отзивчив дизайн

Отзивчивият уеб дизайн е техника за уеб разработка, която позволява на уебсайт или система да се адаптира към размера на екрана на потребителя. Отзивчивият дизайн подобрява изживяването на потребителя при сърфиране чрез създаване на гъвкава и адаптивна уеб страница, която е персонализирана за устройството, което осъществява достъпа до нея. Нарастващото използване на интернет и разпространението на онлайн приложения на таблети и мобилни устройства доведоха до тази тенденция.

Какво е отзивчив уеб дизайн?

Отзивчивият уеб дизайн е метод за уеб дизайн и разработка, който позволява на уебсайт или система да се промени според размера на екрана на потребителя. Отзивчивият дизайн подобрява изживяването на потребителя при сърфиране чрез създаване на гъвкава и адаптивна уеб страница, която е персонализирана за устройството, което осъществява достъпа до нея.

Склонността към мобилно сърфиране се измести и отзивчивият дизайн е най-ефективният начин за достигане до клиенти през няколко устройства, като същевременно запазва плътно потребителско изживяване. 2013 г. е наречена „Година на адаптивния дизайн“ и с повече хора, които четат новини онлайн на много платформи (като смартфони и таблети), значението на адаптивния уеб дизайн нараства.

Включете потребители на таблети и смартфони във вашата целева демографска група

Нарастващото използване на интернет и разпространението на онлайн приложения на таблети и мобилни устройства доведоха до тази тенденция. Преди това зрителите ще бъдат изпращани към сайт, специфичен за устройството (например мобилен), но отзивчивият уеб дизайн позволява на потребителите да имат достъп до един сайт от всяко устройство.

С над 100 милиона таблета, които се очаква да бъдат продадени тази година, отзивчивият уеб дизайн е по-важен от всякога за фирмите, които искат да увеличат максимално своето онлайн съдържание. Въпреки това, до 40% от трафика сега идва от таблети и мобилни устройства, което показва необходимостта от плътен дизайн, който да отговаря на по-малкия размер на екрана.

Увеличете продажбите и процента на реализация.

Друго предимство на гъвкавия уеб дизайн е, че елиминира необходимостта от пренасочване, а използването на каскадни стилови таблици (CSS) между устройства, както и последователен подход към дизайна, ще доведе до последователен външен вид и усещане. Хората са свикнали да навигират и използват уебсайтове или системи на различни устройства, така че плътното потребителско изживяване ще увеличи процента на реализация. Някои от проблемите, които наличието на много сайтове може да създаде, като последователност във функционалността, производителността и външния вид и усещане, се елиминират с отзивчив дизайн.

Консолидирайте вашите анализи и отчети.

Ако използвате един-единствен адаптивен сайт, няма да ви се налага да следите потребителските пътувания, маршрути за реализация, фунии или пренасочвания в много сайтове. Инструментите за анализ на сайтове като Google Analytics стават все по-изградени, за да функционират на няколко устройства и да предоставят динамични данни. Цялото ви наблюдение и анализи ще продължат да функционират и ще бъдат обединени в едно табло, опростявайки наблюдението и анализа.

Подобрете видимостта на вашия уебсайт в търсачките.

Отзивчивият дизайн ви помага да администрирате един уебсайт с постоянен набор от данни от хипертекстови връзки, като ви спестява време в процеса. Можете да се съсредоточите върху разпространението на връзки с единна стратегия за оптимизиране на търсачките (SEO). Докато SEO кампаниите може да отнемат време и да са скъпи, разработването на отзивчив сайт ви позволява да съсредоточите всичките си усилия върху една страница, като използвате последователна стратегия и тактики във всички платформи.

Друго предимство на адаптивния уеб дизайн е, че по-малко ресурси се губят при дублиране на съдържание на ниско ниво в сайтовете; материалът трябва да се прилага само на едно място, което повишава шансовете ви за по-високо класиране в търсачките.

Освен това Google предполага (и анализите на Byte9 могат да потвърдят), че удобните за мобилни устройства, отзивчиви уебсайтове се появяват високо в локализираните резултати от търсенето. Това е несъмнено важно за търговците на дребно от високо ниво и онлайн, както и за други бързо разрастващи се случаи на използване на мобилни устройства.

Разработвайте мобилни приложения, които спестяват пари и време.

Едно от най-значимите предимства на приемането на гъвкав уеб дизайн е, че отнема по-малко време от традиционния метод за създаване на отделен мобилен сайт. Тестването на няколко уебсайта увеличава разходите за разработка, съпорт и поддръжка. Тъй като устройствата използват повторно и оптимизират стиловете, могат да се прилагат стандартизирани методологии за тестване.

Когато става въпрос за управление на сайта, ще спестите време и пари.

Клиентите също така ще установят, че администрирането и поддържането на един сайт е по-лесно и отнема по-малко време, тъй като има значително по-малко информация за управление. Използвайки инструменти за стил и поток за управление на правилната информация, както и оформления на сайтове за множество устройства, един административен интерфейс може лесно да бъде оптимизиран. Бизнес логиката, като Blaze CMS, може да бъде въведена за определен период от време, за да се подобри значително цялостното изживяване на множество устройства.

Например, служителите на редакцията са събрани в Blaze CMS, за да създадат подходящия материал, който е адаптиран към всеки размер на екрана на телефона, като максимизира ползите, като същевременно намалява административните разходи за редактиране на отделни мобилни сайтове.

Потребителското изживяване при офлайн сърфиране трябва да бъде подобрен.

Отзивчивият дизайн позволява на собствениците на сайтове да предоставят изключително съдържание на посетителите на различни устройства, докато възможностите за офлайн сърфиране на HTML5 позволяват сайтовете да се разглеждат „в движение“. Това ще става все по-важно, тъй като таблетите и смартфоните с HTML5 стават все по-разпространени. На път и без интернет връзка, имейл бюлетините и информацията от хибридни HTML5 уеб приложения ще се използват по-често.

Заключение

С отзивчивия дизайн можете да останете пред кривата. Многобройни големи предизвикателства, включително разходи за проектиране и поддръжка, видимост на търсачките и повишени проценти на конверсия, трябва да бъдат разгледани с развитието на търсенето на богат на мултимедия мобилен интернет и приложения. Тези характеристики, заедно с единен подход към дизайна, ще бъдат от полза за всички заинтересовани страни.

С нарастващите продажби на единици и използването на мобилни устройства, отзивчивият дизайн е от решаващо значение за поддържане на преднината пред конкуренцията и завземане на пазарен дял; потреблението на съдържание на мобилни устройства само ще се увеличава с напредването на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *