отзивчив уеб дизайн

Можете ли да си спомните мобилна версия на настолен сайт, която се нуждаеше от прищипване и мащабиране, за да видите нещо? Определено не беше приятно изживяване!

В резултат на това през 2015 г. Google актуализира алгоритмите на своите търсачки, за да включи мобилното изживяване на уебсайт като фактор за класиране. Мобилгедон беше името, дадено на събитието. Сам по себе си този елемент демонстрира необходимостта от отзивчив дизайн!

Уебсайтът за смартфони трябва, просто казано, да бъде лесен за използване. Ако не е, вашият бизнес може да губи пари и потенциални клиенти. Вследствие на лошо мобилно изживяване 40% от клиентите са се преместили на уебсайт на конкурент.

Какво означава да имате отзивчив уебсайт?

Отзивчивият уебсайт коригира оформлението си според използваното устройство, което го прави особено полезен за мобилно сърфиране.

Дизайнерските елементи на удобен за мобилни устройства уебсайт включват:

Знаете ли, че до 2016 г. общият брой на потребителите на мобилни телефони в света е надхвърлил 2 милиарда?

Класирането в търсачките може да пострада за уебсайтове, които не са оптимизирани за всички тези малки устройства. Това означава, че те не могат да се търсят в интернет.

Вярно е, че повече от 60% от всички търсения в интернет вече се извършват на мобилни устройства.

Помислете защо отзивчивият уеб дизайн е от съществено значение като мобилна опция, за да гарантирате, че уебсайтът ви предоставя удобно за мобилни устройства изживяване (без да създавате отделно приложение).

Какво точно е Responsive Design и как функционира?

Отзивчивият дизайн на уебсайт създава средства за конкретен уебсайт да промени размерите си според устройството на потребителя, използвайки URL и един източник на съдържание. Динамично и гъвкаво оформление на уебсайт се настройва спрямо размера на екрана.

Отзивчивият уебсайт има предимството да предоставя по-добро изживяване при сърфиране.

Като цяло уебсайтът ви ще изглежда страхотно и ще работи добре на настолен (или компютър), таблет и браузър на смартфон.

Предимства на отзивчивия мобилен дизайн

Най-същественото предимство на отзивчивия дизайн е, че той гарантира, че всеки потребител, независимо от устройството, има възможно най-доброто изживяване на вашия уебсайт. И, може би най-важното, най-надеждното изживяване.

Гъвкавостта на уебсайта също е чудесен начин да подобрите съдържанието на вашия сайт, като гарантирате, че потребителите, използващи мобилни устройства, виждат само най-важната информация.

Като следствие от корекцията на алгоритъма на Google, адаптивният дизайн на сайта увеличава видимостта в търсачките, тъй като е удобен за мобилни устройства. Сайт с отлично мобилно изживяване ще постигне по-добри резултати в резултатите от търсенето, отколкото такъв без.

Какво е значението на отзивчивия дизайн в света на бизнеса?

Струва си да се споменава, че предоставянето на удобно за мобилни устройства изживяване може да се осъществи по два начина. Първата опция е Dynamic Serving, която използва същия URL, но актуализиран HTML и CSS код. Страниците откриват вида на използваното устройство и предават съответния код.

Вторият подход е да се създаде отделен мобилен уебсайт. Посетителите, които имат достъп до сайта чрез мобилно устройство, се пренасочват към специфичен за мобилни устройства URL.

Най-изгодната техника зависи от ситуацията, стига да се следват необходимите процеси за пълна оптимизация за мобилни потребители. Определете коя стратегия е идеална за вашето онлайн присъствие, преди да започнете.

Google е отговорен за над 5,7 милиарда ежедневни търсения в интернет.

Препоръчаното от Google споразумение за уебсайтове, оптимизирани за смартфони, е адаптивният уеб дизайн.

Google дори предлага удобен за мобилни устройства тест, за да определи колко лесно е за посетителя да използва уебсайта ви на смартфон. Просто въведете URL, за да получите резултат.

Какво е Responsive Design и как работи?

Има няколко неща, за които трябва да помислите, докато изграждате адаптивно оформление. Това е процедура с множество устройства, която се нуждае от йерархия на съдържанието и системна архитектура.

Трите най-важни компонента на отзивчивия уебсайт са както следва:

Преместваща се решетка

Когато става въпрос за изграждане на отзивчив дизайн, мрежата е от решаващо значение.

Решетките не са нова идея.

Уеб дизайнерите използват мрежи за създаване на уебсайтове от зората на човечеството. Тези мрежи, от друга страна, имаха фиксирана ширина и не можеха да поддържат плавно оформление на уебсайт.

Поради използването на течна мрежа, дизайнът на отзивчив сайт ще бъде адаптивен и мащабируем. Елементите ще имат постоянно пространство и пропорции, както и възможността да променят ширината на екрана с помощта на проценти.

Най-често срещаните размери на дисплея за отзивчив уеб дизайн са както следва:

Огромна таблица: До 1220 пиксела

Работен плот: 960 px – 1219 px

Компютърен таблет (портрет): Пиксели: 768 x 959

Клетъчни телефони (Wide): Пиксели: 480 x 767

Мобилни: максимум 479 пиксела

Ако изберете течна решетка, зрителите ще имат възможно най-доброто изживяване на всеки екран, на който посещават дизайна на вашия уебсайт.

Текст и визуални елементи, които могат да се променят

Начинът, по който се представя текстът, варира в зависимост от устройството, което посетителят използва за достъп до вашия сайт, но винаги трябва да бъде четим. За да подобрите четливостта, увеличете размера на шрифта и дължината на реда (разстоянието между всеки ред текст) на адаптивните за мобилни устройства уебсайтове.

Гъвкавият текст и графики варират в рамките на конфронтирана от онлайн ширина в зависимост от йерархията на съдържанието, определена с помощта на CSS (стилов лист). Текстът вече може да се чете на всяко устройство, независимо от хардуера на крайния потребител. Когато използвате гъвкав контейнер на малък екран, текстът може да се увие поради промяна в размера на шрифта (вътре в мрежата).

Гъвкавите снимки може да са по-трудни за изпълнение в браузъри на малки устройства поради по-дългото време за зареждане на страницата. Тези визуализации могат да се мащабират, изрязват или изчезват в зависимост от това какво съдържание е от решаващо значение за мобилното изживяване.

Разследване на медиите

Това е кодът, който позволява промяната на оформлението на отзивчив уебсайт. Медийните заявки предоставят CSS, който да се прилага въз основа на точката на прекъсване на устройството (например портретна ориентация на iPhone или пейзажна ориентация на iPad и др.).

Използвайки медийни заявки, няколко оформления на дизайн могат да бъдат произведени на една и съща HTML кодирана страница.

Други компоненти на удобен за мобилни устройства уебсайт могат да бъдат посочени и коригирани.

Потребителско тестване на отзивчиви уебсайтове

Информацията за това как посетителите взаимодействат с вашия уебсайт е безценна и си струва да инвестирате, за да можете да им предоставите възможно най-доброто изживяване.

За да получите най-полезната обратна връзка, можете да използвате редица подходи за провеждане на потребителско тестване.

В услуги като Peek или UserTesting.com, потребителското тестване е достъпно срещу малка такса или безплатно. Необичайни методи, като анализиране на резултатите от теста и сортиране на карти, също могат да допринесат за идентифицирането на по-рано определени точки на болка.

Тестване на браузър и мобилно устройство за отзивчив дизайн

Уверете се, че вашият отзивчив дизайн и оформление са съвместими с всички подходящи устройства и че вашето потребителско изживяване и дизайн не са компрометирани.

Не разчитайте само на плъзгащи се браузъри навътре и навън, за да оцените отзивчивия дизайн на уебсайт за мобилни устройства; опитайте да гледате уебсайт на възможно най-много различни устройства.

Ще бъдете изненадани от това, което може да научите, докато преминавате от една операционна система към друга.

Уебсайтове, които са отзивчиви като източник на вдъхновение

Намерете по-отзивчиви уебсайтове, които използват отзивчив дизайн на уебсайтове по нови начини, точно както бихте направили за всеки друг дизайнерски проект.

Това е толкова просто, колкото да си зададете следните въпроси:

Търсенето на отговори на всички тези въпроси може да доведе до идентифициране на области на дискомфорт, за които преди не сте знаели, когато сърфирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *