уебсайт за дизайн на ux

Вашият уебсайт има потенциала да бъде най-ефективният маркетингов инструмент, който имате. Това е вашият продавач 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и като такъв може да бъде най-ценният ви актив и фокусна точка на вашите маркетингови дейности.

Уебсайтът или приложението на дадена компания може да създаде трайно впечатление на потребителя и дали това впечатление е положително или отрицателно зависи от различни неща.

Независимо дали става въпрос за уебсайт, приложение за смартфон или нещо друго, потребителското изживяване (UX) е в основата на продуктовия дизайн. Въпреки че е от само себе си, потребителското изживяване е от решаващо значение за продуктовия дизайн, при много UX дизайнери все още има недоразумения относно това. Въпреки това, ако вашият UX дизайн се свърже с вашата целева аудитория, вашият продукт ще процъфтява и ще се разширява.

Дигиталните тенденции, които непрекъснато нарастват, обаче може да накарат уебсайта ви да изглежда вехт и остарял, според услуга за уеб дизайн. Въпреки че понякога се изисква редизайн, може да нямате време или пари да се посветите на такова голямо начинание. Изготвихме списък с 10 лесни начина, по които можете да подобрите дизайна на вашето потребителско изживяване, за да го направите по-полезен и удобен, за да ви помогне да преодолеете тази трудност.

Какво е дизайн на потребителското изживяване?

Дизайнът на потребителското изживяване (UX Design) е процес на подобряване на използваемостта, достъпността и ефективността на взаимодействието на потребителя с уебсайт или приложение, за да се увеличи щастието на потребителите (за приложения и уебсайтове). Идеята е, че UX дизайнът помага да направите уебсайт или приложение, което разработите лесни за използване от потребителите.

Потребителското изживяване (UX) на вашия продукт е акцентът на UX дизайна. „Продуктът“ е нещо повече от действителното нещо или услуга, която предлагате; той също така включва материала, който създавате, за да достигнете и да се ангажирате с клиентите си, преди те изобщо да се докоснат до вашите неща.

Когато проектирате уебсайт с оглед на потребителското изживяване, целта е да насочвате посетителите си около вашата организация по начин, който да ги информира точно какво искате да видят и разберат в различни точки от своето пътуване.

Когато става въпрос за потребителското изживяване на физическия продукт, целта е да се осигури персонализирано решение, което отговаря на текущите изисквания на потребителя. След това продуктът може да предостави различно решение, ако изискванията на потребителя се променят. Adobe предлага редица инструменти за UI/UX дизайн, като Adobe Color, Adobe XD и други, които се свързват с облачни приложения и предоставят всички възможности на едно място.

Това, което UX дизайнерите правят, е нещо повече от просто UI дизайн

Термините „Дизайн на потребителското изживяване“, „Дизайн на потребителски интерфейс“ и „Употребяемост“ често се разменят. Докато използваемостта и дизайнът на потребителския интерфейс (UI) са важни аспекти на UX дизайна, те са отделни единици. UX дизайнът често включва широк спектър от други дисциплини.

Дизайнерът на потребителското изживяване е отговорен за целия процес на придобиване и интегриране на продукта, включително брандиране, архитектура, използваемост и функционални аспекти. Започва още преди потребителят да получи попечителството върху артикулите.

По този начин, артикули с отлично потребителско изживяване (като iPhone) се създават с мисъл не само за употребата или потреблението на продукта, но и за покупката, собствеността и дори отстраняването на неизправности.

Междувременно UX дизайнерите се занимават не само с производството на функционални стоки; те също се занимават с други елементи от потребителското изживяване, като удоволствие, ефективност и забавление. В резултат на това няма едно определение за добро потребителско изживяване. Вместо това страхотното потребителско изживяване е това, което отговаря на изискванията на конкретен потребител в контекста на продукта.

Как да подобрим дизайна на потребителското изживяване на уебсайта

1. Изследването на потребителите е отправната точка за всичко

Може да се изкушите да започнете с въпроса „Какво точно ще направи?“ преди да започнете да създавате изживяване с продукти. Възможно е обаче да изпреварвате себе си. „За кого е?“ е най-важният въпрос в контекста на UX.

Тук започвате дизайна на вашия потребителски интерфейс. Много преди да седнете да скицирате нещата, трябва да знаете кой ще използва приложението ви (и всеки друг, който може да бъде сред вашата аудитория). Какви са техните предпочитания? Вярно ли е, че техните нужди са задоволени? Какво можете да им предложите с вашето мобилно приложение, което те не могат да получат никъде другаде? Какво бихте направили по различен начин от вашите конкуренти, ако го получат някъде другаде?

Това не означава, че пазарните проучвания и анализи трябва да струват хиляди долари. На първо място, определете коя е вашата целева аудитория. Ако проектирате мобилно изживяване, което да допълни съществуващо, като например уеб приложение или скромен опит за търговия на дребно, може да пропуснете тази стъпка, тъй като вече познавате и можете да анкетирате своите (настоящи) потребители.

Ако правите мобилно приложение или уебсайт, можете да разберете коя е вашата целева аудитория, като зададете въпроси като:

Към какви демографски характеристики се стремите? Жени на възраст между 19 и 28 години, мъже и жени над 50, или може би специалисти, студенти, родители и други?

Какви са интересите, към които се стремите? Вие сте геймър, доброволец, почитател на модата или гурме кухнята, музикант или пътешественик?

Какви приложения, стоки или услуги вече използват? Какъв вид обратна връзка оставят хората в магазините за приложения и социалните медии за такива продукти и услуги? Какво казват тези художници и как можете да подобрите?

Цялата тази информация трябва да се използва във вашия подход за проектиране на UX. Използвайте анкети, анкети, анализи и дори обикновен стар Google, за да откриете колкото е възможно повече за вашия целеви пазар и от какво се нуждаят. Запомнете: много по-лесно е да създавате преживявания, които хората искат, отколкото да ги убедите да искат преживявания, които сте създали. В резултат на това се пригответе да станете преследвач 🙂

2. Простота – Поддържайте нещата прости и използвайте отзивчив дизайн.

Простотата в дизайна на уебсайтове по същество означава премахване на ненужни елементи от дизайна. Важно е да отбележите, че искате посетител на вашия сайт да предприеме конкретно действие. Те ще сканират информацията, за да намерят това, което търсят. Важно е да запомните, че ако хората трябва да преминат през лабиринт, за да намерят това, което търсят, те няма да останат. Ето защо получаването на бърза и подходяща обратна връзка за вашите компоненти на потребителския интерфейс, докато го проектирате, е от решаващо значение. Той не само ви помага да получавате по-добра обратна връзка, но също така гарантира, че сте на правилния курс.

Изчистено оформление, дву- или трицветна схема, достатъчно бяло пространство, средно два шрифта и трети за вашето лого са примери за простота. За да бъдат едновременно кликващи и информативни, вашите визуални елементи трябва да имат функция.

Всяка страница трябва да има ясна цел. Страницата за плащане, например, предоставя само информацията, необходима за завършване на процеса на плащане. Списъкът с контакти съдържа само информация за контакт и/или формуляр, а не лични съвети за подстригване.

Потребителят може бързо да разбере целта на всяка страница и всеки елемент от нея без допълнително обяснение. Потребителският интерфейс, например, включва визуално различни компоненти за навигация на страницата (повече за това по-късно).

Всички неуместни данни се изместват в края на списъка. Например, помислете за материала „може също да се насладите“ или допълнителния блогрол в долната част на парчето.

3. Белите пространства са ваш приятел; използвайте ги

Това е една от най-простите и ясни стратегии за подобряване на вашия дизайн. Бялото пространство, дори в малки количества, позволява на вашите дизайни да дишат и да изглеждат по-професионални.

Цветът на фона на дизайна не трябва да е бял през цялото време. Това просто трябва да е разликата между елементите на уеб страницата. Бялото пространство добавя изтънченост и простота към вашите уеб страници.

Ето няколко примера за това как бялото пространство може да подобри потребителското изживяване на вашия уебсайт:

4. Направете визуално разграничение между елементите

Визуалното уникално оформление на уебсайта е една от най-важните цели за UX дизайнерите. Това е техника, която поддържа потребителския маршрут гъвкав и изживяването интересно.

За по-накратко, улеснете максимално потребителите си да намерят това, което търсят на вашите сайтове.

Освен това направете навигацията на вашия уебсайт/приложение да се откроява.

Ето няколко насоки, които трябва да имате предвид по време на процеса на проектиране:

Най-важната информация на уебсайта трябва да бъде подчертана най-много. Ако пишете статия в блог, ще ви трябва ясно заглавие, като например „Най-добри тенденции в уеб дизайна“, последвано от субтитри и подзаглавия, които отиват по-далеч в темата.

В мобилното приложение или уебсайт потребителите трябва да са наясно с местоположението си. Трябва да са налични навигационни средства. Например, в горната част на страницата има навигационен панел на уебсайта с лесно достъпни всички основни секции на уебсайта.

Бутоните с призив за действие трябва да са забележими и да предлагат ясно описание на предназначението им. Те трябва да са четими и разбираеми. Например бутон за абониране с място за въвеждане на вашия имейл адрес.

Полето за търсене трябва да бъде визуално отделно, с заместващата фраза „търсене“ и стъклен символ, ако е възможно. Обикновено се вижда в горния десен ъгъл на уебсайта.

Контрастът и цветът са жизненоважни за четливостта на текста и удобния за очите дизайн. Четимостта на текста е силно повлияна от цветовете, които избирате, и контраста между вашия текст и обкръжаващата го среда.

Usecontrast и Colorsafe са два инструмента, които могат да ви помогнат да оцените пригодността на цветовете и контраста, които използвате. Уверете се, че далтонистите могат да разберат вашия уебсайт и че контрастът или цялостният цвят на мобилния уебсайт е подходящ.

Също така е важно да запомните, че когато става въпрос за цветове:

5. Поискайте обратна връзка от клиентите

Успешните компании и търговци обръщат внимание на това, което имат да кажат техните потребители, и вие също трябва. Ако не го направите, ще пропуснете страхотен шанс да подобрите своите артикули.

Можете да включите анкета на уебсайта си, като помолите потребителите да прегледат опита си.

Задайте въпроси като:

Лицата могат да изразят директно това, което искат да видят на вашия уебсайт, като използват тези въпроси. Трябва да съберете резултатите и да ги анализирате, като търсите модели. Например, ако 70% от респондентите казват, че имат проблеми с намирането на определено съдържание на вашия уебсайт, може да е време да включите опция за търсене.

Можете значително да подобрите своя UX, като слушате отзивите на потребителите и прилагате съответните корекции.

6. Поток: Поддържайте последователност на потребителския поток през цялото пътуване

По отношение на дизайна, потокът възниква, когато потребителят пътува плавно от една част на уебсайт или мобилно приложение до друга, за да постигне крайната цел за постигане на целите си.

Ето защо е важно: добре дефинираната рамка за дизайн позволява на клиентите да получат това, което искат бързо. Това е изгодно за вас. Изпълнението се поддържа чрез последователност.

За да поддържате нещата последователни, трябва да планирате какво ще направи потребителят стъпка по стъпка.

Вземете например потока на уебсайт. Потребителят започва пътуването си от входна точка, която обикновено е началната страница или публикация в блога.

Трябва да помислите къде ще води входната точка. Може например да има връзка към публикация в блог, която разширява темата, или уебсайт, който предлага услуга или продукт, който отговаря на изискванията на потребителя.

Друг проблем, върху който трябва да помислите, са страниците със задънена улица, които са страници, които не отиват никъде по-далеч. Когато изобщо е възможно, трябва да предотвратявате подобни ситуации през цялото потребителско изживяване. Всички страници на вашия уебсайт трябва да отидат някъде.

И накрая, всеки поток на уебсайт има крайна цел, когато изискванията на потребителите и целите на вашия уебсайт се сблъскват. Бутон за абонамент или връзка към Patreon, например, е законна крайна цел, ако потребителите търсят ценен материал и вие предлагате страхотна информация.

7. Времето, необходимо за зареждане на страница

Скоростта, с която се зарежда уебсайтът ви, е от решаващо значение. Ако стартирането на приложението ви отнема повече от 3 секунди, 53% от потребителите ще го изоставят.

Уверете се, че посетителите на уебсайта могат бързо и лесно да постигнат основните си цели, без да се налага да чакат сайтът ви да се зареди. Възприятията на потребителите могат да бъдат повлияни от времето за зареждане, продължителността на чакане и гладкостта на изскачащите анимации.

8. Концентрирайте се върху съдържанието

Работата на дизайнера не трябва да се ограничава до добре организирани оформления. Не забравяйте за авторското изживяване на потребителя (UX). Сътрудничете с други и настоявайте за висококачествени материали. Използвайте език, който вашите потребители разбират, бъдете ориентирани към потребителя и се уверете, че взаимодействията ви с тях са прозрачни. Необходимо е и чувство за хумор.

Добре написан текст и добра графика или снимки оказват голямо влияние върху възприятията и преживяванията на потребителите. Отново, вместо безсмислено да следвате установените конвенции, трябва да направите някакво предварително проучване на вашите потребители.

Интерфейс със сложен и странен език или снимки с ниско качество никога няма да примами потребителя.

9. Направете уебсайта си удобен за мобилни устройства и отзивчив.

Мобилните устройства представляват повече от половината от целия онлайн трафик. В резултат на това потребителите са пет пъти по-склонни да напуснат уебсайта ви, ако той не е удобен за мобилни устройства. Така че, ако не оптимизирате уебсайта си за оптимално мобилно изживяване, вие ефективно отрязвате голям процент потенциални клиенти!

Освен вашата клиентела, има още една група, която трябва да имате предвид: търсачките. Google търси както на вашия компютър, така и в мобилни уебсайтове и ги индексира и двата. Това означава, че удобен за мобилни устройства уебсайт може да ви помогне да се представите по-добре по отношение на SEO.

Ето няколко предложения как да направите уебсайта си удобен за мобилни устройства.

Направете уебсайта си по-отзивчив, като включите съдържание, което обикновено се вижда на настолен компютър, но е персонализирано за мобилни устройства.

Поставете бутоните близо до средата на екрана, където палците на повечето хора могат бързо да ги достигнат.

Уверете се, че потребителите могат да се ангажират с едно докосване, когато създават мобилни оформления. Определете дали потребителите могат да използват устройства с една или две ръце и определете минималния размер за цел за мобилно докосване, за да разберете по-добре целите на интерфейса.

10. Извършете UX одит/преглед

Като хора имаме естествена склонност да се концентрираме изцяло върху завършването на дадена работа. Получаваме нашите проекти, работим по тях, съобщаваме констатациите си и след това започваме отначало. Няма много време за интроспекция. Това наистина е жалко. Това ни кара да проектираме системи, които са изпълнени с недостатъци и несъответствия, след което да повтаряме проблема отново и отново.

Понякога е добра идея да изключите осветлението за един ден. Съберете вашия UX екип и изпълнете плана си. Задавайте въпроси относно ефективността и стойността на работата, която изпълнявате, и след това адаптирайте подхода си в зависимост от отговорите.

Заключение

Направете вашия UX дизайн да работи както за вашите потребители, така и за вашата платформа. По същество добре проектираното потребителско изживяване е за насочване на човек към информацията или ресурсите, от които се нуждае, като същевременно премахва всички препятствия по пътя му. Въпреки че целта изглежда е широко призната, постигането й може да е малко трудно.

Ако потребителят не може да намери нещо, то не съществува за него. Може да успеят да го намерят с помощта на откриваемост. Като собственици на компании трябва да се стремим да създаваме интуитивни интерфейси и взаимодействия. Като правим нашите интерфейси по-откриваеми, ние увеличаваме възможността хората да могат да срещнат и използват нашето съдържание и качества.

Тези идеи за UX дизайн ще ви помогнат да идентифицирате ключовите характеристики, които ще направят вашия дизайн резониращ с вашата целева аудитория и ще позволят на вас и потребителите да се ангажирате ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *