frontend и backend

В сравнение с кодирането, дизайнът на потребителския интерфейс е много прост набор от умения. Можете да създавате текстури и да проектирате типография за уебсайтове, мобилни приложения и дори софтуер, ако знаете как. Разработката обаче е отделна дисциплина с няколко различни области на изследване. Уеб разработката, по-специално, е широка област, но също така е възнаграждаваща, тъй като ви учи как да създавате нови проекти от самото начало.

Този урок ще ви покаже пъта, независимо дали сте дизайнер, който иска да научи програмиране или просто искате да създавате по-сложни уеб приложения. Ще обсъждам специално уеб разработката, която ще включва всичко от HTML/CSS до JavaScript и в крайна сметка бекенд програмиране.

Всичко, от което се нуждаете, е малко време и търпение. Никой никога не е отличен в нещо от първия път, когато се опита. Тези, които успяват, от друга страна, са тези, които се връщат втори, трети и четвърти път, докато неуспехът се превърне в майсторство.

Овладяване на Frontend Разработката

Преди да премине към структурата на back-end, всеки уеб разработчик трябва поне да разбере front-end. След като разберете принципите, създаването на интерфейс в браузъра изглежда елементарно усилие. Само не забравяйте да държите егото си под контрол и имайте предвид, че някои хора получават изключителна компенсация за разработката на интерфейса – това е голям проблем.

HTML и CSS са двата основни езика, обхванати в тази дисциплина. Те са подобни на електричеството и магнетизма, тъй като могат да се използват независимо, но по същество са едно и също нещо. HTML е необходим за структура, а CSS е необходим за оформление на всеки уебсайт, съвместим със стандартите.

Уеб разработчиците, които работят върху back-end, пишат код за front-end интерфейс. HTML се използва за разработването на този интерфейс, а CSS се използва за стилизирането му. С достатъчно опит ще откриете, че в сферата на уеб разработката тези два езика са взаимосвързани.

Основни техники за писане на скриптове

JavaScript е най-широко използваният и поддържан скриптов език. Тъй като работи на интерфейса (т.е. няма изискване за уеб сървър), се счита за разработка на интерфейса.

Тези, които се интересуват от изучаване на back-end програмиране, могат да научат много от JavaScript. Променливи, функции, класове, методи и други подобни характеристики го правят да работи като стандартен език за програмиране. JS кодът, от друга страна, не е необходимо да се създава или изпълнява на друго място освен в уеб браузър.

С базирани на облак IDE като CodePen или jsFiddle, можете дори да практикувате JavaScript безплатно онлайн.

Всеки елемент на екрана може да бъде анимиран и манипулиран с JavaScript. Ако манипулирането на компоненти на страницата не ви харесва, пропуснете JS и се концентрирайте върху това, което харесвате.

Ако сте изучавали основите на JS и искате да научите повече, предлагам jQuery. Това е най-голямата библиотека за сложно кодиране и все още работи в различни браузъри. jQuery позволява на програмистите да пишат плъгини, които се изпълняват върху библиотеката, създавайки слой за абстракция.

Въпреки че JS не е за всеки, овладяването на основите може да ви помогне да започнете с back-end програмирането.

Избор на back-end език за програмиране

Back-end е мястото, където започва действителната работа по уеб разработката. Повечето програмисти избират да се специализират в един от трите езика: PHP, Python или Ruby (Ruby on Rails за уеб).

Ако имате жажда за компютърни науки, можете да опитате ръката си на няколко други езика и да проучите разликите. Въпреки това се препоръчва да изучавате един език професионално.

Компаниите харесват експерти вместо универсални специалисти и ако се придържате към един набор от умения, ще бъдете много по-търсени.

Всеки back-end език се нуждае от уникална сървърна среда, така че направете проучване и намерете кое работи най-добре за вас. Тъй като няма нито един „правилен“ вариант, не мога да дам категоричен отговор.

Rails изглежда набира популярност в момента заради скоростта и поддръжката си. Въпреки това, програми с отворен код като WordPress (PHP/MySQL) продължават да правят PHP все по-популярен.

Езикът, който избирате, се определя от вашите предпочитания и път на работа. Въпреки това, можете да изучавате само един език наведнъж, така че изберете един и останете с него.

Създайте свои собствени демонстрационни проекти

Разработчиците на front-end и back-end придобиват опит чрез практика. Художници, магьосници и брейк танцьори, например, всички го правят. Всяко умение/талант се развива чрез практика и повторение.

Трябва обаче да се прави разлика между възпроизвеждането на същите подходи и изтласкването към нови висоти.

Симулирането на събития от реалния свят е най-добрият начин да научите за развитието. Измислете различни идеи за проекти и се опитайте да ги реализирате. Преструвайте се, че работите за клиент и се опитайте да отговорите или надхвърлите очакванията му.

Обмислете следните предложения:

Ако развиете нещо, което ви очарова, ще бъдете по-мотивирани да учите. Ще навлизате в едни и същи теми отново и отново, ако практикувате редовно. В началото ще бъдете объркани, но всеки предмет ще се погълне с времето и ще разберете как всичко се събира.

Станете CMS разработчик

Струва си да преминете към персонализиране, след като сте придобили известни познания по определен език. Някои уебсайтове предоставят API или свободно предоставят своя изходен код.

След като придобиете известно доверие, трябва да се стремите да се учите от работата на другите. Изучаването на PHP, например, е от полза, но изучаването на WordPress е много повече. Въпреки че целият WP скрипт е написан на PHP, той използва редица уникални методи, класове и променливи, които трябва да бъдат научени, преди нещо да може да се промени.

Ако търсите работа, добре е да се запознаете с общите рамки. Рафинерията е в Rails, Django е в Python, а Umbraco и Orchard са в.NET.

Считайте, че CMS рамки са програмиращи обучителни колела. Можете да започнете да използвате тренировъчни колела, след като овладеете уменията (как да карате колело). След това, след като усвоите принципи като структурата на MVC, можете да се откажете от тренировъчните колела и да създадете своя собствена система от самото начало.

Съвършенството идва с практиката.

Още дълго време, мога да давам помощ, уроци и примерни проекти. Въпреки това, единственият начин да забележите напредъка в себе си е да практикувате.

Отделете време за практикуване всеки ден или седмица. Имайте предвид цел, за да можете да разберете кога работата е завършена. Публикувайте всички въпроси, които срещнете онлайн. Когато трябва да научите нещо ново, отидете в Google и го въведете. Всичко, от което се нуждаете, вече е там; всичко, което трябва да направите, е да предприемете действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *