фронт-енд

За да могат компаниите да привличат и задържат потребители, сайтовете и приложният софтуер трябва да бъдат полезни, отзивчиви и привлекателни. Независимо дали работите за голяма корпорация или малък бизнес, ще ви е необходим сайт (и/или софтуерна програма), който работи ефективно, приятен за окото и лесен за сърфиране.

Потребителите ще имат по-интересно и интерактивно изживяване с висококачествен уебсайт или софтуерно приложение. За да направите това, ще ви е необходима помощта на квалифицирани уеб дизайнери. И ще ви трябват отлични фронт-енд разработчици, за да създавате висококачествени уебсайтове и приложения.

Фронт-енд приложенията са витрина за вашата марка, според DevsData, и едно от основните взаимодействия между компания и клиенти. Всяка работа с фронт-енд и уеб дизайн трябва да бъде бърза, сигурна и да може да се справи с нискокачествени интернет връзки, както и с различни резолюции на екрана. Освен това трябва да е лесна за използване.

В резултат на това е изключително важно да изберете правилния опит за вашия проект за уеб разработка. Но откъде започвате търсенето си и как го правите?

Каква е ролята на front-end разработчика?

Функцията на front-end разработчиците се е развила с течение на времето, подобно на индустрията, но на най-основното си ниво те са хората, които обединяват сферите на иновациите и инженерството, за да изградят дизайни за мобилни и онлайн приложения. Бекенд разработката е пакетирана по начин, който я прави привлекателна, интуитивна и отзивчива за крайните потребители. Те преобразуват файловете за фронт-енд уеб дизайн в HTML, CSS или JavaScript скриптове, които са трите основни компонента на разработката на front-end.

Разработчикът на front-end е човекът, който работи в предния край на уебсайт, който включва всичко, което потребителите преглеждат, щракват или се ангажират с него (влизане и извличане на информация; т.е. формуляри). Работата на разработчиците на front-end е фокусирана върху изживяването на клиентите, като се гарантира, че фронт-енда е без грешки и че оформлението е съвместимо с различни системи и браузъри.

Как можете да разберете дали някой е отличен фронт-енд разработчик?

Водещ фронт-енд разработчик е някой, който функционира (и се подобрява) в сектора от няколко години и има солидна история в програмирането, тестването, интегрирането, както и графичния и UI/UX дизайна.

Имайки това предвид, ето някои фактори, които трябва да имате предвид, докато търсите фронт-енд инженери на свободна практика, които ще бъдат добро съвпадение не само за вашия проект, но и за вашия екип или организация.

„Езикови“ таланти, които не са превъзходни

HTML, CSS и JavaScript са трите основни способности, които разработчиците на front-end трябва да разберат. Това са най-фундаменталните и важни езици за маркиране.

По-специално JavaScript, с който кандидатът за front-end dev трябва да е запознат, тъй като се изисква да осигури динамично взаимодействие с потребителя. JavaScript е език за фронт-енд програмиране, който се различава от HTML и CSS по това, че се фокусира върху разработката на front-end. Разработчиците на фронт-енд на свободна практика, които владеят тези таланти, могат да допринесат значително за даден проект или фирма, особено когато става въпрос за проектиране на силно потребителско изживяване и интерфейс.

Има талант за отстраняване на неизправности и решаване на проблеми.

Инженерите от най-висок клас не могат да издържат на посредствеността; една молба трябва да е изключителна, а не просто „достатъчно добра“. В резултат на това те непрекъснато ще работят за подобряване на качеството на приложението чрез адресиране на грешки, провеждане на ръчно и системно тестване и проверка на връзките от задния край, за да гарантират, че изпълняват фронт-енд функциите по подходящ начин.

Въпреки че няма дефекти или грешки, фронт-енд инженерите ще се стремят редовно да подобряват уеб приложението.

Разбира значението на UI/UX

Професионалният фронт-енд програмист и разработчик ще бъде важен не само за функционирането на приложението, но и за графичния интерфейс (UI) и потребителското изживяване (UX). Те могат да създадат красив потребителски интерфейс, използвайки HTML/CSS/JavaScript, като същевременно имат предвид основната цел: да накарат крайните потребители да обожават продукта на компанията чрез изживяването.

UI & UX е съвместно усилие на няколко специалисти по уеб разработка, а не само на фронтенд инженери. Въпреки това, тъй като би било трудно да участвате в екип, без да разбирате какво правят другите хора, се препоръчва инженерите на свободна практика да имат опит в това.

Присъстват и „меки“ таланти.

Излишно е да се обсъжда значението на личните качества в програмирането. Редовните интервюта и доклади трябва да разкажат много за опита на фронт-енд разработчиците на свободна практика, дългогодишния опит и дали те са квалифицирани, мотивирани и имат правилното отношение и отдаденост на даден проект. Има обаче допълнителни неща, които трябва да проверите, които не винаги се виждат на хартия.

Подробно ориентирани

Добрият фронт-енд разработчик на свободна практика може да види голямата картина, като същевременно обръща внимание на по-фините точки на проекта. Те могат да се концентрират върху много аспекти на проекта, но също и върху начина, по който се изпълняват, ако обърнат голямо внимание на детайлите.

Сложността и спецификата на дадена работа няма да бъдат проблем за тях; тези, които ще могат да останат на върха на всичко.

Учещ, който никога не спира да учи

Светът на front-end и уеб разработката никога не е неподвижен. Винаги има нови технологии за учене и изучаване, както и подобрения и методи. Дори и да не е от съществено значение за тяхната работа, добрите програмисти от предния край ще продължат да подобряват и разширяват наборите си от умения като забавление. В фронт-енд разработчик потърсете някой, който желае да учи.

Творчески

Тъй като дизайнът е толкова важен аспект от работата, талантливите п=фронт-енд инженери също трябва да бъдат креативни. Това им позволява да се движат наоколо, над и под препятствия, които могат да възникнат по време на разработването на уебсайт или приложение. Те могат също да използват творчеството, за да идентифицират или създават решения; тези, които биха знаели кои са най-добрите действия за справяне с даден проблем. Потърсете талантлив уеб разработчик, който може да мисли извън рамката, за да обикаля, през и при всякакви проблеми, които възникнат, осигурявайки гладко работещ уебсайт. Разработчиците на Front-end трябва не само да могат да намират или проектират отговори, но и да знаят кой път да следват, когато се справят с проблем.

Друг важен компонент при определянето дали кандидатът за позицията нафронт-енд разработчик е добро съвпадение е задаването на правилните въпроси. Те трябва да могат да дешифрират трудни технически думи, да обсъждат и изразяват идеи по ясен и кратък начин, да имат подходящи знания и таланти и да споделят вашата визия и цели.

Фронт-енд програмистите трябва да са квалифицирани със следните технологии.

Уебсайтовете, които показват уеб браузъри, използват редица езици за програмиране. Броят на рамки расте, но в заключение, браузърът получава софтуер, който може да разбере без неяснота – и няма много променливи.

HTML, CSS и JavaScript са градивните елементи на Интернет. Въпреки че първите две са винаги там, третият отдавна се разглежда като „добавка към анимиращите компоненти“. Това беше до създаването на средата за изпълнение на Node.js, която популяризира JavaScript и му даде нови приложения.

HTML

Форматът на страницата, която се показва от браузъра, се дефинира от HTML. Той определя позицията на елемента на страницата в дървото. Структурата оказва влияние върху външния вид и целта й е да постави парчетата в логичен и смислен ред. Тази HTML система е съставена от тагове с имена, които отговарят на техните функции.

Добра идея е да го изградите така, че таговете да могат да се интерпретират като спецификация на елемента вътре – това е известно като семантичен HTML код.

CSS

CSS е просто стилова таблица, която ви позволява да персонализирате външния вид на структурата на документа чрез добавяне на цветове и други елементи. Позволява ви да променяте шрифтове, цветове и размери. Освен това ви позволява да опишете визуалното поведение на компонент, когато курсорът на мишката е насочен към него или компонентът е бил натиснат преди, освен промените. Можете да анимирате елементи с помощта на CSS.

JavaScript

С по-горе описания JavaScript и двете технологии, посочени по-горе, можете да добавите функционалността, която контролира уеб страницата. От основна манипулация на структурата на документи до сложни приложения, които извършват действия от страна на потребителя, JavaScript бързо се превърна в една от най-популярните системи на пазара.

Прехвърлянето на логическото изпълнение към потребителя и, в случай на сайтове, към интернет браузър, намалява натоварването на сървъра, като същевременно опростява компетентността на отделните системни части. Само функциите на интернет браузъра, които са доста силни, ограничават JavaScript.

Ще проверим геолокацията на потребителя и състоянието на захранването на устройството му на мобилен телефон, а на настолен компютър ще използваме VR технология, захранвана от проектирана графична карта. Всяка година уеб браузърите предоставят все повече и повече функции, така че скоро няма да има задача, която да не може да бъде коригирана в JavaScript – ако още не е!

Рамки за front-end разработка

Angular

Google го пусна, а общността впоследствие го разработи. Това е пълнофункционален метод, при който дизайнът на рамката предлага всички компоненти, необходими за създаване на пълно и работещо преден край приложение.

За разлика от React, където разработчикът трябва да проектира основите на приложението, предните програмисти се научават как да използват подходящо наличните основи, докато изучават Angular. Сред предоставените основи има доказани решения за управление на състоянието на приложението, маршрутизиране на екрана и обработка на формуляри.

MVC моделът или разделянето на компонент модел-изглед е основната илюстрирана техника. Методиките, използвани от Angular, се развиваха с нарастването на общността, която го използва, и ставаше все по-усъвършенствана от част на част, до точката, в която вече може да се нарече професионална рамка на интерфейса.

TypeScript е предпочитаният език за програмиране в Angular. Това е синтаксис, който добавя въвеждане и множество удобни функции, които липсват на JavaScript. Поради типа, изпълнимият код в TypeScript е лесен за тестване.

React.js

Това е като отговорът на Facebook на Angular, но с напълно различни възможности. За разлика от конкурента, тук се доставя ядрото, което е рамката за управление на изгледите. И компютърният програмист или разработчикът на front-end трябва да създаде уеб приложение от тази скромна основа (в сравнение с това, което Angular предоставя), следователно React не е добро решение за изграждане на цялостно SPA приложение.

Независимо от това, той е идеален за създаване на още по-сложни предни уеб интерфейси от Angular. Тъй като поверяването на останалите основи на архитектурата на приложението на програмиста не означава, че подобни решения по своята същност са лоши. Синтаксисът на React е ясен, а компонентите са минимални.

Facebook също пусна React Native, рамка за разработване на мобилни приложения. Това беше интелигентна стъпка, тъй като позволява на уеб разработчиците и фронт-енд програмисти, които могат да кодират в React, също да пишат в React Native и обратно. Това означава, че уеб екипът може да помогне на мобилния екип, ако е необходимо, и обратно. Това сливане на React техниката и интерфейса намалява много време и усилия!

Vue.js

Най-новият от трите, създаден от бивш служител на Google, който адаптира идеите на други хора по свой собствен начин. Въпреки липсата на голям бизнес, който да го поддържа, той има значителна общност, която инвестира в растежа му. Alibaba, например, го използва.

Характеризира се като напълно функционираща рамка за SPA приложения, с архитектурен подход, подобен на Angular. Той заимства подхода на React към състава на компонентите и подхода на Angular към конструкцията на компонентите. В резултат на това Vue е гъвкав претендент за разработка на преден край.

Отзивчивият дизайн е от решаващо значение.

Процентът на компютрите във цифрите на устройствата, използвани от Netizens, намалява от началото на ерата на смартфоните. Получаването на необходимите ни данни чрез смартфон е просто по-удобно и по-бързо. Всичко е достъпно за няколко секунди, макар и в много удобен формат.

Компютрите може да са изостанали от революциите, но техният дял на пазара е толкова голям, че е невъзможно да се каже, че отделните хора не ги използват.Фронт-енд разработчиците на свободна практика трябва да вземат предвид всички налични джаджи, включително таблети, телевизори и може би дори смарт часовници, когато става въпрос за отзивчивост или промяна на уебсайта, така че дизайнът му да е подходящо показан на всяко устройство.

Отзивчивостта на уебсайта се определя от правилното мащабиране на елементите, както и от тяхното прикриване или промяна на формата, въз основа на мащаба на свободното пространство на екрана на потребителя. Разработчикът на предния край използва CSS, за да промени диапазоните на размерите и определя поведението за всеки елемент в тези граници. Когато уебсайтът се гледа на телефон, за предпочитане е съдържанието да е четливо и да се вижда на екрана, както и размерът на бутона да не скрива други части от интерфейса.

Помислете за преминаване от интернет браузър към уебсайт, където размерът на текста е сравним с този на мравка, гледан от изправена позиция. По-голямата част от хората бързо ще изоставят такъв уебсайт, тъй като той е просто безполезен. Не забравяйте, че най-важният аспект на всеки проект е адаптирането на графичния интерфейс към целевата аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *