разработка на приложения

Индустрията за разработка на мобилни приложения се разраства с главозамайваща скорост. За да оцелеете и процъфтявате в настоящата дарвинистка ера, трябва да сте в крак с променящите се тенденции в разработването на приложения.

Смартфонът бързо се превръща в най-критичния инструмент за успех в дигиталните медии. Той дълбоко трансформира фирмените структури, оперативните процеси и пазарите с невероятна скорост. До 2022 г. се очаква приходите от мобилни приложения да достигнат 693 милиарда долара.

Друг тревожен факт е, че по-голямата част от мобилните приложения се провалят. Провалът се дължи най-вече на невъзможността да се поддържат и интегрират най-новите технологични пробиви в разработката на мобилни приложения. В резултат на този недостатък, конкурент, който е по-технологично адаптивен, има предимство.

Първата стъпка за постигане на успех на приложението ви е да сте в крак с тенденциите в разработката на приложения през 2022 г. Нека разгледаме няколко от най-новите събития по-подробно.

Кои ще бъдат най-популярните тенденции за разработка на мобилни приложения през 2022 г.?

Въпреки че тази година има много нови постижения в разработването на мобилни приложения, ние сме подготвили списък с 14-те най-добри, които открихме, след като направихме строги изследвания, базирани на факти.

1. Пристигането на 5G

5G технологията съществува от известно време. Въпреки това тази година се превърна в тенденция. Технологичните компании започнаха напълно да интегрират 5G и вече са налични устройства с 5G. Очаква се 660 милиона мобилни телефона, или 47,5 процента от всички телефони, да имат 5G връзка до края на следващата година.

В резултат на 5G технологията, приложенията ще бъдат по-бързи, по-ефективни и по-отзивчиви. Това също така ще позволи развитието на нови идеи. Всички ваши брилянтни концепции за приложения вече няма да се ограничават до това. С 5G можете да ги превърнете в реалност. Очакваме с нетърпение да видим дали проектът отговаря на нашите очаквания.

2: Приложения за сгъваеми устройства

Въпреки факта, че сгъваемите устройства съставляват малък процент от цялостния пазар на смартфони, това ще се промени през следващите няколко години. Според Statista 50 милиона единици ще бъдат доставени през 2022 г. В резултат на това трябва да включите сгъваеми устройства като част от плана си за разработка на приложения. Уверете се, че вашите приложения са съвместими със сгъваеми устройства, което ще бъде трудна функция за изграждане през 2022 г.

Сгъваемите смартфони могат да получат оптимални предимства, като просто увеличат размера на екрана на видео услугите и приложенията за игри или като използват допълнителното пространство, за да предоставят повече информация и контроли. В резултат на това едно от най-важните подобрения в разработката на приложения през 2022 г. ще бъде проектирането на приложения за екрани.

3. Виртуална реалност и разширена реалност

Успехът на Pokemon Go беше краткотраен, но проправи пътя за разширената реалност в разработването на приложения за смартфони. Той показа на останалия свят как виртуалната реалност може да бъде използвана, за да предостави на клиентите потапящо изживяване.

Можем да видим безброй случаи на организации, които приемат AR и VR, за да подобрят потребителското изживяване, ако се огледаме.

Apple, Google и Meta работят върху пускането на AR и VR на пазара. Google Maps има функция, наречена „Изглед на живо“, която позволява на потребителите да виждат пътя в реално време на снимки от реалния свят.

Друг голям технически напредък в областта на разширената реалност, който наскоро видяхме, е LiDAR. Технологията беше въведена с iPad Pro, iPhone 12 Pro и iPhone Pro 12 Pro max и беше наречена AR със скоростта на светлината от Apple. Той издигна разширената реалност на съвсем ново ниво. С помощта на LiDAR вече е възможно да се получават висококачествени изображения при слаба светлина.

Apple дори промени начина, по който потребителите търсят мебели, като си сътрудничат с Ikea, за да пуснат нова услуга Studio Sorts, която използва технологията LiDAR. Потребителите могат да използват функцията, за да насочат своя смартфон към позицията, където искат да отидат мебелите, а сензорът ще сканира района и ще създаде дигитален модел, който е точен по размер.

AR и VR ще имат огромно влияние върху индустрията за разработка на приложения тази година по начини, които дори не можем да си представим. Мобилните приложения ще стават все по-популярни. Според Statista, световният пазар за AR и VR технологии ще нарасне от 27 милиарда долара през 2018 г. до около 209 милиарда долара през 2022 г.

Тази година също ще се увеличи броят на хората, които използват AR и VR. Това означава, че имате фантастичен шанс да се възползвате от тези подобрения в разработката на приложения, за да създадете променящи играта мобилни изживявания за вашите клиенти.

4. Интеграция на носими приложения

Светът вече е превзет от носими технологии. Според Statista е имало 453 милиона свързани носими устройства през 2017 г., като се очаква броят им да нарасне до 929 милиона до 2022 г.

Тази година се наблюдават редица забележителни пробиви в сектора на интелигентните носими устройства. За Apple Watch Apple пусна WatchOS 8. Потребителите на Apple Watch вече получават повече функции, нови циферблати, разширен достъп до портфейла и обновен потребителски интерфейс.

Дори Google обяви унифицирана носима платформа, която съчетава своята операционна система Wear със софтуерната платформа на Samsung Tizen, което води до 30% подобрение на времето за стартиране на приложенията.

Носимата технология е предизвестена да бъде едно от най-значимите постижения в разработването на приложения през 2022 г.

С други думи, за да получат конкурентно предимство пред тези, които не го правят, разработчиците на приложения и предприятията трябва да създават програми, които дават невероятно дигитално изживяване на клиентите на смарт часовници и джаджи.

Възползвайте се от тази тенденция в разработването на приложения, за да се доближите до целевата си аудитория, като предоставите последователно потребителско изживяване.

5. Приложения за доставка на храни и хранителни стоки

Хората започнаха да разчитат в голяма степен на приложения като Instacart и пакети с храна като следствие от блокирането. В резултат на това през 2020-21 г. тези две категории приложения се разшириха с най-бързи темпове.

Както можете да видите, през 2020 г. броят на хората, използващи приложения за хранителни стоки, се е увеличил с 40,9 процента. Повечето хора предпочитат да купуват хранителни стоки онлайн, отколкото в магазините.

d приложенията за доставка бяха в подобно затруднение. Хората предпочитаха да поръчват храна от уюта на собствените си домове. Това доведе до ръст от 32,9 процента.

Въпреки това, както можете да видите, и двете приложения отбелязаха спад в популярността си през 2021 г. Потребителите на онлайн доставка на храна намаляха с 2,6%, докато потребителите на приложения за пазаруване се покачиха с 5,8%.

Може да наблюдаваме малко забавяне в растежа им, когато се върнем към рутината. Приложенията за пазаруване на храни и хранителни стоки ще продължат да играят важна роля в живота ни. Хората ще продължат да поръчват храна за вкъщи чрез своите смартфони, а 15,5% от потребителите на смартфони ще продължат да използват приложения за хранителни стоки.

Каквато и да е ситуацията, ще трябва да изчакаме и да видим. Въпреки това ще бъде интересно да се види колко са напреднали приложенията за доставка на храна и хранителни стоки до 2022 г.

6. Забавления и игри на мобилни устройства

Приложенията за забавление и игри станаха част от нашето ежедневие. Някои хора не могат да си представят нито един ден без тях.

С около 74 процента от настоящите потребители на Netflix в Съединените щати и Канада, можем да прогнозираме колко популярни ще бъдат мобилните приложения за забавление. Освен това мобилните устройства са най-популярните сред геймърите, представляващи над 89 процента от всички дигитални геймъри в Съединените щати, с над 159,1 милиона мобилни интернет играчи.

7. Машинно обучение и изкуствен интелект

Много хора останаха учудени: „Какво следва?“ след несравнимия успех на FaceApp. Тогава ИИ ме изненада с нещо, което надхвърли най-смелите ми надежди. MyHeritageApp разполага с мощна функция за анимация на картини, която превръща снимките в реалистични анимации. Тези визуализации са толкова реалистични, че ви карат да се чувствате така, сякаш вашият любим човек ви свети. Това предизвика невероятни реакции.

Това не беше единствената забележителна разработка на ИИ от предходната година. Google Maps също е актуализиран с нови функции, които използват AI за подобряване на потребителското изживяване. Изгледът на живо е една такава функция, която позволява на потребителите да преминават през големи вътрешни пространства чрез разширена реалност. Google също така използва ИИ, за да предложи по-малко въглеродно интензивни маршрути чрез подобряване на инструкциите за намален разход на гориво.

ИИ и машинното обучение са сред най-популярните тенденции за разработка на мобилни приложения от няколко години. Въпреки това, тези технически постижения повишиха летвата за разработване на мобилни приложения през 2022 г. и ще бъде очарователно да видим какво предлага годината.

Deep learning е друга обещаваща област, в която очакваме значителен напредък. Дълбокото обучение и машинното обучение могат да предоставят полезни данни и прозрения в реално време за проекти за разработка на мобилни приложения, когато работят заедно.

Глобалната индустрия за машинно обучение ще струва 9 милиарда долара до края на 2022 г. с CAGR от 42 процента. – Машинното обучение ще бъде основен проблем през 2019 г.

В сферата на машинното обучение Apple е ключов участник. Благодарение на своите интелигентни алгоритми за машинно обучение, разработчиците успяха да създадат завладяващи нови изживявания. Можете лесно да добавяте вече съществуващи функции, както и да създавате нови. Можете също да проектирате нова функционалност с помощта на ML API.

Тази година ви призоваваме да отидете по-далеч в тези технологии и да се запознаете с техните характеристики и компоненти.

8. Ще има по-голям акцент върху сигурността на мобилните приложения.

Според проучване на CheckPoint State of Mobile Security 2021, злонамерено мобилно приложение е изтеглено от поне един служител в 46% от компаниите. Тъй като служителите им зависят от мобилните устройства, бизнесът трябва да се притеснява.

Тъй като киберсигурността е толкова преплетена със сигурността на данните и правилата за поверителност, повечето фирми искат да инвестират повече в нея. В резултат на това дигиталната сигурност ще бъде една от най-популярните теми за разработка на мобилни приложения през 2022 г. За да изчистят несигурността около мобилните приложения, най-големите умове в индустрията повишават аванса. Apple направи първата стъпка към бъдеще без пароли с пускането на нова функция, наречена „Passkeys в iCloud Chain“ на WWDC 2021. В резултат на това Apple ще замени паролите със значително по-сигурна техника за влизане.

През 2022 г. се очаква индустрията за разработване на приложения да премине към мислене на първо място за сигурността, поставяйки рамката за успешна стратегия за DevOps.

9. Супер приложения

От години компаниите за разработка на мобилни приложения са прегърнали стратегията „едно приложение, една цел“. Нещата обаче се променят днес. Едноцелевите приложения постепенно се премахват в полза на многоцелевите.

Super Apps са вид приложение, което е спечелило голяма популярност в Азия. На запад обаче тенденцията наваксва. Natural AI, разработен от базираната в Калифорния фирма Brain Technologies Inc., е един забележителен пример в областта в Съединените щати. Той се стреми да промени начина, по който хората използват телефоните си, като им позволява да решават няколко проблема само с едно приложение.

Може също да сте наясно как Facebook е напреднал отвъд основната си цел като платформа за социални мрежи. Сега той предоставя на потребителите пазари, където могат да купуват и продават продукти. Amazon ви позволява да плащате такси за извършване на плащания в допълнение към онлайн покупките.

Нуждата от супер приложения не е толкова силна в западните страни, тъй като потребителите искат да изпробват различни възможности, преди да се спрат на едно. Но в крайна сметка всеки иска удобство. В резултат на това супер приложенията ще бъдат гореща тема в разработването на приложения през 2022 г.

10. Електронна търговия

Бизнесът с електронна търговия произвежда 3,56 трилиона долара продажби, като мобилните устройства представляват 72,9% от всички транзакции. В резултат на това електронната търговия става все по-популярна сред разработчиците на приложения.

Видяхме значителна промяна в начина на живот след епидемията от COVID. От големите търговци на дребно до малкия бизнес и индивидуалните потребители, всички започнаха да разчитат на мобилни приложения.

Тези фирми за електронна търговия, които не се адаптират, ще се окажат в неизгодно положение. Те губят много клиенти и възможности да ги привличат.

В резултат на това предприятията трябва да проектират бизнес приложение за електронна търговия, за да се адаптират към тази тенденция. Това е единственият начин, по който ще могат да изпреварят конкуренцията.

Въпреки това, фактът, че мобилната търговия е концепция, никога не трябва да бъде единствената причина да имате бизнес приложение. Има редица други причини, поради които може да ви е необходим софтуер за електронна търговия, които разглеждаме подробно в нашия блог. Това е нещо, което трябва да проучите повече.

11. Мобилни Peer-to-Peer (P2P) приложения

Peer-to-peer (P2P) мобилните приложения са друга основна тенденция, която ще промени бизнеса за разработка на приложения. Според eMarketer, P2P мобилните транзакции ще бъдат на стойност 612,23 милиарда долара до 2023 г. В резултат на това P2P мобилните приложения вече имат много обещания.

Поради своята лекота, P2P мобилните приложения стават все по-популярни сред бизнеса и потребителите. Потребителите могат да извършват бързи плащания, а доставчиците могат да получат пари в сметките си веднага. В резултат на това не е необходима допълнителна работа.

12. Блокчейн технология

Първоначално научихме за Blockchain по време на манията за биткойн. Технологията, от друга страна, е напреднала значително и сега е от полза в широк спектър от дисциплини. Той бързо се разширява, като се очаква приходите да достигнат 20 милиарда долара до 2024 г. Освен това блокчейнът става все по-значим в развитието на мобилни приложения.

Децентрализираните приложения са на мода в наши дни. В момента се използват приблизително 70 милиона блокчейн портфейла, като мобилните портфейли са най-популярни. Тези данни също така показват колко бързо расте броят на хората, които използват блокчейн портфейли.

Преобразувателите на валута, които използват Blockchain за съхраняване на цифрови активи, защита на цифрови самоличности и проследяване на програми за лоялност, също стават все по-разпространени.

През 2022 г. и след това интелигентните транзакции, софтуерът за борба с пиратството, инструментите за контрол на изборите и платформите Blockchain като услуга (BaaS) вероятно ще станат по-широко използвани. Блокчейн може да се използва за предотвратяване на измами, особено в мобилната електронна търговия и приложенията за мобилни разплащания.

13. Предиктивна аналитика

Бизнесът използва анализ на данни в мобилни приложения от дълго време. Netflix го използва, за да предоставя препоръки за филми и телевизионни сериали въз основа на навиците за гледане на своите членове. Amazon също така използва прогнозни анализи, за да персонализира препоръките за продукти.

В резултат на това ще можем да намалим времето за разработка наполовина, като същевременно запазим отличното качество и ще се съсредоточим повече върху създаването на нови продукти.

14. Учене в движение

Според Statista 35% от служителите използват смартфоните си, за да учат често. Освен това се очаква пазарът на мобилно обучение да се развива със сложен годишен темп на растеж от 21,45 процента от 2020 до 2025 г., достигайки 58,50 милиарда долара. В резултат на това дигиталната грамотност е потенциално трансформиращо понятие в света на разработката на мобилни приложения.

По редица причини мобилното обучение е добре познато. Прави обучението по-достъпно, като начало. Фактът, че хората могат да се учат от всеки и навсякъде, дава възможност на обучаемите. Освен това, в резултат на преживявания като непрекъсната обратна връзка и 360-градусово учене, ученето стана по-привлекателно и приятно.

Бизнесът приема мобилно обучение, защото води до по-висок процент на завършване на курсове, по-бързо учене, повече ангажираност и по-добро запазване на знанията.

В резултат на това мобилните приложения за обучение имат значителен пазар. Сега е моментът да се свържете с бизнес за разработване на приложения за образование, ако имате визия, променяща играта, или план за създаване на мобилно приложение за обучение, за да инструктирате служителите си.

15. Мобилни приложения с възможности за интернет на нещата (IoT).

Всяка област от живота ни е нападната от интернет. От смартфони, лаптопи и таблети до домашни устройства за реч, ние сме заобиколени от устройства, свързани с интернет. Интернет на нещата (IoT) премина от мимолетна лудост към много повече. С прогнозирана стойност от 594 милиарда долара през 2022 г., той се превърна в основен компонент от нашето ежедневие.

През последните години компании като Amazon и Google използваха значително тази технология. Те засилиха конкуренцията в IoT индустрията, като пуснаха семейството джаджи „Echo“ и Google Home Voice Controller.

Компании като Samsung, Xiaomi, Bosch и Honeywell, от друга страна, бързо възприемат технологията за Интернет на нещата. Вериги за доставки на дребно, интелигентни домове и програми за интелигентно здравеопазване вече не са научна фантастика, а вече са ежедневие.

Включихме го в нашия списък с основни тенденции за разработване на мобилни приложения за 2022 г., защото с нарастването на нуждата от IoT устройства и системи ще се развива и търсенето на приложения, поддържащи IoT.

Заключение

Има 6,63 милиона приложения в Google Play Store и Apple App Store, взети заедно. Как бихте направили приложението си да се откроява от останалите?

Истината е, че няма да можете, докато не сте в крак с най-новите тенденции в разработката на приложения и не се научите как да ги използвате за създаване на стабилни, богати на функции приложения.

Пазарът на мобилни приложения ще продължи да се развива с бързи темпове, както и секторът за разработка на мобилни приложения. Нарастващите технологии за разработка на платформи за мобилни приложения, увеличените бекенд платформи, включително микроуслуги, и новите хардуерни възможности ще продължат да водят решенията за мобилни приложения. Единственият начин да останете пред глутницата е непрекъснато да учите и да бъдете бдителни.

Какви нови пробиви в разработването на мобилни приложения можем да очакваме през 2022 г.? Моля, уведомете ни какво мислите в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *