портфолио уеб разработчик

Онлайн публичен сайт за портфолио на уеб разработчици е задължителен, ако искате да бъдете считани сериозно за уеб разработчик, да придобиете най-добрите клиенти и да работите дистанционно.

Вашият сайт с портфолио за уеб разработчици е вашето лично онлайн пространство, където можете да покажете най-добрата си работа за уеб разработка и да бъдете наети за нея. Рискувате да станете напълно невидими за желаните от вас клиенти или потенциални работодатели, ако го нямате.

Научете как да създадете привлекателно професионално портфолио — и да си осигурите работа на клиенти, правейки това, което обичате — като четете нататък.

Разработчиците често създават уебсайтове за лично портфолио. За да създадете ефективно такова, помислете защо го създавате и за кого го правите. Наистина ли е предназначено, за да ви помогне да напреднете в кариерата си, и да привлечете служители?

Какво е портфолио?

Портфолиото за уеб разработчици е онлайн колекция от най-големите ви проекти за уеб разработка, която по подходящ начин представя вашите таланти, умения и качество на работа. Той служи като подбрана колекция от най-добрите ви професионални проекти за уеб разработка, които можете да покажете на бъдещи компании или клиенти, за да бъдете наети.

Какъв е смисълът да имаш такъв?

Портфолио с най-добрата ви предишна работа често се изисква, докато търсите работа като уеб разработчик. Автобиографията има своето място, но портфолиото е мястото, където демонстрирате (вместо да кажете) на какво наистина сте способни.

Сайтът с портфолио за уеб разработка може да ви помогне да се откроите, дори и да не е задължителен. Това показва вашата отдаденост да изложите работата си на показ. Това също е шанс за вас да покажете работата си, като същевременно покажете своята индивидуалност.

Къде трябва да се хоства вашето портфолио за уеб разработка?

Има вече съществуващи сайтове, където можете да покажете портфолиото си за уеб разработка, без да полагате много усилия. Някои случаи са както следва:

Няма нищо лошо да поставите работата си по уеб разработка на някой от тези сайтове. Но наличието на самостоятелно хостван личен уебсайт, който да показва вашите таланти за уеб разработка, може наистина да ви отличи.

Специализиран уебсайт за портфолио е вашето лично онлайн пространство, където можете да споделяте допълнителна информация за себе си и работата си по уеб разработка. Можете също да предоставите връзки към всякакви други акаунти в социалните медии, които имате, като GitHub, StackOverflow, Quora, LinkedIn, Medium или Twitter.

Как трябва да се заемете със създаването на портфолио за уеб разработчици?

Преди да започнете да правите нещо, уверете се, че разбирате следното:

След това преминете през редица портфолиа на уеб разработчици за идеи. Направете списък с всякакви дизайни и оформления, които харесвате или не харесвате. Помислете как можете да ремиксирате това, което другите са направили по свой уникален начин, за да излезете с нещо ново. В долната част на тази публикация ще преминем през пет иновативни примерни портфолио за уеб разработка.

Време е да разработите черно-бяла скица на елементите, точно както бихте направили за клиент, след като сте решили как искате да се представите и как да организирате и проектирате свой собствен уебсайт.

Започнете с основна версия на минимално жизнеспособен продукт (MVP) на уебсайта на портфолиото на вашия уеб разработчик и постепенно добавете допълнителна информация и възможности. Идеята е вашият сайт да работи възможно най-бързо, за да можете да започнете да привличате перспективи за отдалечена работа и да получавате обратна връзка за портфолиото си.

Не се хващайте в капана да прекарате три до шест месеца в изграждането на лъскав, професионален уебсайт с всички звънци и свирки. Изпратете MVP и мислете за вашия сайт като за жив организъм.

Какво трябва да има във вашето онлайн портфолио?

Трябва да включите следните седем елемента в сайта на портфолиото си за уеб разработчици:

Нека разгледаме по-отблизо всеки един от тях и след това ще поговорим за хубаво допълнение за вашия собствен уебсайт.

1. Начална страница

Уеб страница за вашето портфолио за уеб разработка трябва ясно да демонстрира кой сте и какво правите. Ако добавите снимка на себе си, за да могат бъдещите работодатели или клиенти да видят как изглеждате, ще получите бонус точки.

2. Вашите разнообразни способности за уеб разработка

Направете списък с конкретните способности, които имате, които са най-подходящи за работата, която искате да постигнете. Това включва следното:

За да направите тази информация по-лесна за тълкуване, помислете за количествено определяне на талантите си с помощта на проценти.

3. Предишни проекти

Вашите проекти са най-важният аспект от вашето портфолио за уеб разработка. В зависимост от това колко широк или ограничен е вашият акцент, внимателно изберете шест до дванадесет проекта. Колкото повече проекти трябва да покажете, толкова по-широк ще бъде акцентът ви. Опитайте се обаче да се концентрирате върху качеството, а не върху количеството.

Създайте описание за всеки проект със следната информация, за да се възползвате максимално от този раздел от вашето професионално портфолио:

Включете линкове към оригиналния изходен код, където е наличен – например в GitHub. Позволете на бъдещите служители и клиенти да погледнат зад кулисите.

Създавайте кратки видеоклипове, в които обсъждате вашия проект или говорите за основните части от вашия код като професионален съвет.

4. Относно тази страница

Страница „Относно“ за вашия уебсайт с портфолио на уеб разработчик трябва да разказва история за това кой сте вие и защо правите това, което правите. Включете профилна снимка, за да се персонализирате и да покажете на бъдещите работодатели или клиенти, с кого ще работят.

За да разкриете своята личност и да направите трайно впечатление, не се колебайте да предоставите някаква лична информация (напр. хобита или хумористични преживявания).

5. Информация как да се свържете с нас

Ако сте отделили време и усилия да създадете личен уебсайт за уеб разработка, сега е моментът да се възползвате от работата си. Направете свързването с вас възможно най-лесно за посетителите на вашия уебсайт!

Ако не е очевидно как да стигнат до вас, повечето бъдещи работодатели и клиенти няма да имат време или търпение да го разберат. Вместо това те най-вероятно ще отидат на уебсайта на конкурент и ще се свържат директно с тях.

Ето някои стратегии за насърчаване на хората да се свързват с вас чрез вашия уебсайт:

6. Връзки на други платформи към вашата работа

Много уеб разработчици използват сайтове за портфолио като GitHub, Behance, Dribbble, Adobe Portfolio, CodePen и други, за да покажат своята работа. В резултат на това е вероятно бъдещите работодатели и клиенти, които посещават личния ви уебсайт, да искат да разгледат и вашата работа.

Направете живота им по-опростен и вашите инициативи по-откриваеми на други платформи. Ето как: от вашия личен уебсайт за уеб разработка просто се свържете с вашите профили в други сайтове за портфолио.

7. Трябва да включите връзки към вашето резюме и социални мрежи.

Дори ако имате портфолио за уеб разработка, работодателите и клиентите почти със сигурност ще искат да видят вашето CV. В резултат на това е добра идея да имате ясна връзка към автобиографията си на уебсайта си.

Много уеб разработчици са активни в социалните мрежи, където обсъждат теми, свързани с тяхната професия. Ако това ви описва, уверете се, че вашият личен уебсайт включва връзки към вашите социални медийни платформи.

Ако вашите акаунти в социалните медии не са свързани с работата ви или не са подходящи за работа, не ги споделяйте. Имайте предвид обаче, че набирането на супервайзори почти сигурно ще претърси страниците ви в социалните медии. Помислете да запазите личните акаунти в социалните мрежи или да премахнете всяко евентуално обидно съдържание, ако не искате децата да ги гледат. 🤓

Нека да разгледаме нещо, което е приятно за вашия сайт, сега, след като покрихме седемте основни аспекта на силното портфолио за уеб разработчици.

Доказателството за социално доказателство е хубаво да има в портфолиото на уеб разработчика.

Когато използвате влиянието на трета страна, за да убедите бъдещите потребители, вие използвате социално доказателство. Ето някои примери за това как можете да интегрирате доказателства за социални доказателства в уебсайта на портфолиото си за уеб разработчици:

Всичко това допринася за вашата професионална репутация — и изглежда страхотно!

Къде повечето уеб разработчици правят грешки в портфолиото си?

Прегледахме много от препоръчаните практики за уеб разработчици, когато става въпрос за изграждане на портфолио. Затова решихме, че да ви кажем какво да не правите е също толкова важно.

Следва списък на седемте най-добри грешки в сайта на портфолиото, направени от уеб разработчиците:

Нека разгледаме по-отблизо всеки един от тях.

1. Качеството надминава количеството.

Включването на твърде много нискокачествени проекти във вашето портфолио вместо няколко висококачествени може да бъде пагубно за вашата кариера. Помислете да направите някои висококачествени лични проекти, за да запълните празнините в професионалното си портфолио, ако не разполагате с достатъчно.

2. Няма записи по проекта.

Не е достатъчно просто да поставите работата си в портфолиото си. Уверете се, че всеки проект е описан много подробно. Тази информация трябва да включва:

Потенциалният клиент ще има по-добро разбиране за това как работите и уникалната стойност, която можете да предоставите на бъдещ проект по този начин!

Включете подробности за всяка част от всеки проект за уеб разработка, както обсъдихме преди в раздела за умения за портфолио:

3. Функционалността е нарушена.

Нарушеното функциониране на вашия сайт за портфолио вреди на шансовете ви да спечелите доверие от бъдещи работодатели и клиенти, които се опитват да наемат отдалечен уеб разработчик. Трябва постоянно да наблюдавате и управлявате сайта си, за да проверите дали всички връзки, бутони, графики и анимации функционират правилно.

Това включва гарантиране, че уебсайтът ви е удобен за мобилни устройства. За да сте сигурни, че уебсайтът ви е отзивчив на всички основни устройства, използвайте инструмент, за да го тествате.

4. Дизайни, които разсейват

Може да вярвате, че добавянето на крещящ дизайн или анимация към вашия сайт за портфолио ще ви помогне да си намерите работа. Въпреки това, ако дизайнът или анимацията са неразбираеми, натрапчиви или излишни, това може да се отрази негативно на вас като уеб разработчик.

Съсредоточете се върху предоставянето на положително потребителско изживяване. Когато се съмнявате, погрешете от страна на простотата, за да намалите когнитивната тежест на посетителите на уебсайта си.

5. Използвана е stock фотография.

Stock фотографията се използва в голям брой уебсайтове. Няма да ви помогне да се откроите, ако го използвате в сайта си за портфолио. По-скоро създава впечатлението, че спестявате.

Направете уникални произведения на изкуството или платете на дизайнер, за да направи поръчкови дизайни вместо това. Време е да инвестирате във вашето професионално портфолио!

6. Няма налични персонализирани домейни.

Това може да означава, че имате склонност към рязане на ъгли, подобно на използването на снимки. Не пестете от този.

Изберете сравним и разумен домейн, ако персонализиран домейн с точното ви име и фамилия не е наличен. Той е много по-добър от поддомейн от платформа като WordPress или Webflow.

7. Сайтът не получава никакъв трафик.

За съжаление, само създаването на уебсайт за портфолио не е достатъчно. Ако искате бъдещите служители или клиенти да дойдат да го видят, привлечете трафик към него.

Ето някои сайтове, където сайтът ви може да бъде свързан с цел увеличаване на трафика:

Можете също да използвате блогове и SEO, за да генерирате посетители на вашия уебсайт. Споделянето на вашите умения и прозрения за уеб разработка може да помогне на повече хора да намерят вашия сайт и да ви утвърдят като лидер на мисленето в тази област. Това е печеливша ситуация за вас!

Сега разгледахме най-често срещаните грешки, които уеб разработчиците правят в своите портфолиа. Време е да разгледаме някои примери за уебсайтове за портфолио.

Това е всичко, което имаме и се надяваме, че перспективата да създадете своя собствена онлайн зона, в която можете да поканите други, ви вълнува! Уведомете ни, ако имате въпроси, критика или съвет за това как да създадете онлайн портфолио за уеб разработчици в секцията за коментари по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *