматични изскачащи прозорци твърде рано.

Много уебсайтове показват изскачащи прозорци със заявки за абонамент веднага щом попаднете на страница. Едно от най-дразнещите неща, които можете да направите като дизайнер, е да показвате изскачащи прозорци на потребителите на вашия уебсайт. Изскачащите прозорци са по своята същност натрапчиви и тъй като често се използват за показване на реклами, хората са склонни да ги отхвърлят, преди да прочетат съдържанието.

Добра идея е да насрочите изскачащите прозорци. Преди да помолите посетителите да направят нещо, първо трябва да покажете как можете да добавите стойност към живота им. Предотвратете показването на полето, докато посетителите не приключат да четат цялото съдържание на страницата или не са прекарали значително време в сайта.

6. Когато е възможно, избягвайте да използвате стокови снимки на хора.

Изображенията с човешко лице са отличен начин да ангажирате аудиторията си. Нашите мозъци са устроени да забелязват външния вид на други хора. Когато виждаме лицата на други хора, вместо просто да използваме продукт, ние се чувстваме по-свързани с тях.

Много корпоративни уебсайтове, от друга страна, са известни със силното си разчитане на фалшиви графики, за да „изградят доверие“. Изследванията на използваемостта показват, че просто естетическите снимки рядко добавят стойност към дизайна и често намаляват потребителското изживяване.

7. Не позволявайте на работата ви да пречи на напредъка ви.

Твърде много промоции или реклами на уебсайт може скоро да затрупат жизненоважното съдържание, което затруднява клиентите да изпълняват дейности. Ако имате твърде много реклама на страница, тя ще се бори за вниманието на вашите читатели. В резултат на това ще бъдете подложени на сензорно претоварване, което ще увеличи степента на отпадане. Също така си струва да се спомене, че хората често пренебрегват всичко, което изглежда като реклама, тенденция, известна като слепота от банери.

8. Музиката не трябва да се използва като фон или във видеоклипове с автоматично възпроизвеждане.

Докато фоновата музика може да е подходяща при определени обстоятелства, като например за промоционален уебсайт, тя не е подходяща за повечето уебсайтове. Посетителите могат да бъдат раздразнени от неочаквана музика или звук, което може да причини проблеми. Те може да посещават вашия сайт на работа, на обществено място или близо до някой, който спи, и неочаквана музика може да ги дразни.

Хората се дразнят от автоматично възпроизвеждане на видеоклипове, вмъкнати в блок съдържание по същия начин, както фоновата музика се дразни от фоновата музика. Те трябва да се използват пестеливо и само когато е абсолютно необходимо.

Дайте на хората контрол върху собствения им опит. Задайте музиката да се заглушава по подразбиране, но дайте на клиентите избор да я включат чрез натискане на бутоните за възпроизвеждане/пауза на дизайна на аудиоматериала.

Видеоклиповете във Facebook са настроени за автоматично възпроизвеждане, но няма да се чува звук, освен ако зрителите не се ангажират с видеоклипа и не сигнализират, че го гледат.

9. Разрешаването на превъртане да бъде отвлечено не е добра идея.

Когато лентата за превъртане на уебсайт е променена, за да се държи по определен начин, това е известно като отвличане на скрол. Много потребители презират отвлеченото превъртане, тъй като то отнема контрола им и прави поведението при превъртане напълно непредвидимо. Когато разработвате уебсайт, е от решаващо значение да избягвате отвличането на скрол и да предоставите на потребителя контрол върху тяхното сърфиране и движение.

10. Използвайте вертикално превъртане вместо хоризонтално превъртане.

За да изпъкнат вашите сайтове, някои уеб дизайнери използват хоризонтално превъртане. За съжаление, хоризонталното превъртане е едно от единствените взаимодействия, които постоянно предизвикват отрицателна обратна връзка от клиентите. Хората често не знаят, че могат да получат информация чрез превъртане хоризонтално – повечето потребители са свикнали да превъртат надолу в уебсайтовете и рядко поглеждат наляво или надясно. В резултат на това те просто игнорират всичко, което може да бъде получено чрез хоризонтално превъртане.

11. Не позволявайте външният вид да пречи на функционалността.

Капацитетът на потребителя да консумира съдържание или да взаимодейства с уебсайт никога не трябва да бъде ограничаван от дизайн, без значение колко красив е той. Използването на светлосив текст на светъл фон е класически пример за дизайнерски решения, взети по естетически причини, които обикновено водят до лош UX. Тази комбинация оказва влияние върху четливостта на информацията. Както се вижда на изображението по-долу, се препоръчва да избягвате претрупания фон зад текст или лош контраст на цветовете.

За реалистичен съвет погледнете съотношението на контраста. Коефициентът на контраст измерва колко различен е един цвят от друг. Color Contrast Checker, например, може да ви позволи бързо да определите дали имате достатъчен цветови контраст само с няколко щраквания.

12. Не използвайте реклама и мигащ текст.

Във вашите реклами и анимации избягвайте да използвате мигащи мигащи ефекти. При някои хора мигащият или трептящ материал може да предизвика гърчове и е вероятно да бъде неприятен или разсейващ за редовните потребители.

Заключение

Когато хората взаимодействат с уебсайтове, те очакват положително потребителско изживяване. Ако не успеете да отговорите на техните нужди, те ще се обърнат към вашите конкуренти, които може да са само на един клик разстояние. Като следствие, имайте предвид посетителя, докато правите избор на дизайн и се стремите да направите изживяването възможно най-приятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *