пълен стек уеб разработчик

Тези дни ще чуете термини като „full-stack разработване“, „разработчици с full-stack“ и „наемане на full-stack уеб разработчици“. Тези думи промениха възприятията на хората за уеб разработката и превърнаха уеб разработката в много търсена работа в днешния свят, управляван от продукти.

Инженерите с full-stack са много търсени поради способността им да създават уеб приложения от край до край. В тази статия ще разгледаме технологичния набор, роли и задачи, умения, възнаграждение, въпроси за интервюта и бъдещи перспективи за работа на full-stack инженерите. Нека започнем отгоре и да преминем през всичко, което трябва да знаем за разработчиците на Full Stack.

Поглед към full-stack разработчиците

Разработчик на full-stack работи както frontend, така и backend на софтуер. Те могат да се справят с всички части от разработването на продукти, включително бази данни, сървъри, системно инженерство, архитектура и комуникация с клиенти. Разработчиците на full-stack са запознати с всяка област на разработката на софтуер. Просто казано, те приемат идея и я превръщат в завършен продукт.

Те владеят редица езици, включително уеб езици (HTML, CSS и JavaScript), както и процеси на разработка на софтуер, текущи концепции и множество инструменти, необходими за създаване на пълноценно онлайн/мобилно приложение. Наемането на разработчик на full-stack може да спести пари на вашата компания за проекти, като ви позволява лесно да превключвате между разработка на преден и бекенд, членове на екипа за поддръжка и да работите автономно. Те се смятат за голям актив за компанията.

Как се появи терминът „пълен стак“?

Терминът „full-stack“ не е нов. Да, съществува от самото начало на разработката на софтуер, а именно уеб разработката. В началото на 80-те и 90-те години много програмисти написаха цели програми без помощта на много квалифициран персонал, технологии или езици за програмиране. Това се случи през първите дни на хардуера и устройствата с памет.

С навлизането на програмирането клиент-сървър и навлизането на пробивни технологии през 1990-те и 2000-те години, разработката на софтуер стана по-пластова, със сървърния компонент, база данни, презентация и бизнес логика. Понятието за full-stack е установено след 2000-те (точната година е несигурна), когато уеб разработката изисква различни умения в системите за многостепенна разработка. В допълнение, няколко фреймворка от страна на клиента и от страна на сървъра навлязоха на пазара за разработка, което изисква наемането на отделни frontend и backend инженери.

Понастоящем разработчиците на full-stack доминират и контролират индустрията за уеб разработка. Full-stack разработването ще бъде едно от най-търсените умения през следващите няколко години.

Какво предстои за разработчиците на full-stack в бъдеще?

Да станеш разработчик на full-stack е аналогично на това да станеш T-образен разработчик, който притежава задълбочени познания в конкретна област, както и широко познаване на общите концепции. Това ще им помогне да се превърнат в универсални играчи, които ще бъдат трудни за замяна. Те си сътрудничат, информирани са и са фокусирани, като всичко това допринася за по-щастливи и по-продуктивни екипи. Инженерите на full-stack имат светло бъдеще, тъй като са запознати с всички аспекти на разработката, включително презентацията, бизнес логиката и частта за базата данни.

Тази професия, от друга страна, включва да сте в крак с редица технологии и рамки, както и владеене на много езици и рамки. „Инженер с full-stack“ е класиран на 4-то място в Доклада за нововъзникващи работни места за 2020 г. на LinkedIn (САЩ), с годишен ръст от 35% от 2015 г. Инженерите с full-stack, според доклада, са ценно допълнение към всяка компания и една от предстоящите кариери.

Според доклада за уменията на разработчиците на HackerRank 2020, най-важната роля за наемането на мениджъри през 2020 г. е разработчикът с full-stack.

Защо трябва да наемете разработчик с full-stack?

По множество причини наемането на full-stack разработчик е полезно за бизнеса. Като начало, тъй като сме достигнали ера, в която технологиите напредват ежедневно, създаването на уеб/мобилно приложение изисква използването на много езици. Разработчиците на full-stack са професионалисти в широк спектър от технологии и имат задълбочено разбиране на критични области от разработка на софтуер. Те са мулти-tasker, който може да замени екип, което ги прави рентабилно решение за стартиращи фирми и малки организации.

Освен това големите организации избират позиции с full-stack поради своята гъвкавост, опит и богат опит. Те помагат на всички в екипа, като същевременно намаляват времето и разходите за разработка наполовина.

Разработчиците на full-stack са много търсени поради своята гъвкавост. Работете с широка гама от backend и frontend технологии и рамки. Това спестява време и пари, което е особено изгодно за малкия и среден бизнес. В големи и утвърдени организации с хиляди потребители, експертите и специалистите в една технология/инструмент са предпочитани пред разработчиците на full-stack.

Няколко дигитални организации наемат инженери с full-stack поради тяхната универсалност и начин на мислене като „майстор на всички занаяти“. Те са от полза за всяка компания, която търси по-бързо време за пускане на пазара и по-рентабилна опция. Разработчиците на full-stack са оценени за способността си да се адаптират, което ги отличава от другите разработчици. Управлението на бази данни, разработването на API, кодирането в съвместна среда и гъвкавата методология за разработка са част от днешната практика на разработка.

Поради нарастващата нужда, full-stack разработчиците са една от най-популярните кариери сред разработчиците и студентите. Тази работа предлага по-високи заплати, гъвкавост, бъдещ напредък и непрекъснато обучение, за да назовем няколко предимства. Разработчиците на full-stack могат да създават приложения самостоятелно, намалявайки броя на различните професии за разработка, които трябва да бъдат използвани. Това спестява много време и пари, особено за малки и нововъзникващи предприятия.

Какво представляват уменията на full-stack разработчиците и как да стана full-stack разработчик?

Изучаването на поне една интерфейсна рамка и backend технологии е първата стъпка към това да станете разработчик на full-stack. Работата като full-stack разработчик изисква тези познания.

Участието и взаимодействието на потребителите се обработват от раздела за презентация на интерфейса. Инженерите с full-stack трябва да знаят основни езици на frontend като HTML, CSS и JavaScript, както и важни компоненти на интерфейса като валидиране, отзивчивост и потребителско изживяване. Най-малкото, те трябва да са запознати с една front-end рамка (Angular, React, Vuejs, Backbonejs, jQuery). Те трябва да имат солидно разбиране за front-end разработката и да търсят нови функции и подобрения.

Като разработчик на full-stack, вие трябва да разберете същността на разработката на уебсайтове, включително API, бази данни и настройки на сървъра. Необходим е поне един backend език (PHP, Java, C#, Ruby, Python) и backend рамка (PHP, Java, C#, Ruby, Python) (Django, Spring, .Net, Express.js, Rails). База данни: full-stack разработката включва също управление на база данни. Те трябва да знаят как да съхраняват, създават, управляват, променят и изтриват данни в база данни.

Опитът в софтуера за бази данни, като Oracle, MySQL, NoSQL и PostgreSQL, е едно от най-важните умения на разработчика на full-stack.

Освен това, ако искате да бъдете full-stack разработчик, ще трябва да знаете/научите следното:

Необходими са години и месеци отдаденост, за да станете завършен full-stack разработчик. Разработчиците на full-stack са като „армия от един човек“ за бизнеси, които работят в забързана среда и трябва да подобряват своите продукти/приложения на често, за да изпълнят очакванията на своите клиенти.

Soft Skills за full-stack разработчик включват:

Гореспоменатите умения и отговорности могат да бъдат променени, за да отговорят на нуждите на фирмата. Разработчиците на full-stack имат силна пазарна позиция, но често трябва да разширят набора си от умения, като придобият нови умения.

Разработчиците с full-stack имат избор от популярни технологични stack-ове:

Редица технологични stack-ове се използват при разработването на интернет и мобилни приложения. Stack е колекция от рамки, езици, платформи и инструменти за разработка на софтуер. Някои от най-често срещаните технологични стекове за разработка на Full Stack са, както следва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *