уеб back-end

Имаме важна задача като back-end разработчици. Ние създаваме програми, които обработват данните на хората и можем да пишем код, който изпълнява различни неща с тях, независимо дали са добри или лоши.

В тази публикация ще разгледаме някои практики, които трябва да запомните при проектирането на back-end приложения.

Уверете се, че имате резервен план

Трябва да сме сигурни, че имаме резервни копия, в случай че някакви ръчни операции или проблеми в нашите приложения ни доведат до загуба на данни.

Наличието на резервни копия е недостатъчно. Ще трябва да проверим отново дали работи. По този начин, ако има някакви проблеми, можем да ги възстановим.

Резервните копия трябва да се съхраняват на няколко места; например поддържаме някои на място, а други в облака.

Имате скриптове за копиране на данни

Трябва да имаме скриптове за автоматизиране на процеса на копиране на едни и същи неща отново и отново.

Няма да се налага да въвеждаме едни и същи инструкции отново и отново по този начин. Ние също така избягваме да правим грешки, докато пишете инструкции.

Скриптовете са последователни, но хората не са.

Преди да пуснете актуализации, имайте план

Ако ние отговаряме за поддръжката на сървъри, трябва да гарантираме, че имаме стратегия за актуализирането им.

Това е нещо, което може да се наложи да правим от време на време.

Надяваме се, че прекъсванията ще бъдат незначителни и няма да се налага да ги прилагаме в извънработно време.

Преди да се опитате да разположите същите надстройки на производствен сървър, определено е добра идея първо да ги приложите към непроизводствени настройки.

Обмисляли ли сте да разширите своето решение?

Трябва да имаме някои стратегии, в случай че трябва да разширим нашите бази данни. Ако достигнат лимита си, може да се наложи да увеличим дисковото пространство, RAM паметта или и двете.

Бихме могли също да използваме разделяне, за да разделим данни между различни сървъри на бази данни.

Грижа за промените в схемата

Промените в схемата също трябва да бъдат контролирани. Преди да изпълним идентични миграции на схеми в производството, трябва да сме сигурни, че те винаги вървят добре.

За щастие повечето рамки и ORM включват вградени функции за миграция на схеми, така че не е нужно да се притесняваме за това.

Ако не, ще трябва да разработим наши собствени скриптове, за да постигнем същата цел.

Добавете мониторинг, за да се уверите, че решението за постоянство е в добро работно състояние

Нуждаем се от механизъм, който да провери дали нашите бази данни работят. По този начин можем да проверим дали нашият сървър на база данни работи.

Ако те паднат или имат други проблеми, ще бъдем уведомени незабавно.

Трябва да използваме решенията, предоставени от повечето уеб или облачни хостове.

Избор на най-подходящото решение за хостинг за нашите приложения

Трябва да изберем подходяща хостинг опция за нашите приложения от самото начало, така че да не се притесняваме за смяна на хостове, ако този, който имаме, не е на ниво.

Има три варианта. Можем да използваме софтуера като услуга, както и да го хостваме самостоятелно в облака или в собствената си инфраструктура.

Уеб хост като Siteground или Bluehost, където можем просто да щракнем с няколко бутона, за да започнем нещата, би бил идеален за софтуер като решение за услуга.

Тъй като те са основно споделен хостинг и нямат много възможности за обработка, това е подходящо за основни приложения с нисък трафик.

Ако се хоства самостоятелно, ще можем да изградим наш собствен сървър и да персонализираме хардуера, както сметнем за добре. Това важи както за облака, така и за нашия собствен хардуер.

За да хостваме в облака, ние използваме виртуални сървъри, които се хостват на собствен хардуер.

Ако използваме собствен хардуер, ще хостваме виртуалните сървъри на нашата собствена работна станция.

Най-гъвкавият вариант, разбира се, е да хостваме собствен хардуер. Това обаче носи най-голямата отговорност и никой няма да ни помогне, освен ако не платим на някой да се справи.

Като цяло трябва да изберем опцията, която най-добре отговаря на нашите нужди. Въпреки това, поради комбинацията от лекота и гъвкавост, все по-голям брой организации поставят своите приложения на облачни сървъри.

Заключение

Ако работим върху back-end, ще трябва да се справим с много трудности. Не само трябва да се тревожим за проектирането на приложенията, но също така трябва да се тревожим за архивиране и сървъри за съхраняване на нашите данни.

Това означава, че в допълнение към способността да проектираме back-end програми, ние също имаме известен опит с сървър и уеб хостинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *