Проучихме индустрията и знаем как да се позиционирате като лидер във вашата професия. Ето няколко програми за разработка на уебсайтове...

През 2022 г. готови ли сте да изведете уеб приложението си на следващото ниво? Проучихме индустрията и знаем как да се позиционирате като лидер във вашата професия. Ето няколко тенденции в уеб разработката, които да следите!

Стандартите за уеб разработка често се променят по-бързо, отколкото могат да бъдат приложени. За да останете една крачка пред конкуренцията, е жизненоважно да следите развиващите се тенденции, процеси и подходи.

За да съставим този подробен списък с тенденции в уеб разработката за 2022 г., разгледахме тенденциите в различните индустрии. Като бонус ще научите за най-добрите пакети от уеб технологии, които да гледате през следващата година. Независимо от текущите ви интереси – разширяване на пазара, концепции за стартиране или IoT технология – трябва да сте наясно с тези модели.

През 2022 г. най-важните тенденции в уеб технологиите, които трябва да следвате

Какво друго можем да направим, ако милиардери с десетилетен опит в индустрията ни насърчават да го направим? Разработихме списък с някои от най-важните тенденции в дигиталния бизнес, с които трябва да сте наясно, за да направим търсенето си по-лесно, да спестим време и да помогнем на фирмата ви да процъфтява през следващото десетилетие:

1. Извършете гласово търсене.

Ерата на гласовото търсене тепърва започва. Всеки смартфон идва с дигитален гласов асистент (Siri за iPhones, Google Assistant за телефони, базирани на Android). Освен това интелигентните високоговорители с AI стават все по-популярни.

Удобство за потребителя

Не е необходимо да се учим как да общуваме. В резултат на това гласовите интерфейси са лесни за използване както от деца, така и от възрастни хора.

Достъпност

Смартфоните вече са оборудвани с цифрови гласови асистенти. Интелигентните високоговорители не са особено разпространени в момента, но цена от $50 е добро място за начало.

Според проучването „използването на гласов асистент е достигнало критична маса“. Очаква се гласовите асистенти да се използват от 123 милиона американци, или 37 процента от населението, до 2022 г.

Гласовото търсене е една от най-популярните тенденции в електронната търговия. Въпреки това е приложимо за всички интернет-базирани бизнеси. Ако искате вашето уеб приложение да бъде намерено, трябва да го оптимизирате за гласово търсене възможно най-скоро.

Освен това помислете за разработването на собствено приложение за интелигентен високоговорител. Това ще ви предостави още една възможност да изградите лоялна аудитория и да увеличите доходите.

2. WebAssembly

Когато създавате уеб приложение, производителността обикновено е компрометирана. Поради ограниченията на JavaScript тежките изчисления се забавят, което има значителен ефект върху потребителското изживяване. В резултат на това по-голямата част от известните игри и силен софтуер могат да бъдат изтеглени само като собствени настолни приложения.

WebAssembly е настроен да революционизира индустрията. Този нов формат има за цел да даде нативна производителност за онлайн приложения. WebAssembly може да преобразува кода на всеки програмен език в байт код, който се изпълнява в браузър.

JavaScript кодът работи по-бързо от кода на WebAssembly. В резултат на това можете да изградите критичните за производителността части от проекта, като използвате най-подходящия език (C/C++/C#/Rust/Kotlin и т.н.). След това WebAssembly ще се погрижи за изпълнението на браузъра. Родните приложения могат да се използват в браузъра веднага. Това означава, че може да се обслужват повече клиенти, без да се правят допълнителни разходи за разработка, като се запазва същата уеб производителност!

Microsoft Edge, Safari, Chrome, Opera Mobile и други основни онлайн и настолни браузъри правят възможно използването на този популярен инструмент за подобряване на UX.

Уеб приложенията стават все по-мощни благодарение на WebAssembly. Тази технология си струва да обърнете внимание, ако искате да разработите онлайн редактор на изображения или видео, уеб игра, P2P платформа, музикално приложение, интерактивни образователни и обучителни приложения, приложения за 3D картографиране или нещо друго.

3. Персонализиране на съдържанието на базата на машинно обучение

Изкуственият интелект, като машинното обучение, оказва незабелязано влияние върху ежедневните ни интернет дейности. Това е основната цел на машинното обучение: да даде подобрени преживявания в движение.

Машинното обучение е способността на софтуера да подобрява производителността без нужда от директен принос от програмисти. Софтуерът по същество анализира входящите данни, намира модели, взема решения и подобрява ефективността си.

Персонализирането на информацията е от решаващо значение в уеб разработката. Активирането на естествен език и разпознаване на изображения може да подобри потребителското изживяване. Възприятието на компютъра подпомага неговото разбиране на данни и вземане на решения. В редица области, включително здравеопазване, финанси, образование, селско стопанство и други, машинното обучение се използва в онлайн приложения. Тази технология предлага значителни предимства, които биха били трудни за постигане без използването на изкуствен интелект.

Интернет услугите, базирани на машинно обучение, стават все по-значими. Също така е важно да го включите във вашите услуги! Анализирайте активността на посетителите на вашия уебсайт и направете промени в съдържанието, което преглеждат. Вашите посетители няма да имат представа, че използвате алгоритъм, но удоволствието им ще доведе до по-висока ангажираност и реализация!

4. Сигурност на данните

Тъй като уеб програма обработва повече данни, тя става по-привлекателна за хакерите. Те се стремят да нарушат вашите услуги чрез кражба на потребителски данни или информация за компанията. Това може да ви струва много пари и да съсипе репутацията ви.

Основен приоритет трябва да бъде сигурността на вашия онлайн бизнес. През 2022 г. използвайте тези четири мерки, за да защитите потребителските данни:

Алгоритъм следи всички запитвания редовно и може да открие и категоризира съмнителни действия. Вашият екип ще може да реагира бързо и да защити уеб приложението с навременен сигнал.

Внимателно избирайте услугите на трети страни.

Софтуерът SaaS става все по-популярен, тъй като улеснява разработването на приложения по-бързо и по-лесно. Трябва обаче да потвърдите, че доставчикът на услуги, с който сте избрали да работите, е порядъчен.

Шифровайте данни, които са чувствителни.

Дори ако престъпник получи достъп до вашата база данни, той няма да може да използва чувствителната информация, съхранявана вътре.

В допълнение към тези препоръки, ние изготвихме обобщение на най-актуалните интернет тенденции за 2022 г., за да ви помогнем да запазите приложението и данните си в безопасност. Тук трябва да имате предвид две важни точки:

Изкуствен интелект и киберсигурност

Усъвършенстването на машините се увеличава. Ще наблегнем на положителните характеристики на този материал в нашия доклад, въпреки факта, че той включва както добри, така и лоши компоненти.

До 2022 г. очакваме технологиите с изкуствен интелект да бъдат значително по-изгодни по отношение на сигурността на данните. Вече имахме възможност да проверим най-новите надстройки: Биометричните влизания, които сканират пръстови отпечатъци или ретини и се захранват от AI, вече не са научна фантазия. Тези функции се виждат в онлайн платформите на много големи корпорации.

По отношение на киберсигурността, 80 процента от изпълнителните директори на телекомуникациите казват, че разчитат на AI.

Заплахите и незаконното поведение се забелязват по-лесно със софтуер за сигурност, задвижван от изкуствен интелект. Зловредният софтуер става все по-мощен и опасен с нарастването на разнообразието му. В резултат на това много организации обучават своите системи за изкуствен интелект да анализират модели на поведение в мрежата и да реагират своевременно на всяка подозрителна дейност.

Киберсигурност, базирана на блокчейн

В продължение на много години биткойните и други теми, свързани с блокчейн, доминират в технологичните блогове и вестници. През 2022 г. препоръчваме да го разгледате по-отблизо като метод за осигуряване на онлайн решения.

НАСА използва блокчейн технология, за да запази данните в безопасност и да защити услугите си от проникване. Това е чудесно място за начало: защо бихте отхвърлили тази идея, ако мощни ръководители я използват, за да защитят своите компании?

Защитата на базата данни

Хакерите имат по-лесно време да получат вашите данни, ако ги съхранявате на едно място. Децентрализирана база данни е тази, в която данните не се съхраняват от един орган или място. Всеки потребител е отговорен за проверката на данните и не могат да се правят промени, освен ако всички не са съгласни.

Криптиране на DNS

DDoS атаките са широко разпространени в големите корпорации. Има обаче решение: пълна децентрализация на DNS. Когато съдържанието е разпръснато върху голям брой възли, е почти невъзможно нападателят да намери и експлоатира критични части, като едновременно с това атакува вашия домейн.

За всеки онлайн проект, който искате да публикувате, сигурността е най-критичният аспект. Следете най-ефективните методи и се уверете, че вашият екип за разработка е добре запознат с опасенията за сигурността и е в състояние да защити чувствителни данни.

5. Прогресивни уеб приложения (PWA) и ускорени мобилни страници (AMP)

Google предпочита уеб приложения, които се зареждат бързо на мобилни устройства. Ето защо PWA или AMP, които са уникални технологии, които намаляват времето, необходимо за зареждане на уеб страница, трябва да се има предвид.

Прогресивно уеб приложение (PWA) е уебсайт, който функционира подобно на родното мобилно приложение. Той е бърз, може да работи онлайн или чрез бавна интернет връзка и е евтин. Посетителите на PWA могат да взаимодействат със сайта и да получат изживяване от висок клас, без дори да осъзнават, че все още са в браузъра. Този метод често се използва в онлайн приложенията за електронна търговия.

Ускорената мобилна страница (AMP) може да приема само статично съдържание, но се зарежда по-бързо от стандартния HTML. AMP е лишен от всички ненужни функции, оставяйки видима само най-важната информация – текст, изображения и т.н. Блогърите и журналистическите организации ще се възползват много от този метод.

Изборът е за всеки отделен случай дали да използвате PWA или AMP. Въпреки това, трябва да започнете да обмисляте тези технологии още сега. Освен че предлагате изживяване от висок клас, вие имате възможността да подобрите драстично класирането в резултатите от търсенето.

Ежедневно използваме толкова много страхотни PWA, че дори не го забелязваме! Някои имат над 330 милиона активни потребители месечно, като Twitter, докато други тепърва започват. Техниката PWA трябва да бъде проучена, ако искате да създадете проста онлайн игра, приложение за начин на живот или спорт, приложение за забавление или уебсайт за новини.

Използването на AMP може да е чудесна идея, ако:

6. Развитие на множество опитности

Създаването на приложения започна със смартфони, таблети и компютри, които станаха толкова повсеместни, че не можем да си представим живота си без тях. Други интелигентни устройства, превозни средства, носими устройства и IoT системни компоненти стават все по-популярни през последните години. Удобните за мобилни устройства приложения са от съществено значение, но има нова и интересна тенденция в разработването на приложения. Добре дошли в мулти-изживяването, начин да позволите на потребителите да използват вашия софтуер на каквото си пожелаят устройство, включително таблет, ръчен часовник, кола и др. Целта е да се създаде приложение, което да е привлекателно за окото, да работи гладко и да предлага стойност на всяко устройство, като същевременно е ангажиращо и полезно.

Разработването с множество преживявания е нова тенденция в уеб разработката.

През 2022 г. използването на интернет приложения за всички видове екрани ще бъде норма. Multi-experience е термин, използван за описание на една от най-добрите технически тенденции на Gartner. Традиционната идея за човек, използващ софтуер на лаптоп или смартфон, отстъпва място на мултисензорно, мултитъч, мултиекранно, мултиустройствено изживяване. Клиентите искат да могат да използват невероятни интелигентни чатботове, гласови асистенти, AR/VR модули и други приложения на всяко устройство. За онлайн фирмите, които искат да успеят през 2022 г., е време да използват тази многоканална стратегия за взаимодействие човек-машина в своите уеб приложения.

5G технологиите и периферните изчисления помагат за създаването на тенденцията за мулти-изживяване. По-бързи трансфери и повече възможности за предоставяне на фантастично AR/VR изживяване вече са възможни благодарение на ново поколение безжични технологии. ИТ компаниите по целия свят се готвят да предоставят еднакво изживяване за мобилни и уеб разширения, както и за носими и разговорни устройства, когато става въпрос за подходящи за целта приложения.

Уеб приложение, което искате да изградите през това десетилетие, трябва да надхвърли границите и да работи на всяко устройство с всеки екран. Той трябва да може да се свързва със сензори и да предоставя подобрена функционалност на тези, които живеят в ерата на Интернет на нещата. Съсредоточавайки се върху мулти-изживяването на потребителите чрез едно уеб приложение, може да станете една от най-добрите компании във вашия сектор.

7. Потребителски интерфейс за движение (MUI)

Motion дизайнът е една от най-важните тенденции в уеб дизайна за следващата година. Вниманието на потребителя е привлечено от комбинацията от прост дизайн и интелигентни взаимодействия.

Преходите на заглавия на уебсайтове, привличащи погледа курсори, динамични диаграми, фонови анимации и модулно превъртане са само няколко примера. Тези и други елементи ще ви позволят да покажете собствения си стил, като същевременно забавлявате потребителя, подобрявайки поведенческите характеристики и подобрявайки класирането при търсене на вашето уеб приложение.

Надстройте вашето уеб приложение с потребителски интерфейс за движение, за да увеличите ангажираността и да осигурите по-добър UI/UX за вашите потребители.

Използвайте анимации, за да помогнете на потребителите да навигират в приложението ви и да видят кои задачи трябва да извършат следващите.

За да отговорите на жестовете на потребителя, използвайте привличащи погледа анимации.

Демонстрирайте, например, връзките между различните компоненти на приложението.

8. Микро интерфейси

Архитектурата на микроуслугите напоследък придоби популярност сред разработчиците на софтуер по целия свят, защото предлага повече гъвкавост и мащабируемост от конвенционалните монолитни бекендове. Front-end, от друга страна, остава предизвикателство и както бизнес, така и стартиращи инженери трябва да работят с монолитни кодови бази, когато разработват потребителски интерфейси.

Поддържането на моно интерфейс не е само предизвикателство. Това може също да окаже влияние върху цялостното качество на проекта и да се превърне в пречка за вашия успех. Една от тенденциите за 2022 г., за щастие, показва как да избегнете главоболие.

Ние сме развълнувани да съобщим, че вече имаме възможността да разбием монолитен интерфейс на малки, прости компоненти и да ги тестваме и внедряваме отделно. Различни компоненти на интерфейса могат да си сътрудничат от няколко екипа, преди да бъдат комбинирани в един прекрасен уеб проект. Тази техника сега е известна като микро интерфейс.

Неговата поддръжка прави рефакторинга на кода и актуализациите на приложения по-лесни. Всеки компонент на интерфейса може да бъде променен отделно, без да се засяга цялостната функционалност или потребителски интерфейс. Това също така позволява по-бързо разработване на приложения чрез сътрудничество с много независими екипи: всяка техническа група има свой собствен обхват на работа и предоставя компоненти поотделно.

Вашият инженерен екип трябва да вземе предвид тази тенденция в коя индустрия, за която проектирате, и да я включи в новия си продукт. Това би подпомогнало целия процес на разработка, както и сътрудничеството, пренаписването на код и поддръжката, което ще доведе до по-стабилна уеб услуга.

Технологичен стек за разработка на уеб приложения

През 2022 г. коя технология ще бъде най-популярна? Нека да разгледаме някои от най-полезните инструменти за работа:

Angular и MEAN стек

Първоначално научихме за AngularJS през 2010 г. Angular 2 беше публикуван шест години по-късно, през 2016 г., и беше пълен редизайн на технологията. Най-актуалната стабилна версия е Angular 8, която беше пусната през пролетта на 2019 г.

Angular използва рамката Model-View-Controller (MVC). Три отделни компонента могат да се използват за създаване на добре структурирано и лесно за поддръжка програмиране. Двупосочното обвързване на данни е отлично за прости приложения, тъй като всякакви промени в модела се отразяват незабавно в изгледа и обратно. Ако работите върху огромен проект, еднопосочното обвързване на данни, от друга страна, ще ви спести време и ресурси.

За да извлечете максимума от уеб разработката на AngularJS, ще ви е необходим Typescript. Също така си струва да се отбележи, че рамката работи само с нормален DOM, който има свой собствен набор от ограничения.

Един от най-широко използваните стекове е MEAN. Включени са следните неща:

Фактът, че всички компоненти на този стек използват JavaScript, е очевидно предимство. В резултат на това сглобяването на екип за разработка (или пълен стек разработчик на JavaScript) трябва да бъде лесно.

React

В гореспоменатия дизайн Angular често се заменя с React, JavaScript библиотека. Въпреки че стекът MERN все още е в начален стадий, неговият бърз растеж е стимулиран от нарастващата популярност на React.

React.js превъзхожда Angular по отношение на скоростта и простотата на внедряване на промените поради своя виртуален DOM. React е библиотека, а не рамка, следователно нейната основна функционалност е ограничена, което изисква от разработчиците да зависят от услуги на трети страни.

React също така използва JSX, функция на JavaScript, която позволява безпроблемно взаимодействие на компонентите. Познаването на JSX е от съществено значение, ако искате да извлечете максимума от стека MERN, особено React.

Vue.js

Въпреки че Vue.js е сравнително млада JS рамка, популярността му нарасна до небето през последните години. Това отчасти се дължи на факта, че е леко решение. В сравнение с Angular, той има ограничен набор от функции извън кутията. С помощта на професионална агенция за разработка на Vue, функционалността на това приложение може лесно да бъде надстроена с услуги на трети страни. В резултат на това, за разлика от Angular, няма да ви се налага да се справяте с излишен код.

Vue.js се използва в стека MEVN с MongoDB, Express.js и Node.js, както бихте очаквали.

Flutter

Вече разгледахме тенденцията за мулти-изживяване за 2022 г. и нейните последици. Може би се чудите как да направите приложение, което да изглежда страхотно на всеки размер на екрана. Ето къде идва героят: Можете да проектирате страхотно потребителско изживяване за всеки размер на екрана с инструментите за програмиране на Flutter.

През есента на 2019 г. Google обяви наличието на Flutter в мрежата. От 2017 г., когато за първи път беше показана обещаваща технология, ние чакахме това.

При редица обстоятелства Flutter за мрежата е отличен избор. Flutter помага за трансформирането на съществуващ мобилен сайт в решение, което работи на няколко устройства.

Очакваме с нетърпение следващата операционна система на Google, Fuchsia. Потребителският интерфейс и приложенията са изградени с помощта на Flutter. В резултат на това, ако пуснете приложението си Flutter, вие ще бъдете сред първите, които използват Fuchsia OS.

Какво ще кажете за технологиите, използвани в бекенда?

Може да е трудно да изберете между персонализирана разработка на бекенд и бекенд като услуга. И двете техники имат предимства и недостатъци, като изборът се извършва в зависимост от нуждите на проекта. Няма да навлизаме в подробности в момента, тъй като вече има статия, сравняваща mBaaS с персонализирани бекендове – прочетете я, ако сте любопитни. Тук ще разгледаме някои от най-популярните персонализирани бекенд алтернативи.

Node.js

Node.js се използва широко във всички стекове за уеб разработка, описани по-горе. Това е среда за разработка от страна на сървъра със среда за изпълнение на приложения. Работата с Node.js изисква използването на JavaScript. Като следствие, това е често срещано в стекове на JS frontend framework.

Django

Django е базирана на Python уеб рамка. Работи с практически всяка рамка на интерфейса (включително описаните по-горе). Освен това е отлично решение за всякакъв вид уебсайт поради множеството налични пакети на трети страни. С нарастващата популярност на Python, трябва да помислите за приемането на Django като бекенд за вашия уеб проект.

Laravel

Laravel е добре позната PHP рамка. PHP е широко използван бекенд език за програмиране.

Vue.js и Laravel работят добре заедно. Angular и React, от друга страна, са идеални за разработване на уеб приложения на Laravel.

Заключение

Може да е трудно да останете в крак с тенденциите, тъй като те се променят толкова често. Но защо не опитате?

Следвайки настоящите тенденции в уеб разработката, можете да предоставите изживяване от световна класа на клиентите си, да подобрите рейтинга на уеб приложението си и да разширите пазара си за услугите си!

През следващите няколко години гласовото търсене ще придобие популярност, което ще изисква доставчиците на услуги да се адаптират към новата реалност. Ако го направите правилно, може да сте една от първите компании, които използват гласово търсене за комуникация с потребителите. Това не е ли интригуващо?

Сигурността на потребителските данни е причина за безпокойство от дълго време. Не можете да пренебрегнете тази трудност, ако искате да бъдете лидер на пазара.

По-вероятно е клиентите да изберат вашето уеб приложение, ако им предоставите селекция от преживявания. Едновременно с това ще привлечете още повече внимание към приложението, ако приложите техники за машинно обучение, за да отговорите по-добре на техните изисквания.

Всяка интернет тенденция за 2022 г. си заслужава вашето внимание като цяло. Някои ще съществуват в продължение на десетилетие, докато други ще бъдат остарели след няколко месеца. Не се страхувайте да приложите идеите си в действие възможно най-бързо.

Също така, разгледайте най-новите тенденции в развитието на мобилни устройства. Със сигурност ще дадете страхотни препоръки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *