портфолио за уеб дизайн

Съществуват много статии, които инструктират уеб експерти как да създадат онлайн присъствие.

Техниките, най-добрите практики и всички други „какво да се прави“ може да са вдъхновяващи, но тази публикация не е за това.

Вместо това ще обсъдим как да разработим „идеалното“ портфолио, което е съобразено с вашите специфични цели като уеб професионалист и дава най-добрите резултати.

Можете да получите повече клиенти и да имате по-успешна и дълготрайна професия, като създадете красиво портфолио.

За начало трябва да правим разлика между „перфектен“ и „подходящия метод“ за изпълнение на дадена задача. Няма универсално решение.

„Перфектният“ срещу „Правилният метод“

Нека отделим минута, за да разгледаме заглавието на този раздел. Как се създава „идеалното“ портфолио?

Всеки ден ни казват, че никой не е перфектен и че непрекъснато се учим и подобряваме, което е вярно. И така, как можем да направим нещо идеално, ако никога не можем да бъдем перфектни?

Има само стотици хиляди различни начини за правене на неща, всеки от които е идеален за определен човек в определен момент от живота му.

Ще продължим да се развиваме и подобряваме, така че идеалното портфолио на всеки човек в крайна сметка ще загуби своя блясък.

Днешната цел обаче е да разработите възможно най-доброто портфолио за вашето настоящо ниво на умения. С него можете да се развивате и напредвате както в личен, така и в професионален план.

Ето защо това не е ръководство стъпка по стъпка за най-добрите практики и процедури. Това е колекция от правила, които всеки експерт може да следва и да се приспособява към собствената си ситуация.

Разбира се, всички ние можем да се учим от методите на един друг и да ги адаптираме към нашите собствени изисквания (отлично представяне е в долната част на тази публикация, за да започнете). Наблюдаването на подходите на други хора, както знаете, е страхотен начин за учене.

От решаващо значение е да знаете какъв вид портфолио правите. Тъй като онлайн портфолиата показват много видове работа, те трябва да имат разнообразен дизайн и, при определени обстоятелства, функционалност.

Така че, каквато и да е кариерата ви, ето как да изградите най-голямото портфолио, за да представите ефективно себе си и работата си.

Работното място

Онлайн портфолиото на уеб дизайнера трябва да има фантастичен стил и оригинален дизайн, както и удобна за потребителя навигация, разбираем шрифт и други характеристики, които клиентите ще търсят, докато работят по собствените си проекти.

Това не означава, че професионалните портфолиа в други индустрии не се изисква да бъдат удобни за потребителя. Например, графичен дизайнер може да промени подредбата, за да покаже по-добре по-големи артикули от портфолиото. В тази ситуация функционалността не би била толкова важна за клиента.

Уеб разработчикът трябва да предоставя повече от просто снимки с висока разделителна способност, за да демонстрира работата си. Портфолиото им трябва да включва връзки към (или мостри от) проекти, по които са работили, както и интерактивни ефекти, които потребителят може да изучава в самия дизайн.

Уеб разработчик може например да използва jQuery за отваряне и затваряне на компоненти на съдържанието. Това ще покаже хитър ефект, който вероятно ще удиви клиентите и ще илюстрира, че разработчикът разбира какво правят.

Той също така демонстрира, че разработчикът е достатъчно ангажиран да включи тази възможност в собственото си портфолио, а не само в клиентски уебсайтове, както и че е наясно с прости алтернативи за навигация.

Целта

Когато мислите за вида на портфолиото, което правите, вторият елемент, за който трябва да помислите, е вашата крайна цел.

Дали да си намеря работа на пълен работен ден, договорна работа или да се запиша в училище? Всяка от тези цели изисква отделен набор от обекти за показване, както и различен стил на дизайн.

Корпорация, която търси стажант, може да предпочете по-официално портфолио, но клиент, който търси фрийлансър, може да предпочете по-креативен подход.

В какви фирми ще кандидатствате, ако търсите работа? Бизнесът за уеб дизайн може да иска изключително креативни хора, докато друга корпорация може просто да се нуждае от прилично изглеждащ уебсайт, който да отговаря на разнообразна аудитория.

Излишно е да казвам, че всеки експерт трябва да може да създава уебсайтове, които са съвместими със стандартите, лесни за употреба и привлекателни. Въпреки това, трябва да помислите какво най-вероятно търси бизнесът, клиентът или институцията, към която се представяте.

Като цяло вашето портфолио трябва да представя по подходящ начин всичките ви таланти и да отразява кой сте вие като дигитален експерт.

В резултат на това вие и компанията, която в крайна сметка ви приеме, ще бъдете много по-подходящи.

Покажете своите таланти

Това трябва да е очевидно, но много експерти не успяват да разберат стойността му.

Покажете само най-добрата си работа. Ако портфолиото на дизайнер или разработчик е скромно, те може да се изкушат да покажат цялата си работа само за да покажат, че имат опит.

Потенциалните клиенти може да се притесняват — или, още по-лошо, да предполагат — че ще получат нестандартна работа за проекта си, ако им покажете посредствена работа.

Стъпките, през които преминават хората със своето онлайн портфолио, са изброени по-долу.

Трябва да се започне в началото

Вероятно нямате работа, която да покажете, ако изграждате портфолиото си за първи път. Това може да бъде източник на безпокойство за много новодошли.

Много техники за получаване на първоначалните ви клиенти могат да бъдат намерени чрез проучване, но ние ще се концентрираме върху това какво да правим с тези ранни успехи, след като ги постигнете.

Не го разширявайте много. Добавянето на нова работа към вашето портфолио, независимо от това как е излязло, може да бъде вълнуващо просто да кажете: „Вижте! „Имам професионален опит“.

Качеството обаче винаги трябва да има предимство пред количеството. Покажете работата си, ако смятате, че е отлична и по подходящ начин показва вашето ниво на умения и стил на дизайн.

Въпреки това, както всеки онлайн служител знае, понякога се налага да вършим грозна работа. Все още може да бъдем принудени да разработим нещо, за което знаем, че бихме могли – и бихме могли – да направим по-добре, дори след като предупредим клиента за опасенията за използваемостта и ужасната естетика. Някои потребители са непростимо упорити.

В тези ситуации просто свършете работата, получете заплата и преминете към проект, в който можете да блеснете. Най-малкото непривлекателният проект може да ви предостави отлична атестация!

Имате ли вече силно портфолио?

Ако сте в компанията от известно време и искате да актуализирате портфолиото си, първата стъпка е да преминете през всичките си съществуващи материали и да изтриете всичко, което вече не отговаря на вашето ниво на умения, както и всяка клиентска работа, която бяхте развълнувани да завършите, но не се получи добре.

Портфолио в неговата цялост

Като професионалисти, всички ние се развиваме с времето. Произведение, което може би сме смятали за шедьовър преди пет години, вероятно днес ще е остаряло.

Изрежете го, без значение колко гордост сте с него.

Ще бъдете въздържани от елементи, които са остарели, грозни или показват „лоша практика“.

Как да създадете портфолио

Уеб професионалистите, независимо дали имат портфолио или не, преминават през тази процедура редовно.

Поне веднъж годишно полагайте усилия да филтрирате остаряло съдържание. Може да сте доволни и мотивирани да видите докъде сте напреднали като стимул. Премахнете всички стари или непривлекателни елементи.

Имайте предвид, че не всичко трябва да бъде включено във вашето портфолио. Включете само елементи, които заслужават да бъдат показани.

Признайте, че понякога изпълняваме лоша работа с клиенти и че дори задачите за „изграждане на портфолио“ могат да се превърнат в кошмари. Въпреки това, докато работите с нови клиенти, винаги можете да давате конструктивни коментари, за да гарантирате, че генерирате възможно най-добрата работа, както за клиента, така и за вашето портфолио.

Демонстрирайте своята амбиция, знания и личност.

Много бъдещи клиенти (или всеки, който разглежда вашето портфолио) искат да знаят кой стои зад уебсайта.

В крайна сметка, личното портфолио е предназначено да бъде лично. Приятно ли е да се работи с вас? Лесно ли ви е да говорите? Какво ви вдъхнови да продължите кариера си в тази област?

Ако сте ентусиазирани от кариерата си, вие не само ще се справите по-добре от повечето други, но също така ще привлечете клиенти чрез изграждане на лични взаимоотношения.

Самоподдържащи се проекти

Сам или с малка група, стартирайте блог, форум или друга форма на уебсайт. Това приятно забавление може да ви помогне да получите професионално признание.

Публикуване на работата ви в списания или популярни блогове

Полагайте всички усилия да излезете в общността и да се ангажирате по какъвто и да е начин. Това е друг метод да демонстрирате ентусиазма си към района, като същевременно научавате някои нови умения и навици.

Възможно е да бъдете включени в по-големи блогове, форуми и дори печатни публикации, ако сте достатъчно добри в това, което правите.

Ако сте представени, всеки, който се натъкне на вас, ще ви разпознае като авторитетна фигура във вашата област.

Колкото по-известни сте, толкова повече клиенти ще впечатлите (и дори може да успеете да таксувате повече за времето си).

Пишете парчета за гости или кандидатствайте за позиция като блогър. Хиляди уебсайтове търсят дизайнери, разработчици и онлайн експерти от различни жанрове, за да интервюират, така че включването в интервюта е страхотен подход за придобиване на авторитет.

Вместо да чакате тези възможности да ви дойдат, потърсете ги.

Всичко останало, което трябва да покажете с гордост: Вашето резюме

Резюмето е повече от просто парче красива хартия, която раздавате на борси за работа; може също да бъде важен елемент от вашето интернет портфолио. Винаги трябва да се включва професионално резюме, независимо дали като уеб страница или изтеглен документ.

Можете да предоставите информация за всеки, който иска да научи повече за вас или вашите услуги. Можете да добавите информация за вашето образование, предишна работа и препоръки.

Черешката на тортата на на вашият портфолио уебсайт трябва да бъде резюмето.

Отнасяйте се с онлайн автобиографията по същия начин, както и с хартиената, която доставяте на бъдещ работодател. Посетителите, които отделят време да прегледат автобиографията ви, се интересуват да ви наемат.

Маркетингови стратегии за вашето портфолио

Ако никой не забележи портфолиото на уеб професионалист, то той или тя ще положи усилия.

Ако кандидатствате в училище или за работа, просто споменаването на вашето портфолио в училището или компанията е един от подходите, то да бъде забелязано.

Въпреки това, за повечето дизайнери и разработчици, портфолиото действа като начин за привличане на клиенти и ефективното популяризиране на портфолиото е от решаващо значение за тази цел.

Ето няколко идеи за привличане на клиенти.

Насърчавайте потенциалните клиенти да останат по-дълго.

Много проучвания показват, че колкото по-дълго време човек прекарва в магазин, толкова по-вероятно е да направи покупка. Други изследвания показват, че това важи и за уебсайтове и дори порфолио.

В резултат на това, колкото повече време някой прекарва в разглеждане на вашето портфолио, толкова по-вероятно е той да се свърже с вас относно своя проект.

Частите от портфолиото и предишната работа определено са най-добрите начини да накарате бъдещите клиенти да прекарват най-много време, гледайки вашата работа.

Има много опции за това:

Уверете се, че имат какво да разгледат.

Това означава ли, че трябва да поставите нестандартна работа в портфолиото си, за да го направите по-голямо? Със сигурност не! Вместо това, ако портфолиото ви има липси, допълнете го, като предлагате безплатни или продавате шаблони, теми или скриптове, които са подходящи за вашата област. Това е страхотен метод да допълните вашето портфолио, тъй като тези продукти ще покажат вашия уникален стил, а не стиловете на вашите клиенти.

Създайте дизайн, който позволява на потребителите да имат лесен достъп до всички ваши проекти.

Можете например да покажете миниатюрни копия на всички снимки (независимо дали са миниатюри или не) на една страница, което позволява на посетителите бързо да навигират и да разглеждат много проекти. Освен това, когато потребителят щракне върху снимка, тя трябва да предостави допълнителна информация. Крайната идея е да създадете поток във вашето портфолио, който насърчава потребителите да гледат допълнителна работа.

Използвайте F-образния модел за четене в своя полза.

Можем да поставим материал, така че зрителите да бъдат привлечени от конкретни области на страницата, ако разбираме как посетителите четат уеб сайтове. Тези аспекти трябва да предизвикат интереса на посетителите и да ги накарат да искат да научат повече. Може да бъде включена една от най-големите ви статии, хубава препоръка или актуален материал със запомнящо се заглавие.

Тъй като съдържанието е цар, създавайте ценно съдържание.

Когато имате малко свободно време, разработването на добро актуално съдържание за вашето портфолио е страхотен подход, който трябва да забележите. Като материал може да се използва блог или основни HTML статии.

Каквото и съдържание да създавате, уверете се, че си струва да се ангажирате, особено ако търсите клиенти.

Аналитично изследване

Всеки уеб експерт трябва да използва статистиката на своя уебсайт, за да разбере кои маркетингови методи ще му помогнат да постигне своите специфични цели.

Целта може да бъде да спечелите клиенти, авторитет и признание или просто да подобрите рейтинга на вашата търсачка (така че клиентите да могат да намерят по-лесно вашето портфолио).

В тази част ще се концентрираме върху Google Analytics, тъй като това е най-популярният софтуер за анализ, той е абсолютно безплатен и (повечето хора смятат) е най-ценният инструмент за анализ.

Въпреки това, концепциите, дадени тук, са доста широки и могат да бъдат приложени към широк спектър от допълнителни системи за анализ.

Карта с наслагване

Тази информация може да е напълно неуместна за определени хора. Въпреки това, той може да бъде много полезен в повечето случаи, както и забавен за гледане. Когато увеличите наслагването на картата, тя разкрива колко посещения получавате от всяка нация, както и от всяка държава или провинция. Можете да персонализирате своя дизайн и функционалност, за да отговарят на изискванията на вашите посетители, ако знаете откъде идват по-голямата част от вашите посетители. Ако много от посетителите ви са от неанглоговорящи нации, например, възможността за превод в портфолиото ви може да е от полза.

Завръщане срещу Новото

Този инструмент анализира броя на новите и завърналите се посетители във вашето портфолио. Никога ли не се връщат посетителите на вашия уебсайт? Или ще бъдат достатъчно вдъхновени да се върнат? Много хора правят задълбочено проучване, преди да вземат решение за наемане. Може да участвате в състезание, ако забележите, че някой непрекъснато се връща във вашето портфолио.

Време, прекарано на сайта

По-рано проучихме защо това е от решаващо значение: колкото по-дълго някой прекарва в уебсайт, толкова по-вероятно е той да действа. Този инструмент показва последните тенденции и дали потребителите прекарват повече или по-малко време във вашия уебсайт.

Продължителност на посещението

През колко страници преминава всеки посетител на вашия уебсайт? Хората отделят ли време наистина да ви прегледат? Ако посетителите не остават дълго, може да направите повече, за да ги насочите към друго съдържание или елементи от портфолиото.

Източници на трафик

Почти цялата информация в тази област е от решаващо значение за вашето онлайн портфолио. По-голямата част от вашия трафик генерира ли се от търсачки, няколко специализирани уебсайта или партньори? Разгледайте препоръките си, за да видите дали са подходящи за вашето портфолио. Положителният преглед на вашите услуги на добре познат уебсайт може да ви е от полза много повече от остаряла публикация във форума. Уверете се, че препоръките ще ви бъдат от полза професионално и ще продължат дълго време.

Разбира се, Google Analytics предлага много повече възможности от тези, които обсъдихме, така че разгледайте го и вижте какво можете да направите, за да подобрите ефективността на вашето портфолио.

Заключение

Налични са няколко инструмента, дисплеи и съвети, които да ви помогнат да създадете фантастично портфолио. Идеалното портфолио, от друга страна, е това, което е уникално за вас, подчертава най-голямата ви работа и включва стратегии, които крайният потребител ще намери за полезни и забележителни.

Следете не само вашето лично професионално развитие, но и развитието и разширяването на вашето портфолио!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *