отзивчив уебсайт

Ако искате да създадете мобилно присъствие за вашата компания или организация, едно от първите решения, които ще трябва да вземете, е дали искате да създадете мобилно приложение, което клиентите да изтеглят (приложение), мобилен сайт или и двете. Мобилните сайтове и приложения може да изглеждат доста сходни на пръв поглед и решението кое е най-доброто за вашите изисквания ще се определя от различни критерии, включително целева аудитория, бюджет, първоначално намерение и съществена функционалност.

Каква е разликата между мобилен уебсайт и мобилно приложение?

Изключително важно е да разберете основните разлики между мобилен сайт и приложение, преди да претеглите предимствата на всяко от тях. Ръчните устройства като смартфони и таблети се използват за достъп както до приложения, така и до мобилни уебсайтове.

Мобилният уебсайт, както всеки друг уебсайт, се състои от базирани на браузър HTML страници, които са свързани заедно и достъпни чрез интернет (за мобилни устройства обикновено WiFi или 3G или 4G мрежи). Най-очевидната разлика между мобилен и стандартен уебсайт е, че мобилният уебсайт е предназначен за по-малък преносим дисплей с интерфейс със сензорен екран. Отзивчивият уеб дизайн бързо се утвърждава като новата индустриална норма за уебсайтове, които са не само удобни за мобилни устройства, но и мащабируеми до всеки размер на устройство – от настолен компютър до таблет до смартфон.

На мобилни уебсайтове/отзивчиви сайтове текст, данни, снимки и видео може да се показват по същия начин, както на всеки друг уебсайт. Специфичните за мобилни устройства възможности като обаждане чрез щракване (което позволява на хората да набират мобилен номер) и картографиране, базирано на местоположението, също могат да бъдат полезни.

Вместо да се виждат в браузър, приложенията са истински софтуер, който е инсталиран на вашето мобилно устройство. За да търсят и изтеглят приложения за определена операционна система, потребителите отиват на портали, специфични за устройството, като App Store на Apple, Android Market или Blackberry App World. Приложението може или да получава данни и информация от Интернет по същия начин, както сайтът, или може да изтегли материала, така че да може да се разглежда, дори ако няма интернет връзка.

За предпочитане е да имате мобилен (отзивчив) уебсайт или приложение?

Когато става въпрос за определяне дали да се създаде собствено приложение или мобилен уебсайт, идеалният избор се определя от крайните ви цели. Ако създавате интерактивна игра, приложението почти със сигурност ще бъде най-добрият ви избор. За контраст, ако искате да достигнете до най-широката потенциална аудитория с удобно за мобилни устройства съдържание, мобилният уебсайт е най-добрият вариант. При определени обстоятелства може да са необходими както мобилен уебсайт, така и мобилно приложение, но разработването на приложение без мобилен уебсайт рядко е добра идея.

Като цяло разработването на мобилен уебсайт трябва да бъде първата ви стъпка; разработването на приложение обаче е полезно, когато се разработва приложение за високоспециализирана цел, която не може да бъде успешно завършена с помощта на уеб браузър.

Каква е връзката между мобилните уебсайтове и местните приложения?

Мобилният/отзивчив уебсайт почти винаги ще има смисъл като реалистична първа стъпка във вашия мобилен план за разпространение, ако целите ви са до голяма степен свързани с маркетинг или връзки с обществеността. Това се дължи на редица присъщи предимства, които мобилният уебсайт предоставя пред приложение, включително по-добра достъпност, съвместимост и рентабилност.

Мобилните сайтове са налични днес

Мобилен уебсайт може да се види веднага с помощта на браузър на различни устройства. Приложенията, от друга страна, изискват от потребителя да инсталира приложението от магазин за приложения, за да види или използва съдържанието – значителна бариера между първоначалното взаимодействие и действието/преобразуването.

Съвместимост между различни устройства за мобилни уебсайтове

Потребителите могат да посещават един мобилен уебсайт от различни мобилни устройства, докато приложенията се нуждаят от изграждането на уникални версии за всеки тип устройство. URL адресите за мобилни уебсайтове могат също така лесно да бъдат включени в други мобилни технологии като SMS, QR кодове и комуникация в близко поле (NFC).

Мобилните сайтове могат лесно да се актуализират

По отношение на адаптивността на съдържанието, мобилният сайт е много по-динамичен от приложението. Когато променяте дизайна или материала на мобилен уебсайт, просто публикувате промяната веднъж и промените се виждат незабавно; надграждането на приложение обаче изисква изпращане на актуализации до потребителите, които след това трябва да изтеглят надстройките, за да актуализират приложението на всеки тип устройство.

Мобилните сайтове се откриват лесно

Тъй като страниците им може да се показват в резултатите от търсачките и специфичните за индустрията директории, мобилните уебсайтове са значително по-лесни за намиране, което позволява на квалифицираните посетители да ви намерят. Най-важното е, че посетителите на нормалния ви уебсайт могат да бъдат незабавно пренасочени към вашия мобилен сайт, ако използват мобилно устройство (чрез откриване на устройство). Излагането на приложения, от друга страна, обикновено е ограничено до магазините за приложения на производителя.

Издателите и потребителите могат лесно да споделят мобилни уебсайтове.

Потребителите могат бързо да превключват URL адреси за мобилни уебсайтове, като споделят една връзка (напр. в имейл или текстово съобщение, публикация във Facebook или Twitter). От блог, уебсайт или дори печатен вестник, издателите могат просто да се свържат с мобилен уебсайт. Това просто не е възможно за софтуера да се разпространява по този начин.

Мобилните уебсайтове имат по-голям обхват.

Мобилният уебсайт има значително по-широк обхват от приложението, тъй като е достъпен на всички устройства и може лесно да бъде споделян между потребителите и търсачките.

Мобилните уебсайтове не могат да бъдат премахнати

Според някои проучвания, типичният срок на годност на едно приложение е по-малко от 30 дни, но ако приложението ви е наистина уникално и/или ценно (за предпочитане и двете), е малко вероятно да живее дълго на смартфон. Клиентите, от друга страна, имат достъп до мобилни уебсайтове по всяко време.

Мобилен уебсайт може да се превърне в приложение!

Мобилните уебсайтове, подобно на конвенционалните уебсайтове, могат да бъдат създадени като уеб приложения, управлявани от база данни, които функционират подобно на местните приложения. Мобилното уеб приложение може да бъде по-евтина алтернатива на приложението.

Мобилните уебсайтове правят проверката на времето и разходите по-лесна и по-евтина

И накрая, създаването на мобилен уебсайт отнема много по-малко време и пари, отколкото създаването на собствено приложение, особено ако трябва да сте достъпни на много устройства (изисква разработване на множество приложения).

Поддръжката и съпорта са две неща, които трябва да следите.

Поддръжката и управлението на приложение (актуализации, тестове, проблеми със съвместимостта и непрекъснато развитие) е много по-скъпо и отнема много време от създаването и поддържането на уебсайт.

Кога е подходящо да използвате приложение?

Въпреки многото предимства на мобилната мрежа, приложенията продължават да са популярни и има редица ситуации, когато приложението е идеалният вариант. Едно приложение е полезно като цяло, ако се нуждаете от едно или повече от следните неща:

Както при всеки проект, вие искате да сте сигурни, че сте получили най-доброто за парите си, докато проектирате приложение. Трябва да избягвате разработването на приложение за всичко просто, което може да бъде постигнато с мобилен сайт.

Последни мисли

Тъй като използването на мобилни устройства нараства по целия свят, темата „приложението срещу мрежата“ трябва да стане все по-важна за бизнеса, който иска да създаде мобилно присъствие. Удобният за мобилни устройства адаптивен уебсайт е идеалният отговор, ако вашите мобилни цели са до голяма степен насочени към маркетинг или ако целта ви е да доставяте съдържание и да създадете силно мобилно изживяване, което може лесно да се поддържа, разпространява сред потребителите и се открива в търсачките.

Ако искате да предоставите потребителско изживяване, което да се чувства по-скоро като интерфейс за игри или системен софтуер, отколкото като уебсайт, или ако имате нужда от достъп до паметта на телефона и местните възможности на потребителя, почти със сигурност ще ви трябва приложение.

Също така си струва да се отбележи, че  приложението и мобилния сайт не винаги са несъвместими. Много фирми предоставят публичен уебсайт за телефон, както и собствено приложение, което може да бъде изтеглено, за да отговори на специализирани нужди. В края на деня всичко е свързано с избора на подходящия инструмент за задачата.

Избор на най-добрата алтернатива

Ако вашата компания обмисля дигитално приложение, ние можем да ви помогнем да вземете обосновани решения, като ви предоставим план за проект, който ще ви помогне да постигнете целите си. За допълнителна информация, моля, свържете се с нас или изпратете запитване чрез формата по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *