уеб дизайн на потребителския интерфейс

От зората на Интернет дизайнът на потребителския интерфейс (UI) е един от най-важните аспекти на всеки дигитален продукт. Дизайнът на потребителския интерфейс се превърна в цялостно начинание с множество фази по пътя от рисуването до предаването на разработчика, вариращи от основни взаимодействия с падащо меню до конструиране на сложни анимации, използващи специализирани инструменти за проектиране на потребителски интерфейс, които насочват вниманието на потребителя.

В днешната дигитална среда са налични широк набор от инструменти за проектиране на потребителски интерфейс. Тези технологии позволяват на дизайнерите да разработват компоненти на потребителския интерфейс по-бързо и по-плавно благодарение на сложни възможности за сътрудничество и специализирана функционалност.

Най-добрият софтуер за дизайн на потребителски интерфейс

Нека да установим основите и да отговорим на някои горещи въпроси, преди да се потопим в най-добрите инструменти за проектиране на потребителски интерфейс.

Какво е определението за дизайн на потребителски интерфейс?

„Техниката, която дизайнерите използват за конструиране на интерфейси в софтуер или дигитални устройства, фокусирани върху външния вид или стила“, според определението.

Дизайнът на потребителския интерфейс днес включва интерфейси с гласово управление, мобилни жестове и дори AR и VR, в допълнение към графичните потребителски интерфейси. Поради това UI дизайнът включва оформления на екрана, преходи, анимации, бутони и почти всички статични и динамични визуални компоненти.

Основната цел на добрия UI дизайн е той да бъде естетически привлекателен, сплотен и полезен до най-малкия детайл. Не е достатъчно приложение или уебсайт да изглеждат добре; всички части трябва да функционират заедно, за да се постигне една-единствена цел. С прости думи, дизайнът на потребителския интерфейс трябва да е приятен за окото и да допринася за функционалността на приложението или сайта.

Потребителски дизайн, който е приятен за окото

Дизайнът на потребителския интерфейс, за разлика от дизайна на потребителското изживяване (UX), е изцяло дигитален. Това означава, че дизайнът на потребителския интерфейс е ограничен до управляваната от интернет среда и не се прилага за реални артикули. UX дизайнът обхваща всичко, което е свързано с физически обекти, взаимодействия или естетика.

Тъй като много физически елементи са свързани с дигиталния свят (помислете за дисплеи на превозни средства, интерактивни карти на молове или дори смартфон), дизайнът на потребителския интерфейс често работи в тандем с UX дизайна. Казано по друг начин, и двамата се опитват да направят физическия или дигитален продукт по-удобен и интуитивен.

Защо трябва да се грижите за дизайна на потребителския интерфейс?

Вашите решения за дизайн на потребителския интерфейс ще окажат влияние върху начина, по който потребителите ви възприемат вашия сайт или приложение. В резултат на това брилянтният дизайн на потребителския интерфейс може да направи или разруши вашия проект, като повлияе на избора на посетителите ви по време на тяхното посещение на вашия сайт или приложение.

За да създаде визуален дизайн, който отговаря на целта на вашия сайт или приложение, дизайнът на потребителския интерфейс използва различни психологически задействания и съображения. Психологията на цветовете, психологията на шрифта и науката за поведението са само някои от психологическите тригери.

Дори ако психологическите фактори се игнорират, лошият визуален дизайн и объркващите взаимодействия ще прогонят посетителите ви с писъци. В резултат на това е най-добре да се уверите, че дизайнът ви е привлекателен, лесен за използване и отзивчив. Концепциите за UI дизайн могат да се прилагат и към всеки уебсайт или приложение. Дори ако започвате от нулата, можете да проектирате потребителския си интерфейс предварително или да правите модификации, ако е необходимо.

Когато дойде това време, това са 14-те най-добри инструменти за проектиране на потребителски интерфейс, които да ви помогнат да разработите фантастичен интерфейс.

Потребителски потоци и скициране

Скицирането на части от дизайна на сайта или приложението и картографирането на потребителските потоци е началният етап в дизайна на потребителския интерфейс. Докато много дизайнери предпочитат да правят този етап с писалка и хартия, дигиталните инструменти осигуряват изживяване като бяла дъска с допълнителната полза от сътрудничеството, което прави процеса на създаване на идеи по-гладко.

Можете да използвате избраните от вас инструменти за графичен дизайн, текстови редактори и дори Google Sheets на този етап, в допълнение към офлайн инструменти. Въпреки това, използването на инструмент, създаден специално за процеса на рисуване и потребителски поток, спестява време, гарантира безупречно изживяване и добавя здрава основа. Като допълнително предимство могат да бъдат включени или използвани различни инструменти за следващите фази на процеса на проектиране на потребителския интерфейс.

Нека да разгледаме най-добрите инструменти за проектиране на потребителски интерфейс за потребителски потоци и скициране.

InVision Freehand

InVision Freehand е цифрова бяла дъска с подобрени дигитални функции, които можете да използвате веднага. Freehand е инструмент в инструментариума InVision за създаване на прототипи, проверка на код и администриране на системата за проектиране. Независимо от това, инструментът InVision Freehand блести най-ярко, когато става въпрос за потребителски поток и рисуване.

С Freehand можете да си сътрудничите по макети и да обсъждате с екипа си в реално време. За да предадете идеите си бързо и ефективно, можете да използвате предварително зададени парчета и скициране на ръка. Други добре познати инструменти за сътрудничество и творчество, като Slack, Microsoft Teams, Sketch и Photoshop, също са лесно интегрирани с Freehand.

Най-добрата характеристика е съвместното скициране със свободна ръка в реално време.

Цена: Наличен е безплатен план; премиум опциите започват от $7,95 на месец.

Ниво на умения: начинаещ

Плюсове:

Минуси:

Whimsical

Whimsical е инструмент за проектиране на потребителски интерфейс, който се отличава с производството на продуктови спецификации, брайнсторминг и потребителски потоци. Той има прости инструкции и ясен интерфейс, което го прави идеален за сътрудничество в реално време в началото на процеса на проектиране на потребителския интерфейс. Освен това е много удобен за начинаещи, така че вашите колеги, които не са в областта на потребителския интерфейс, могат лесно да допринесат.

Whimsical компенсира липсата на инструменти за писане със свободна ръка, като позволява безпроблемното добавяне на елементи на диаграмата, което ускорява процеса и създава по-организирана структура. Не само това, но можете да използвате този инструмент за създаване на wireframes като следващ етап от процеса на проектиране на потребителски интерфейс.

Най-добрата характеристика е възможността за добавяне на компоненти на диаграмата с едно щракване.

Цена: Наличен е безплатен план; премиум опциите започват от $20 на месец.

Ниво на умения за начинаещи

Плюсове:

Минуси:

OmniGraffle Pro

OmniGraffle Pro е един от дизайнерските инструменти под марката Omni. Всичко е за създаване на потребителски блок-схеми и скициране с помощта на векторни чертежи, които са лесни за разбиране.

Дори и за неопитни дизайнери, този инструмент за проектиране има няколко изключителни съвременни функции, които правят процеса на брейнсторминг по-гладък и лесен за разбиране. За да подредите потребителските си потоци, функциите за плъзгане и пускане и да общувате с колегите си, можете да използвате инструменти за щракване на място и подравняване. В сравнение с другите инструменти за фазата на рисуване, последният е доста ограничен.

Прецизното поставяне и инструментите за щракване на място са най-добрите характеристики.

С 14-дневен безплатен пробен период цените започват от $12,49 на месец.

Ниво на умения за начинаещи

Плюсове:

Минуси:

Wireframing

По дефиниция wireframing е „метод за проектиране на онлайн услуга на структурно ниво“. Телената рамка е диаграма, която показва как информацията и функционалността на уебсайта трябва да бъдат поставени, като се вземат предвид изискванията и пътуванията на потребителите.“

След фазата на брейнсторминг ще преминете към следващото ниво, където ще разработите основни чертежи и потребителски потоци. Ще разработите основни страници и екрани в етапа на изграждане на тел, за да свържете и вградите в безпроблемно потребителско изживяване. Wireframing, казано по-просто, е процесът на създаване на различни естетически и функционални чертежи за всеки етап от потребителския поток на вашия сайт или приложение.

Balsamiq

Balsamiq е специализиран инструмент за създаване на уеб сайтове и приложения. Включва ниска прецизност, която наподобява рисуване на хартия. Инструментът е изграден така, че да можете да заобиколите да затънете в подробности на това ниво и да се концентрирате върху структурата и съдържанието.

Можете да генерирате части, подобни на скица, които впоследствие да конвертирате в представящи се компоненти, което е фантастична функция. Това е полезен инструмент за поддържане на рамките на правилния път, без да навлизате в твърде много детайли и да завършите презентацията с изчистен и безпроблемен вид.

Balsamiq се предлага в три варианта: приложение в Google Drive, приложение в облак или програма за настолни компютри. В резултат на това е адаптивно към вашите настоящи процеси на проектиране и съвместни дейности. Този инструмент за проектиране на потребителски интерфейс е подходящ както за начинаещи, така и за компании и може да се погрижи за различни групи.

Най-добрата характеристика е възможността за превключване между скица и изглед на презентация.

С 30-дневен безплатен пробен период цените започват от $9 на месец.

Ниво на умения за начинаещи

Плюсове:

Минуси:

Justinmind

Докато Justinmind по същество е инструмент за прототипи, неговата вградена способност за изграждане на рамка е мястото, където този инструмент за потребителски интерфейс наистина се отличава. Той разполага с голяма колекция от готови за използване телени рамки за онлайн и мобилни приложения, което прави процеса много по-лесен.

Тъй като Justinmind включва възможности за прототип, можете да тествате мобилни движения върху телена рамка, преди да преминете към следващия етап от процеса на проектиране. В един флуиден поток можете да изберете основа, да плъзнете и пуснете парчета и бързо да изпробвате идеите си.

Всички компоненти на потребителския интерфейс, дори тези по подразбиране, могат да бъдат персонализирани в Justinmind. Можете също да използвате насоки и правила, за да подравните парчетата с други секции и да ги подредите с перфектна точност до пиксела. Не само това, но може да работи с известни програми за графичен дизайн като Photoshop и Illustrator, за да импортирате снимки и графични компоненти по безпроблемен начин.

Можете също така да използвате Justinmind, за да раздавате лесно готови за използване дизайни на разработчиците като допълнително предимство.

Най-добрата характеристика е възможността за тестване на мобилни движения върху телена рамка.

Цена: Наличен е безплатен план; премиум плановете започват от $19/месец и включват 15-дневна пълнофункционална пробна версия.

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

UXPin

UXPin е инструмент, подобен на Justinmind, тъй като съчетава wireframing и прототипиране. Разликата е, че UXPin е платформа за проектиране всичко в едно, която поддържа макети, системи за проектиране, сътрудничество и предаване на разработчици.

Въпреки че всеки аспект на UXPin е добър, секцията за телена рамка е мястото, където този инструмент блести. Можете бързо да създавате телени рамки с помощта на компоненти на потребителския интерфейс и персонализирани елементи и да общувате в реално време с вашия екип. Преди да преминете към стъпката на прототипа, можете също да получите информация от потребителя за дизайна на телената рамка. Когато въвеждането е мигновено през цялата фаза на проектиране, последното може да спести много време за ревизии.

Най-добрата характеристика е, че събира информация от потребителя по време на етапа на wireframing.

Започвайки от $19 на месец със 7-дневен безплатен пробен период

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

Проектиране и разработване на потребителски интерфейси

Фазата на прототипа е последната важна стъпка в процеса на проектиране на потребителски интерфейс. Преходите и тригерите оживяват произведените телени рамки и статични слоеве на този етап. Тук ще тествате пълния поток на вашия дизайн и ако нещо липсва или трябва да бъде преработено, ще го прегледате отново.

Можете да използвате специализирани инструменти за прототипиране на вашите дизайни и да включите функции за преход за въвеждане на потребителя, като докосване, за да преминете към следващата страница, движения за превъртане, за да изложите повече снимки и т.н. Този етап е най-техническият от всички, тъй като изисква задълбочено разбиране на потребителските взаимодействия и дизайна на потребителския интерфейс.

Нека да разгледаме някои от най-ефективните инструменти за тази цел.

Figma

Figma е магазин за всичко за рисуване, изграждане на wireframing, създаване на прототипи и дори управление на системата за проектиране. Figma, подобно на други многоцелеви инструменти, се отличава с една стъпка по време на процеса на създаване на UI дизайн и прототип. Въпреки това му липсват адекватни векторни инструменти и е достъпен само в браузъра, забавяйки проекти с няколко страници и голям брой графични файлове.

Между рамките можете бързо да свържете компоненти на потребителския интерфейс и да зададете взаимодействия и анимации. Всяко взаимодействие може да бъде с персонализирано движения, включително при щракване, задържане, бутане и плъзгане. Вложените монтажни табла могат също да се използват за изграждане на уникални и гъвкави компоненти на потребителския интерфейс.

Можете също така да накарате потребителите да изпробват вашите концепции във фазата на изследване и да ги видят в реално време с помощта на Figma. Това означава, че преди да пренесете своя дизайн във фазата на тестване, може вече да получите информация от реален потребител. Той създава брилянтна синергия между дизайнера и потребителя, позволявайки на дизайна на потребителския интерфейс да бъде разширен до нови висоти.

Най-доброто предимство е възможността да видите субект на теста през целия процес на обучение.

Цена: Наличен е безплатен план; премиум опциите започват от $45 на месец.

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

Sketch

Сред дизайнерите на потребителски интерфейс Sketch е добре известен. Ще бъде трудно да намерите добър дизайнер на потребителски интерфейс, който не е чувал или използвал Sketch (може би). Въпреки че този инструмент може да се използва на много етапи от процеса на проектиране на потребителския интерфейс, той е най-полезен по време на фазата на прототипа.

Sketch има лесен за използване инструмент за щракване на място и интелигентни насоки за създаване на свързани прототипи. С помощта на приставката Mirror можете също да видите промените, които правите на истинско iOS устройство. Sketch също има възможности за векторно редактиране, което ви позволява да създавате графики, без да се налага да отивате в друга програма.

Sketch също така улеснява сътрудничеството с разработчиците, тъй като те могат да проверяват дизайна, да измерват слоеве и да изтеглят материали, готови за производство.

Най-добрата функция е възможността за повторение в реално време на реално iOS устройство.

С 30-дневен безплатен пробен период цените започват от $9 на месец.

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

Adobe XD (Adobe XD)

Adobe XD е включен в пакета Adobe Creative Cloud, но може също да бъде закупен и използван независимо от други продукти на Adobe. Тъй като Adobe XD е предимно прототипен инструмент, няма да извлечете много повече от него, докато не надстроите до Creative Cloud.

Той съдържа цялата функционалност и повече за това ниво поради концентрацията си върху прототипирането. Можете да създадете интерактивни прототипи и да ги тествате на няколко устройства веднага. Създаването на прототипи също е лесно, благодарение на разнообразието от компоненти с едно щракване, които ускоряват процеса. Има и инструменти за 3D моделиране, които ви позволяват да разбиете дизайнерските слоеве за по-дълбок поглед.

Adobe XD разполага с над 200 плъгини за персонализиране на вашето изживяване и адаптиране на инструмента към вашите изисквания. Той също така взаимодейства с други приложения на Adobe. Персонализирани API могат също да бъдат създадени, за да приспособят инструмента към вашите предпочитания.

Най-добрата характеристика е 3D слоевият дисплей.

Личното използване е безплатно; премиум опциите започват от $9,99 на месец.

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

Инструменти със специфична функция

Има допълнителни инструменти, посветени на различни области на процеса на проектиране в допълнение към основните инструменти за проектиране на потребителски интерфейс. Основната им цел е да направят една фаза възможно най-безболезнена, като по този начин повишат цялостната ефективност на процеса на проектиране.

Има също така управление на системите за проектиране, управление на версиите, потребителско тестване и предаване на разработчици, в допълнение към трите основни процеса на скициране, структура и прототипи. Докато някои от инструментите, които по-рано обсъдихме, ви позволяват да извършвате някои от тези етапи в програмата, можете също да използвате специфични инструменти.

Нека да разгледаме някои други инструменти за проектиране на потребителски интерфейс, които могат да ви помогнат да подобрите процесите на проектиране на потребителски интерфейс.

Storybook 

Storybook е приложение с отворен код за управление на системи за проектиране и създаване на изолирани компоненти на потребителския интерфейс. Той обединява и разгражда организацията на различни части от системата за проектиране. Можете да използвате този инструмент, за да сте сигурни, че работите само върху един компонент на потребителския интерфейс в даден момент и че не пречите на останалите.

Инструментът Storybook генерира автоматично ръководство за стил, което прави процеса на документиране да изглежда по-плавен. Можете също така да използвате повторно компонентите на документа и да ги тествате автоматично, за да избегнете евентуални проблеми. Storybook може също да ви помогне при проектирането на адаптивни оформления и да подчертаете проблемите с достъпността с допълнителни приставки.

React, Vue, Angular, Web Components, Ember, HTML, Mithril, Marko, Svelte, Riot, Preact и Rax са едни от най-популярните рамки. Можете също така да запазите всеки случай на употреба като обикновен JavaScript и да го извлечете по време на разработка, тестване и осигуряване на качеството.

Тестването на изолирани компоненти на потребителския интерфейс е най-добрата функция.

Цена: нищо

Напреднала степен на способност

Плюсове:

Минуси:

GitHub

По време на процеса на проектиране даден елемент от потребителския интерфейс може да има множество итерации (или версии). Доста обичайна ситуация е да се върнете към по-ранен дизайн вместо към най-актуалния. В резултат на това запазването и управлението на няколко версии става задължително.

Вашият екип може бързо да разработва, изгражда, тества, отстранява грешки и внедрява с помощта на GitHub. GitHub е достъпен от всяко устройство, което го прави безпроблемен компонент от вашия творчески работен процес.

Можете лесно да предупредите членовете на вашия екип или разработчик от трета страна за промените, да приемете техните предложения и да допринесете с многоредови коментари, като използвате възможностите за сътрудничество на този инструмент. Можете да наложите ограничения за сливане, да поискате прегледи или да позволите на избрани лица да работят върху конкретен код или дизайн от гледна точка на сигурността.

GitHub също има инструменти за автоматизация, които можете да използвате, за да спестите време и да намалите отнемащите време задължения в процеса на проектиране. Можете да автоматизирате публикуването на код, доставката на готови компоненти за дизайн и изпращането на сигнали до определени екипи.

Най-добрата функция е възможността за незабавно публикуване на код в облака.

Цена: Наличен е безплатен план, а премиум опциите започват от $4/месец.

От начинаещ до високо ниво на умения

Плюсове:

Минуси:

Maze

Maze ви позволява да тествате дистанционно прототипи, телени рамки и други части от сайтове и приложения във вашия екип. Той предоставя истинско изживяване, базирано на браузър и устройство, което ви позволява бързо да тествате идеите и функционалността си.

Мисии, условия, отворени въпроси, сортиране на карти и 5-секундни тестове са само някои от опциите за тест, налични в Maze. Функциите за отчитане след тест на Maze са друг полезен инструмент. Без да се налага да гледате отново цялата сесия на тестване, можете да създавате отчети по поръчка или да надграждате предварително зададени отчети. Освен това получавате отчети за неправилно щракване, които показват къде е фокусирано вниманието на потребителите върху вашето приложение или сайт, както и топлинни карти, които показват къде е фокусирано вниманието на потребителите върху вашето приложение или сайт. И двете от тези функции ви позволяват да прецизирате и подобрявате дизайна си.

Maze работи и с Figma, InVision, Adobe XD и Sketch. Можете лесно да тествате дизайни, създадени в тези инструменти за проектиране, и да си сътрудничите с колеги от цялата компания за допълнителна обратна връзка и прозрения.

Отдалеченото тестване с лице към потребителя е най-добрата функция.

Цена: Наличен е безплатен ограничен план; премиум плановете започват от $42/месец.

Напреднала степен на способност

Плюсове:

Интеграции с добре познат софтуер за проектиране

Минуси:

Zeplin

Последният етап от процеса на проектиране на потребителския интерфейс е предаването на разработчика. Това е мястото, където фрагментите от код и файловете за дизайн се предават на разработчиците.

Zeplin е най-доброто решение за прости прехвърляния, което се комбинира плавно с популярни програми като Figma, Sketch и Adobe XD. Без да се налага да проверяват отново всеки път, Zeplin улеснява разработчиците да разберат кои варианти са заключени. В резултат на това Zeplin служи като ефективен посредник за много екипи.

Приложението е лесно за използване както от дизайнери, така и от не-дизайнери, което води до страхотна синергия на екипа. Можете също така да създадете персонализирани уеб кукички и работни потоци, за да ускорите процеса и да премахнете отнемащи време задължения.

Webhooks и персонализираните процеси са най-добрите функции.

Цена: безплатно за един проект; платените планове започват от $6 на месец.

Ниво на умения за начинаещи

Плюсове:

Минуси:

Трябва ли да използвам един инструмент или комбинация от инструменти?

Когато става въпрос за процеса на проектиране на потребителски интерфейс като цяло, няма универсално решение, което да управлява всяка стъпка. Разбира се, има софтуер „всичко в едно“ като Figma, който можете да използвате за няколко процеса и да получите добри резултати от него, но не може да се сравнява със специализирани инструменти в една стъпка на проектиране.

Всеки инструмент за проектиране на потребителски интерфейс има свой собствен набор от предимства и недостатъци. Ако многофункционален инструмент за проектиране се отличава в една област, това не изключва възможността да се използва за други задачи. Специализираните инструменти са по-добри при изпълнение на определени области от дизайна на потребителския интерфейс, отколкото универсалните инструменти. Въпреки това, закупуването на голям брой софтуерни продукти може да бъде скъпо.

Последната линия е, че дали използвате един инструмент или комбинация от инструменти е най-вече въпрос на личен избор и финансови ограничения. Когато се съмнявате, използвайте инструменти за проектиране на потребителски интерфейс, които предоставят пробен период или ограничена безплатна версия, за да можете да усетите продукта и да решите дали е подходящ за вас.

Изберете най-добрите инструменти за проектиране на потребителски интерфейс за вашата работа

Между идеята и окончателния дизайн, UI дизайнът е многостранно начинание, което изисква няколко стъпки. Многото етапи на процеса могат да бъдат просто дефинирани и адресирани с помощта на всичко в едно или специализирани инструменти, всеки със собствен набор от предимства и недостатъци. Не винаги е ясно кои инструменти да използвате и решението се основава най-вече на личния вкус и парите.

Кой софтуер за проектиране на потребителски интерфейс предпочитате да използвате? Моля, споделете вашите мисли в полето за коментари по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *