back-end уебсайт

Въпреки факта, че сме месец в новата година, прогнозите за 2022 г. изглежда не са към своя край. Въпреки че прогнозирането на бъдещето на такъв бързо променящ се бизнес като разработката на софтуер не е лесен подвиг, ние избрахме да опитаме. Ние не сме предсказатели на съдбата, така че вместо на кристална топка, ще разчитаме на собствените си знания и опит, за да ви помогнем да отговорите на следния въпрос: каква back-end платформа за разработка трябва да изберете през 2022 г.?

Има толкова много прогнози за тенденциите в разработката на софтуер, толкова и индивиди, вариращи от AI до облак. Съставянето на обширна, безпристрастна прогноза е практически трудно поради разнообразието и сложността на ИТ сектора. Субективният списък, от друга страна, е значително по-лесен за съставяне, поради което съставихме списък с back-end технологии, които може да ви помогнат през 2022 г. Отпуснете се и вземете всичко!

Python е най-популярният back-end език за програмиране.

Нека започнем с Python, динамично въведен език за програмиране на високо ниво, който от известно време набира популярност в ИТ индустрията. Според проучването на разработчиците на CodinGame 2021, той все още е един от трите най-известни и търсени езика за програмиране в съвременната общност на разработчиците, след като е създаден и внедрен през 1991 г.

Python е най-популярният език за програмиране в света.

Като начало Python има много голяма популярност сред общността на Python. Той беше обявен за език за програмиране на TIOBE за 2021 г. за втори път, след като спечели най-голяма популярност за една година (+1,86%). TIOBE Index е класация на езиците за програмиране въз основа на броя на професионалните инженери и курсове, достъпни в световен мащаб. Както посочват неговите разработчици,

Триумфалният марш на Python не показва признаци на забавяне в скоро време.

Други проучвания са достигнали до подобни резултати. Python, например, е шестият най-популярен език за програмиране (67,83 процента от анкетираните казват, че е техният любим) и най-желаният език в проучването за разработчици на Stack Overflow 2021. (19,04 процента от анкетираните разработчици биха искали да го научат). Това е и третият най-популярен език за програмиране, като 48,08 процента от анкетираните на Stack Overflow са го избрали.

Ако се подготвяте да започнете проект за разработка на софтуер, един от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, е популярността. Изборът на широко използвана технология може да ви помогне да започнете процеса на разработка много по-бързо, независимо дали искате да съберете компетентен вътрешнофирмен екип или да наемете надежден технологичен партньор, който да ви помогне при конструирането на вашия продукт.

Разработката на back-end е по-бърза, когато езикът е прост.

Простотата на Python е една от причините, поради които толкова много програмисти го обичат. Синтаксисът на Python е подобен на този на английския език, което го прави прост и кратък. Освен това елиминира необходимостта разработчиците да използват възможности на ниско ниво, като управление на паметта, за да изпълняват по-сложни задачи.

За да ви дам пример, кодирането на същата функционалност в Java ще отнеме три до пет пъти повече време от кодирането на същата функционалност в Python. Формулата е ясна: по-малко редове код се равнява на по-бърза разработка и поддръжка.

Python се поддържа от голям брой рамки и пакети.

Третата причина, поради която Python изглежда като интелигентен избор за back-end разработка през 2022 г., е изобилието от рамки и модули, които позволяват на разработчиците да автоматизират изпълнението на някои задачи и като следствие да се съсредоточат повече върху бизнес логиката на приложението. Тъй като всяка рамка отговаря на различен набор от изисквания, избраната рамка трябва да се основава на изискванията на проекта.

Почти винаги ще срещнете двама основни играчи: Django и Flask. Първият е уеб рамка на високо ниво, която се рекламира като опция за перфекционисти, ориентирани към крайните срокове. Всъщност какво означава това твърдение?

Django предотвратява най-често срещаните грешки в сигурността, като междусайтови скриптове, фалшифициране на междусайтови заявки, SQL и clickjacking, когато се използва правилно, което го прави добър технически избор за всеки, който се интересува от сигурността на данните.

Django идва с множество екстри, като управление на съдържанието, карти на сайтове, RSS емисии и други. Целият този пакет не само ускорява изграждането на MVP или доказателство за концепция, но също така улеснява приспособяването на продукта към изискванията на неговите клиенти чрез промяна, добавяне или прекъсване на отделни компоненти.

Очевидно Django е актуална рамка, с чести версии (някои от които се класифицират като дългосрочна поддръжка), включващи нови функции, надстройки и актуализации на сигурността.

Flask, микрофреймърк, който предлага само най-основните инструменти и възможности, е популярна алтернатива на Django, тъй като осигурява гъвкавост и позволява на разработчиците по-голям избор за това кои компоненти да използват и как са изградени. Казано по друг начин, Flask е основно, но гъвкаво решение, което е най-подходящо за по-малки приложения, които се нуждаят от повече персонализиране.

Въпреки това, през 2022 г. бихме искали да привлечем вниманието ви към един недостатък: FastAPI, уеб рамка на Python за създаване на RESTful API. Рамката е изградена от Себастиан Рамрез, който като разработчик желае да улесни работата на своите колеги. FastAPI беше оценен като третата най-популярна уеб рамка в проучването за разработчици на Stack Overflow тази година, което показва, че е свършил фантастична работа. FastAPI не се възхвалява само от разработчиците; големи титани като Uber и Netflix го използват от дълго време.

Какво е това на FastAPI, което го прави толкова привлекателен? Най-същественото му предимство е акцентът върху скоростта. FastAPI, който е базиран на Starlette и Pydantic, е една от най-бързите налични рамки на Python и може да се сравни с Go или NodeJS по отношение на скоростта. Той е лесен за разбиране и използване и позволява на разработчиците да създават функции до 300 процента по-бързо от съществуващите рамки на Python. Не на последно място, смята се, че е много лесен за използване и намалява дублирането на код, като и двете трябва да доведат до по-малко грешки.

FastAPI, според нашия опит, се представя добре в приложения, които се нуждаят от гъвкавост. FastAPI, за разлика от Django, не налага предварително изградени решения, което ще бъде от полза за амбициозните разработчици, които оценяват отклоняването от утъпкания път в решенията за избор на череши, които най-добре отговарят на бизнес целите на клиента.

Кога трябва да използвате Python за back-end разработка?

Когато се прилага с уеб разработка, машинно обучение и финанси, Python може да достигне пълния си потенциал. Освен това, поради своята мащабируемост, той е популярен сред предприемачите. В тази изчерпателна справка за това за какво се използва Python, можете да научите за голямо разнообразие от приложения на Python. Както можете да видите, независимо дали създавате голям или малък дигитален продукт, вероятно ще можете да намерите подходяща рамка на Python и квалифициран екип доста бързо.

Когато търсите технически партньор, който да ви помогне да стартирате вашия проект на Python, имайте предвид едно нещо: уверете се, че те използват най-новата версия, която включва всички най-нови функции. Python 3.10 е най-новата версия към момента на писане на тази статия, като Python 3.10.1 е най-новата версия.

Kotlin е вторият вариант за back-end разработка.

Какво е общото между Amazon Web Services (AWS), Atlassian, Adobe и Allegro? Разбира се, имената им започват с „а“ и всички те са значими имена в своите области, но фактът, че тези организации успешно използват Kotlin за разработка от страна на сървъра, е това, което бихме искали да подчертаем.

Може би си мислите: „Чакай, Kotlin не е ли за разработка на Android?“ Със сигурност е така, като Kotlin е официално препоръчан език за разработка на Android и 60% от професионалните разработчици на Android го предпочитат като предпочитан език за програмиране. Използването на Kotlin обаче не се ограничава до това. Както показва състоянието на екосистемата за разработчици 2021, езикът на JetBrains се използва почти толкова често за back-end разработка – и в резултат на това не можахме да устоим да го включим в нашия списък.

Какво правиш с Kotlin?

Kotlin е статично въведен език за програмиране с общо предназначение. Целта на JetBrains при създаването му беше да създаде обектно-ориентиран език за програмиране, който да се компилира толкова бързо, колкото Java. И накрая, те създадоха език, който е напълно съвместим с Java и работи на виртуалната машина на Java (JVM), като същевременно предоставя значителни предимства на разработчиците. Следват някои от най-забележителните предимства на използването на Kotlin вместо Java:

Когато сравняват програмирането от страна на сървъра в Kotlin с back-end разработката в Java, много разработчици предпочитат първото: то е по-просто, четливо, кратко и без грешки. Всичко това е свързано с по-ефективна разработка, по-добро качество на кода и по-щастливи разработчици. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди да преминете от Java към Kotlin през 2022 г., ние препоръчваме комбинирането на двата езика – това ви позволява да научите Kotlin със собствена скорост, без да застрашавате проекта.

Spring срещу Vert.x, или гъвкав инструментариум срещу универсален гигант

Kotlin, който е на пазара от повече от десетилетие, има голям брой уеб рамки, от които разработчиците могат да избират. Бихме искали да привлечем вниманието ви към две решения, които са толкова различни като тебешир и сирене: Spring и Vert.x, точно както направихме с Python.

Spring е най-популярната поддържана от Kotlin рамка, според JetBrains, около половината от всички JVM-базирани приложения я използват. Според проучването на разработчиците на Stack Overflow 2021, 14,56% от анкетираните го използват. Посочва се, че неговата привлекателност произтича от простите и практични методи, които прилага. Инжектирането на зависимости и инверсията на контрола са две от тях и улесняват определянето на зависимости и разрешаването на нуждите. Spring е подобен на Django по това, че има разнообразна функционалност и работи добре в REST или GraphQL-базирани приложения, където скоростта не е от решаващо значение.

Въпреки това, количеството решения, които Spring предоставя, не е непременно добро нещо. Това може да накара разработчика да се почувства повече като потребител, който трябва да следва правилата на Spring, а не като създател на софтуер с безкрайни опции. Ако случаят е такъв, препоръчваме да използвате по-гъвкав – или, за да използваме пример на Python, подобен на FastAPI – подход. Избрахме Vert.x за 2022 г., защото е композируем и вграждащ инструментариум, който не налага никаква структура на приложението. Vert.x се рекламира като една от най-добре работещите JVM рамки, подобно на FastAPI за Python. Той е ресурсно ефективен, едновременен и асинхронен, което го прави идеален за базирани на WebSocket приложения като чат или онлайн стрийминг. И накрая, това е жизнеспособна опция за разработване на микроуслуги, управлявани от събития.

Node.js е третата опция за back-end разработка.

Чакай, до този момент тази публикация не беше ли предимно за езици за програмиране? Вярно е, че Node.js е среда за изпълнение, за разлика от Python или Go. Въпреки това, въз основа на нашия собствен опит, можем да ви обещаем, че изключването на Node.js от тази публикация само за последователност би било грешка. Каква е причината за това?

Използване на всички функции на JavaScript

Нека започнем отначало, с факта, че Node.js е JavaScript-базирана платформа. В резултат на това използването му за back-end разработка през 2022 г. ви дава достъп до всички предимства на този език за програмиране на високо ниво, най-значимото от които е широкото му използване.

За да ви даде представа, в тазгодишното издание на Годишното проучване на разработчиците, Stack Overflow класира JavaScript като най-използвания език за програмиране за девета (!) година поред. Следователно не трябва да е изненада, че чрез включването на Node.js във вашия технологичен стек ще можете да избирате от голям набор от опитни JavaScript инженери.

Друго предимство, което си струва да се подчертае, е, че при използване на Node.js, интерфейсът и задната част на приложението използват един и същ език за програмиране. Екипите с full-stack могат да управляват проекти, използвайки този метод, тъй като рядко, ако изобщо се налага, да превеждат как функционират определени функции или части от код на чужд език. В резултат на това има по-добра комуникация и по-ефективна работа.

Мащабируемост както във вертикална, така и във хоризонтална равнина

Друга причина да изберете Node.js за бекенд разработка през 2022 г. е, че ви позволява да мащабирате продукта си по два различни начина. От една страна, добавянето на повече ресурси към съществуващ възел ви позволява да го разраствате вертикално. От друга страна, това улеснява хоризонталното разширяване на програмата чрез добавяне на още възли. Когато става въпрос за мащабируемост, Node.js е прекрасна опция за микросервизна архитектура.

Node.js ви помага да спестите пари по време на ранните фази на разработка, като ви позволява да конструирате независими компоненти, които лесно допълват по-голямото приложение, което вероятно намалява времето за пускане на пазара на вашия продукт. Тази възможност сама по себе си прави Node.js отлична опция за back-end разработка за MVP и други мащабируеми приложения с висок трафик.

Изключително изпълнение

Не на последно място, Node.js се възползва от по-добрата производителност. Всичко се свежда до JavaScript V8 двигателя на Google Chrome, който преобразува кода направо в машинен код, позволявайки по-бързо внедряване. Освен това Node.js предоставя неблокиращи операции за въвеждане/изход. Това просто означава, че заявките се обработват асинхронно, а не последователно. В резултат на това времето за реакция намалява.

NestJS е популярна рамка на Node.js.

След като сте се спрели на времето за изпълнение на JavaScript за back-end разработка, ще търсите рамка, която да го подкрепите. NestJS, който се използва от организации като Adidas и Roche и има над 43 000 GitHub звезди към януари 2022 г., е нашият избор за номер 22. Защо смятаме, че е по-добър от ExpressJS?

Като начало, това е наистина организирано решение. NestJS позволява на разработчиците да създават добре организиран код, за разлика от Express, който използва минималистичен подход към дизайна. Крайният резултат е набор от приложения, които са силно тествани, мащабируеми, слабо свързани и лесни за поддръжка. В действителност дизайнът на тази рамка е сравним с този на Angular, както посочва Камил Миливиец, изобретателят на NestJSm:

Nest го прави много по-опростен за тези, които вече са запознати с Angular и служи като вид мост между световете на frontend и backend за тези, които се интересуват от този сектор.

След това има факта, че NestJS предлага слой за абстракция върху основните рамки на Node.js и излага техните API, позволявайки на разработчиците да имат достъп до всички модули на трети страни, които Express и Fastify обикновено предоставят. По отношение на модулите, NestJS идва с предварително изградени интеграции за Swagger, GraphQL, CQRS, както и решения за кеширане и регистриране. Това в никакъв случай не е изчерпателен списък – но е невероятен сам по себе си, нали?

Друга функция, която си струва да се подчертае, е, че NestJS е базиран на TypeScript и го поддържа напълно, което улеснява писането на код без грешки. Можете също да използвате JavaScript супернабора с ExpressJS. Проблемът е, че трябва да подготвите своя проект ExpressJS за него, докато NestJS ви позволява да използвате TypeScript веднага. Не на последно място, тъй като Nest CLI е толкова удобен за използване, той повишава значително производителността на екипа за разработка.

NestJS е отлична опция за стартиране на проекти, които трябва да бъдат мащабируеми и поддържани, като мащабни бизнес системи, поради предимствата, изброени по-горе. Ако искате да създадете микроуслуги, тази рамка може да е добър избор.

Кой е най-свирепото back-end решение от всички тях, в огледалце, огледалце, на стената?

Трябва да сме наясно с едно нещо сега, след като ви показахме как да подобрите играта си от страна на сървъра с помощта на Python, Kotlin, Node.js и свързани рамки: изборът на всеки технологичен стек зависи от проекта. Коя опция за бекенд разработка ще работи най-добре за вас се определя от визията на продукта, целите на компанията и реалните изисквания на потребителите.

Разгледайте нашето портфолио, за да научите как прилагаме тези тенденции за развитие на back-end към реални проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *