преден край заден край

Концепции като front end, back end и full stack разработка могат да бъдат объркващи, ако сте нов в кодирането и софтуерното инженерство. Ruby on Rails и Javascript са два езика за програмиране, които могат да ви завъртят главата.

Нека направим кратка анкета, а? Вдигнете ръка, ако някога сте се чудили: „Какво точно означава всичко това?“ Можете да попитате: „Каква е разликата между front end и back end?“ Знаем през какво преминаваш, защото сме били там.

Вярваме, че всеки, който е готов да учи и положи усилия да овладее умението за кодиране, може да има страхотна кариера в технологиите в Kenzie Academy. И така, нека да премахнем част от техническия език. Ще бъдат обсъдени разликите между разработката на front end и back end.

Днес ще дешифрираме разликите между стратегиите за развитие и ще отговорим на следните въпроси:

Като начало уеб разработката е процесът на генериране на уебсайтове и приложения. За разлика от UI/UX Design, уеб разработката се занимава най-вече с програмиране и гарантиране, че уебсайтът функционира ефективно. По същество това е компонент от използваемостта на уебсайт или приложение. Но къде влизат в игра термини като „front end“ и „back end“? Разработката на фронтенд и бекенд разработка са двата вида уеб разработка.

И така, нека започнем да работим, научавайки за тези техники за уеб разработка!

Какво е front-end разработка и каква е разликата между нея и back-end разработката?

Разработчиците на фронтенда поставят потребителя в центъра на своята работа. Front-end разработката е вид компютърно програмиране, което се фокусира върху кодирането и създаването на видими от потребителите компоненти и функционалност на уебсайта. Става дума за гарантиране, че визуалните функции на уебсайта работят правилно. „Клиентската страна“ на приложението често се нарича front end. Да приемем, че работите като front end разработчик. Ваше задължение е да кодирате и да оживите визуалните компоненти на уебсайта. Това, което потребителят вижда на уебсайт или приложение, би било по-важно за вас. Трябва също така да се уверите, че сайтът е лесен за навигация, като същевременно функционира ефективно.

Тези програмисти оживяват визуалните дизайни на UX и UI дизайнерите, гарантирайки, че уебсайтът функционира ефективно за потребителя. Един от многото начини, по които можете да използвате уменията на фронтенда, е да създадете статичен уебсайт, който е уебсайт с предварително определено съдържание, което се представя на браузъра на потребителя точно както е запазено. Статичният уебсайт е този, който има проста целева страница или малък корпоративен уебсайт, който не позволява на клиентите да извършват никакви интерактивни задачи.

Аспектите, създадени от front end разработчици, включват:

Какво е back-end разработка и каква е разликата между нея и front-end разработката?

Компонентът на уебсайта, който потребителите не виждат, се нарича back end разработка. Това е, което прави уебсайта интерактивен на първо място. „Страната на сървъра“ на уебсайт се отнася до бекенда на сайта. Да предположим, че сте основател на сайт за социална мрежа. За да съхранявате всички потребителски данни, ще ви трябва едно място. Базата данни е вид средство за съхранение, като Oracle, SQL Server и MySQL са забележителни примери. Сървър, който по същество е компютър, който се намира някъде, управлява бази данни. Бекенд разработчик ще отговаря за тази база данни и материалите на сайта, които съдържа. Това гарантира, че когато посетителите преглеждат качено съдържание и други потребителски профили, фронтенд аспекти на вашия уебсайт за социални мрежи продължават да функционират правилно.

Посетителите не се ангажират директно със бекенда на уебсайта, но взаимодействат непряко с нещата, върху които тези разработчици работят чрез приложение от front end. Разработката на бекенд включва съхранение и организация на данни, както и гарантиране, че фронтенда функционира ефективно.

Back end уеб разработчиците отговарят за неща като:

Каква точно е разликата между front-end и back-end?

Можете да попитате: „Каква е разликата между фронтенда и бекенда?“ Сега, когато имате прилична представа и за двете, нека да поговорим за разликите между тях. Между разработката на фронтенда и бекенда има четири съществени разлики.

В фронт и бекенда на уебсайт разработчиците работят върху различни компоненти на сайта.

Разработката на фронтенда е стил на програмиране, който се фокусира върху визуалните части на уебсайт или приложение, с които потребителите ще взаимодействат (от страна на клиента). Бекенд разработката, от друга страна, се занимава с частта от уебсайта, която не е видима за посетителите (страната на сървъра). Те работят заедно, за да създадат динамичен уебсайт, който позволява на потребителите да правят покупки, да попълват формуляри за контакт и да участват в други интерактивни дейности, докато сърфират. Динамичните уебсайтове включват Netflix, PayPal, Facebook и уебсайта на Kenzie Academy, който посещавате.

Разработчиците, които работят на фронт и бекенда, имат свой собствен набор от умения.

Според RealMensch различните разработчици имат различни таланти. Важно е да запомните обаче, че нито една част от процеса на разработка не е по-трудна или по-важна от останалите. Всъщност и двете са необходими за създаване на страхотен уебсайт, който потребителите ще харесат да използват.

Разработчиците на front-end и back-end използват различни езици.

Докато кодирате, ще използвате език за програмиране. Тези езици, подобно на човешките, позволяват на програмистите да комуникират с компютри, използвайки колекция от символи (наричани код). Това е практически същото като доставянето на инструкции на вашия компютър. Разработчиците на Front end използват HTML, CSS и JavaScript, наред с други езици.

Прекият път за езика за маркиране на хипертекст е HTML. Това е най-широко използвания език за маркиране за уеб разработка.

CSS (Cascading Style Sheets) е съкращението за Cascading Style Sheets. Докато HTML се използва за създаване на структурата на уебсайт, CSS се използва за добавяне на стил и усет. Той определя цветовете, шрифтовете и стила на друго съдържание на сайта.

Езика за програмиране, наречен JavaScript, може да се използва, за да направи уебсайта по-динамичен и забавен за използване. Например, можете да го използвате, за да създадете игра на вашия уебсайт.

Фронтенда използва свои собствени библиотеки и рамки. Front end разработчикът може да използва различни рамки и библиотеки, включително изброените по-долу:

Back end разработчиците използват PHP, C++, Java, Ruby, Python, JavaScript и Node.js. Ето още малко информация за някои от тези езици:

Език за програмиране от страна на сървъра, PHP е скриптов език от страна на сървъра.

Java е компютърен език и платформа, която се използва широко.

Python е компютърен език, който може да се използва за различни задачи. Той се различава от някои от другите по това, че може да се използва за всяка форма на разработка на програми, не само за уеб разработка.

Някои примери за back-end рамки:

Front-end и Back-end разработчиците работят заедно, за да създават забележителни приложения.

Въпреки че има някои паралели между двете страни на уеб разработката, най-добре е да ги мислим като двете страни на касетата. И двете са важни части от процеса на уеб разработка и се използват за създаване на уебсайтове и приложения, които са едновременно функционални и привлекателни.Full-stack разработчикът е отлична алтернатива, ако мислите за кариера като уеб разработчик, но не сте сигурни коя страна на лентата за разработка искате да слушате. Тъй като тяхната заетост включва както front end, така и back end компоненти, full stack разработчиците получават най-доброто от двата свята. Все едно да слушате цялата касета, която се обръща всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *