back end разработка

Интересувате ли се да работите като back end разработчик? Вие сте попаднали на правилното място. Ако имате опит с кодирането, но не сте запознати с новото, тази публикация ще ви даде всичко, което трябва да разберете за back end разработката. Тъй като изучаването на всичко наведнъж може да е непосилно, ние го разделихме на етапи. По този начин можете да учите със собствено темпо и да получавате помощ, когато имате нужда!

За новия разработчик е жизненоважно да разбере основите, преди да премине към по-напреднали теми. Този план ще ви предостави общ преглед на това, което ще трябва да разберете като начинаещ, за да започнете с back end разработката.

Какво всъщност е back end и каква е разликата между него и front end разработката?

Разработчиците на back end работят върху „back end“ на кода на уебсайт. Това означава, че сървърът комуникира с базата данни, за да съхранява и извлича данни. HTML, CSS и JavaScript ще съставят по-голямата част от кода на вашия уебсайт. Повечето хора не са чували, че това кодиране е отговорно за създаването на вашия уеб сайт адаптивен или динамичен. Back end кодът се използва и от разработчиците за изграждане на активност на сървъра.

Back end разработчиците, например, ще напишат кода, за да изпратят имейл, когато някой се регистрира за бюлетина на вашата фирма. Кодът на вашия уебсайт може да бъде написан на PHP или Python.

Back end разработчиците също могат да ви помогнат да подобрите производителността на уебсайта си. Те също могат да работят с данни, да администрират бази данни и да пишат скриптове на езици като Bash. Ако искате да се представите като back end разработчик, това са само шепа от уменията, които ще трябва да придобиете.

Какви са всички предимства на това да знаете как да кодирате в back end?

Ако искате да станете разработчик, добра идея е да имате разнообразен набор от умения. Някои разработчици се фокусират върху развитието на уебсайта, докато други се фокусират върху back end, а малцина избрани правят и двете.

Разработката на back end е жизненоважна при програмирането, тъй като е от страна на сървъра на процеса. В резултат на това ще трябва да можете да пишете програми за обработка на заявки от интерфейса и да се свързвате с бази данни, за да съхранявате данни.

Back end разработчиците често трябва да разберат как клиентите се свързват със сървъри и как сървърите комуникират с клиентите, както и как данните се съхраняват и извличат от бази данни. Трябва също да сте запознати с принципите на езиците за програмиране.

Ако искате да работите в back end програмиране, първо трябва да овладеете HTML и CSS. В резултат на това ще имате и добра база в разработката на front end. Може да не искате да посветите цялото си време на изучаване на back end програмиране, ако не знаете нищо за него.

Откъде да започна, когато става въпрос за back end разработка?

Тъй като изучаването на всичко наведнъж може да бъде непосилно, ние го разделихме на етапи. По този начин можете да учите със собствено темпо и да получавате помощ, когато имате нужда! Ако никога не сте кодирали преди, не се притеснявайте! Пипнахме ви, когато става въпрос за най-съществените.

Има някои неща, които трябва да знаете, преди да започнете да работите с back end разработка:

Интернет

Основи на разработката на Frontend

Операционни системи и общи познания

Преди да преминете към по-сложни области, уверете се, че имате твърда справка с основите. Знаенето как да кодирате, например, е от съществено значение, преди да разберете как да направите заявка за REST API.

Също така е важно да знаете как е поставено приложение. Потребителският интерфейс се обработва от предния интерфейс, докато логиката се обработва от back end. Външният интерфейс е мястото, където потребителите взаимодействат с приложението, докато back end е мястото, където се създава кодът.

Това може да изглежда сложно, но всъщност е доста лесно. Помислете за това: front end частта е човекът, който носи дрехите, докато задната back end е човекът, който шие всички дрехи. Отвън интерфейсът гарантира, че всичко изглежда в добро работно състояние, докато back end гарантира, че всичко изглежда в добро работно състояние.

Целите и плановете за всяка фаза са предназначени да ви помогнат да разберете върху какво трябва да се съсредоточите.

Научете езици и използвайте база данни като основа.

Back end разработчикът трябва да научи език за програмиране, за да подобри своите умения за кодиране. Първо се разглеждат основите на програмирането: синтаксис, променливи, типове данни, функции, елементи и изпълнение. Освен това, обърнете внимание на неговите особености.

Сред най-често използваните компютърни езици за back end на приложение са:

Базата данни е концептуално подредена колекция от организирани данни, съхранявани в компютърна система по електронен път. Двата най-разпространени типа бази данни са SQL и NoSQL. SQL бази данни са базирани на таблици, докато NoSQL бази данни са текст, ключ-стойност, графики или магазини с широки колони.

Базирани на SQL бази данни:

Базите данни, които не се съхраняват в релационна база данни, са известни като NoSQL бази данни.

Разберете как да работите с back end рамка.

За да се ускори създаването на back end приложения, за всеки език за програмиране са създадени рамки.

Node.js е динамична среда, която позволява на разработчиците на софтуер да създават уеб приложения на front end и back end, използвайки JavaScript.

Laravel е една от най-популярните PHP рамки за създаване на уеб приложения. С прост, но изразителен речник ви позволява да проектирате атрактивни приложения.

Django е библиотека за Python, която ви помага да създадете висококачествено уеб приложение бързо и без усилие. Може да се използва за създаване както на front end, така и на back end приложения.

Ruby on Rails, известен още като Ruby, е рамка с отворен код за уеб разработка, базирана на езика за програмиране Ruby. Когато използват RoR, разработчиците не трябва да пренаписват всеки един ред код в процеса на разработка на уеб приложения.

ASP.NET, рамка за уеб приложения, която позволява на програмистите да разработват динамични уебсайтове, е проектирана и продадена от Microsoft. Позволява ви да създавате бързо уеб приложения, като използвате пълен език за програмиране като C#.

API, кеширане, криптиране и тестване са всичко, което трябва да се вземе предвид.

Софтуерният посредник, който позволява на две програми да взаимодействат една с друга, е известен като интерфейс за програмиране на приложения (API). Back end разработчиците използват API за свързване на множество приложения или услуги по отношение на подобряване на потребителското изживяване на интерфейса. Следните API трябва да са ви познати:

Кешът е високопроизводителен слой за съхранение на данни, който кешира част от данни, която обикновено е преходна, така че действията на услугата за тези данни могат да бъдат завършени по-бързо от основното местоположение на данните. Кеширането ви позволява да използвате повторно данни, които вече сте събрали или изчислили. Кеширането може да бъде разделено на три вида:

Алгоритми за хеширане

Back end тестването изследва сървърната страна или базата данни и е вид тестване на софтуер или онлайн приложения. Някои от нещата, които трябва да знаете, са следните:

Екстри – да имате резервен план обикновено е добра идея.

Непрекъснатата интеграция (CI) и непрекъснатата доставка (CD) са две идеи, които определят култура, оперативни принципи и практики, които позволяват на екипите за разработка на приложения да насочват промените в кода по-често и по-надеждно.

Архитектурният модел е широко, повтарящо се решение за повтарящо се предизвикателство в софтуерния дизайн в рамките на дадена среда.

Без съмнение, Docker е идеалният инструмент за всички разработчици. Това е платформа за контейнеризация, която улеснява създаването, внедряването и стартирането на програми в контейнери.

Интернет сървърите

Apache, често известен като Apache HTTP Server, е кросплатформен уеб сървър с отворен код, разработен от Apache Software Foundation.

NGINX е уеб сървър с отворен код, който може да се използва за различни цели, включително обратно прокси, балансиране на натоварването, кеширане и прокси сървър на поща.

Стъпките, които следват

Сега, след като сте изпълнили всички тези дейности, е време да практикувате. Можете да направите това, като работите по проекти с отворен код или поемате работа от начално ниво, което препоръчваме. Ще придобиете опит по-бързо с помощта на вашите старши колеги.

Създаването на страхотно CV от вашата страница в Github е друг брилянтен начин да се популяризирате като разработчик.

И накрая, някои идеи

Завършихте ръководството за разработка на интерфейса, което е фантастично постижение!

Необходими са много усилия, за да станете разработчик. Отнема време, ангажираност и упоритост. Ще трябва да се научите да кодирате и използвате специализирани рамки и дори след като овладеете това, има още много за учене.

За щастие, не можете да го направите сами! Има редица налични ресурси, които да ви помогнат да развиете тези умения по методичен начин. Ето защо съставихме този урок, за да ви помогнем да научите как да бъдете back end разработчик. Приоритизирането на пътните карти гарантира, че ще постигнете най-голям напредък за възможно най-кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *