уеб разработчик

Компаниите търсят както уеб дизайнери, така и уеб разработчици в наши дни, за да увеличат своето онлайн присъствие. Докато някои аспекти на работата на уеб дизайнера са подобни на тези на уеб разработчиците, разликата между двете става все по-замъглена. Почти всеки друг нарича себе си дизайнер или програмист. Каква е обаче разликата между уеб дизайнер и уеб разработчик? По отношение на техните функции, тези две имена взаимозаменяеми ли са? Много хора смесват двете имена, въпреки факта, че има значителна разлика между тях. Въпреки факта, че проблемът е разделящ, ние разделяме двата термина, за да ви помогнем да разберете двата уникални компонента на процеса на уеб разработка и как те се вписват заедно въз основа на съответните им цели. Важно е да разберете разликите между двете, за да получите някаква яснота.

Какво представлява длъжностната характеристика на уеб дизайнера?

Уеб дизайнът е първата стъпка в разбирането как работи интернет и обхваща огромно разнообразие от теми и дисциплини в процеса на уеб разработка, вариращи от визуален дизайн до програмиране и кодиране. Задължението на уеб дизайнера е да разработи визуално привлекателно оформление на уебсайт, което обхваща всичко, което виждате на уеб страница, включително текст, цветове, изображения и оформление. Успехът на крайния продукт, който е напълно функционален уебсайт с визуално приятни елементи, се основава на усилията на уеб дизайнерите. Един от най-важните аспекти на уеб дизайна е информационният дизайн, често известен като информационна архитектура.

Какво точно е уеб разработчик?

Уеб разработчиците са известни със способността си да решават проблеми и са силно технически по природа. Те са отговорни за превръщането на дизайна в работещи уебсайтове, използвайки редица софтуерни инструменти и уеб езици, включително HTML, PHP, JavaScript, CSS, ASP.NET, ColdFusion, Python, Ruby, jQuery и други. Разработчиците на Front-end използват HTML, CSS и JavaScript като основни езици. Те се нуждаят от силни умения за програмиране, за да създават скриптове, програми и приложения. Разработчиците се стремят да създават уебсайтове, които не само са привлекателни за окото, но и напълно функциониращи и добре кодирани. Целта е да оживеят дизайнерските файлове на уеб дизайнер.

Какво прави уеб дизайнера различен от уеб разработчика?

Дисциплина

За да разберете напълно работата на уеб дизайнер или разработчик, първо трябва да разберете дисциплината на уеб дизайна и разработката. Уеб дизайнът, който включва уеб оформление, уеб графичен дизайн, структура на уебсайта, ергономия на навигацията, структура на уебсайта, цвят, текстове, шрифтове и снимки, е първата стъпка в процеса на уеб разработка. Уеб разработката се отнася до стъпките, включени в създаването на уебсайтове за интернет или интранет. За да осъществите проект за уеб разработка, е необходимо да следвате добре документиран подход стъпка по стъпка от началото до заключение.

Работа

Уеб дизайнерите обикновено са креативни хора с умение да виждат голямата картина и да разбират целите на своите клиенти. Те получават по-добри познания за концепцията и я трансформират в привлекателен дизайн, който ще се хареса на милиони потенциални посетители. По-голямата част от уеб дизайнерите се концентрират върху типографията и естетическите елементи на уебсайта. Уеб разработчиците, от друга страна, са много технически хора, които трансформират дизайна в работещи уебсайтове. Те използват уеб технологии и езици, за да изградят дизайна и функционирането на уебсайта. Кодът често се пише на редица езици от разработчиците.

Отговорност

Дизайнът и оформлението на уебсайта, както и графичните компоненти, са отговорност на уеб дизайнерите. Основната задача на уеб дизайнера е да постигне правилния баланс между естетическите компоненти на уебсайта и неговата използваемост. Задачата на уеб дизайнера, казано по друг начин, е да трансформира основната идея във визуално привлекателен дизайн. Работата на разработчика е да тества функционалността на уебсайта, за да провери как работи, но работата на дизайнера е да тества как изглежда уебсайтът отвън. Уеб разработчиците са отговорни за проектирането, разработването и модифицирането на различни аспекти на уебсайта, за да отговорят на изискванията на клиента.

Принципи

Работата на уеб дизайнера е да научи за изискванията на клиента и да установи йерархия на информацията, която да ръководи процеса на проектиране, който се отнася предимно до графиката и естетиката на уебсайта. Те прилагат набор от основни елементи на дизайна, като балансиран дизайн на уебсайт и корекция на цветовете, както и лесна навигация и използваемост, за да изградят визуално привлекателно оформление за по-добро потребителско изживяване. В уеб разработката успехът или неуспехът на уебсайт е по-скоро за вероятност и полезност. Визуалната йерархия е един от най-важните елементи на уеб дизайна във всеки проект за уеб разработка.

Инструменти

За да помогнат за изграждането на окончателния стил на уебсайта според изискванията на клиента, уеб дизайнерите използват софтуерни инструменти, които не се нуждаят от кодиране. За да подобри потребителското изживяване, задачата на дизайнера е да изгради оформлението на уебсайт, използвайки инструменти за графичен дизайн като Adobe Photoshop, Illustrator, Sketch или DreamWeaver. Писането на код на редица езици, като (X)HTML, PHP, JavaScript, CSS, ASP.NET, ColdFusion, Python, Ruby и jQuery, е част от работата на уеб разработчиците. Целта на уеб разработчика е да създава визуално приятни уебсайтове с проста навигация и удобен за потребителя дизайн за положително потребителско изживяване.

Сравнение между уеб дизайнери и уеб разработчици

Въпреки че някои аспекти на професията на уеб дизайнера са подобни на тези на разработчика, трябва да се направи разграничение. Уеб дизайнерът разбира нуждите на клиента да изгради оформлението и други визуални части на уебсайта, докато уеб разработчикът изгражда гръбнака на уебсайта от самото начало, често използвайки HTML, JavaScript, CSS, jQuery, Python, Ruby и други технологии. Тъй като уебсайтът трябва да изглежда добре и да работи правилно, дизайнерите и разработчиците трябва да си сътрудничат, за да създадат уебсайт, който е едновременно визуално приятен и напълно функционален. Границата между двете става все по-размита, тъй като все повече дизайнери се научават да кодират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *