web ux

Знанието как да кодирате вече няма да е достатъчно след 2021 г. Разбирането на частта за опит и целта зад кода е от решаващо значение за разработчиците, за да напреднат както технически, така и странично в кариерата си. В крайна сметка кодът е написан, за да подобри живота на потребителите, а разбирането на основните принципи на UX ще помогне на разработчиците да създадат по-добро изживяване.

Днешният потребителски пазар се насочва към омни-канално изживяване и разработчиците и UX дизайнерите трябва да се концентрират повече от всякога върху създаването на потребителско изживяване, удобно за уеб и мобилни устройства. За да създадат по-добро потребителско изживяване за уебсайта или приложението, което създават, разработчикът и дизайнерът си сътрудничат по-тясно. Основната причина за премахването на приложението се дължи на проблеми със софтуера.

Поради лошо потребителско изживяване над 90% от изтеглените приложения се изтриват след едно използване. Според статистиката 80% от потребителите никога не се връщат към уебсайт с лошо потребителско изживяване. Ето защо дизайнът на потребителското изживяване е толкова важен при разработването на софтуер и приложения. Потребителите изискват забележителни преживявания от приложенията и уебсайтовете, които използват ежедневно. Те никога не предоставят втора промяна на софтуера. Нека разгледаме по-отблизо защо разработчиците искат да изучават UI/UX дизайн в тази публикация.

1. Опит срещу интерфейс

Преди да навлезем в подробностите, нека дефинираме термините Потребителски интерфейс (UI) и Потребителско изживяване (UX) (UX).

Потребителският интерфейс се отнася до това как потребителят взаимодейства с уебсайт или приложение. С други думи, потребителският интерфейс (UI) е точката, в която потребителят взаимодейства с дигитален продукт или услуга. Те са разделени на три групи. GUI, VUI и базираните на жестове интерфейси са примери за графични потребителски интерфейси.

Графични потребителски интерфейси: Графичните икони се използват от потребителите за взаимодействие с технологични устройства. Работният плот на компютъра е най-добрата илюстрация.

Потребителите взаимодействат с програмата, използвайки гласовете си чрез интерфейс с гласово управление. Siri, Alexa и други подобни услуги са примери.

Потребителите взаимодействат с областите на 3D дизайн чрез движения в реалния свят, като например в игрите с виртуална реалност (VR).

Потребителското изживяване, от друга страна, се отнася до цялостния външен вид и усещане на уебсайт или приложение. Крайното впечатление на потребителя от продукт или услуга се нарича UX.

2. Влиянието на потребителското изживяване върху разработката на софтуер

Всяка разработка на приложение изисква UX и UI дизайн. Пет убедителни аргумента показват необходимостта от поставяне на по-голям акцент върху дизайна по време на разработването на продукта. Според проучване, 97% от избора на потребителите се влияе от опита на продукта.

  1. Използваемост

Хората няма да обичат да използват софтуер или приложения, които работят добре, но не са удобни за потребителя. Потребителят трябва да бъде привлечен и задържан от програмата. От страна на разработката, потребителският интерфейс и опит са приоритет.

2. По-евтино развитие

Идентифицирането на критичните точки и трудностите на клиентското изживяване преди разработката може да ви спести време, когато става въпрос за актуализиране на кода.

3. По-кратко време за развитие

В цикъла на разработка страхотната UX и UI конфигурация спестява време.

4. Увеличете доходите си

Хората предпочитат да изтеглят или да плащат за програма, която отговаря на техните изисквания и е лесна за използване. Ако създадете продукт с полезен потребителски интерфейс и UX, ще видите засилване в покупките и изтеглянията на приложения.

5. Подобрено задържане на клиенти

Приложенията, които са лесни за използване, ще накарат потребителите да се връщат. Приложението ще стане съществена част от ежедневието им. Ако създадете ужасно потребителско изживяване, то ще остави трайно впечатление. Преди внедряването, разработчикът трябва да открие недостатъците на дизайна.

3. Отличен дизайн на потребителското изживяване насърчава създаването на продукт, който е по-ориентиран към потребителя.

UX дизайнът ви дава представа какво искат вашите потребители от продукта, върху който работите. Това е най-важният аспект на продуктовия дизайн. На всеки етап от разработката потребителските проучвания и тестовете за използваемост демонстрират как е нараснал удобният за потребителя продукт.

Провеждайте потребителско проучване и говорете с крайните потребители, за да разберете техните изисквания, преди да разработите продукт. Изследването ще помогне за разработването на възможно най-доброто приложение или софтуер за потребителско изживяване.

В края на деня строителите (в този случай разработчиците) трябва да знаят как ще изглеждат те.

4. Използвайте UX дизайн, за да увеличите популярността на продукта.

Според проучвания, приблизително 67% от клиентите са по-склонни да купуват продукт, ако потребителското им изживяване е положително.

Създаването на прост потребителски път или подготовката на най-доброто изживяване за крайния потребител увеличава задържането на клиентите и запазва настоящите клиенти. Това увеличение на продажбите на стоки.

BugReporting е платформа за обратна връзка с потребителите на уебсайтове и приложения. Потребителите могат да записват пълна видео обратна връзка, като го използват. Данните също се улавят, така че всички грешки, с които се сблъскват потребителите, могат да бъдат възпроизведени. Инструментът за отчитане на грешки е автоматизиран инструмент, който позволява на разработчиците и дизайнерите да видят специфичните недостатъци, които са видими за потребителите в потребителския интерфейс/UX.

5. По-ниски разходи за разработка и недостатъци

Когато включите очакванията на потребителите в процеса на разработка на вашето приложение, ще видите значително намаляване на UX проблемите по-късно в продуктовото пътуване.

Преди да разработите продукт, основното разбиране на UX дизайна ще помогне да се определи кои функции няма да работят за потребителя. Макетите и прототипите ще намалят вероятността от грешки, свързани с потребителите, като същевременно ще съкратят периода на разработка. С прототипирането разработчиците могат да направят информирана преценка за разработката на софтуер.

6. Потребителският опит е от решаващо значение за софтуерната архитектура

Само разработчиците могат да постигнат висока производителност и стабилност на софтуера. Тези двама души са невъзпетите герои на UX дизайна.

Посетителите на уебсайт, например, ще изоставят страницата, ако отнема твърде много време за зареждане. Неадекватната скорост на зареждане може да бъде причинена от ненужни пренасочвания, забавяния на сървъра, големи снимки, големи CSS, HTML, JavaScript файлове, сложни анимационни ефекти или приспособления за страници и т.н. За да подобри потребителското изживяване, разработчикът трябва да коригира тези недостатъци. Да приемем, че зареждането на сайта отнема повече време поради прекъсване на сървъра. В такива случаи програмистът ще трябва да избере подходящ хостинг доставчик за своя уебсайт. Разработчикът ще подобри потребителското изживяване, достъпността на продукта и използваемостта по този начин.

7. Оскъдни ресурси

Няма да намерите специализиран ресурс за проектиране в много стартиращи компании или малки фирми. Разработчици, които не могат да си позволят да наемат дизайнер,  желаят да поемат проекти изцяло сами (или изискват да харчат парите другаде). Те ще могат да изучават продуктов дизайн, докато намерят полезен ресурс.

Друга важна мотивация за инженерите да разбират дизайна е да си сътрудничат с дизайнерите по-успешно. Ако разработчикът познава основите на дизайна, той или тя ще може да създаде страхотен потребителски интерфейс и да подобри потребителското изживяване.

Връзката между дизайнера и разработчика се подобрява в резултат на изучаването на дизайна. Корекциите на потребителския интерфейс на дизайнера са лесни за разбиране от разработчика. За разработване на приложения обучението позволява на разработчика да види дизайна през очите на дизайнера.

8. Използване на уеб браузър за създаване на дизайни

Много дизайнери се колебаят да проектират в браузъра, тъй като за това трябва да са запознати с подходящото CSS и HTML програмиране или кодове. Ето защо това е фантастичен избор за инженери, които тепърва започват в областта на дизайна.

Днес има множество инструменти и плъгини за браузър, които да ви помогнат да създадете своя браузър. Това прави нещата по-лесни за разработчика и дизайнера. Sketch, Axure, InVision Studio, Craft, Proto.io, Adobe XD, Webflow, Figma и други са едни от най-полезните инструменти за кодери и UI/UX дизайнери.

9. Front-end разработка и дизайн на потребителското изживяване

За разлика от front-end разработчиците, не всички дизайнери се нуждаят от познания за кодиране, което не означава, че са необходими познания за UX. Въпреки това, както UX дизайнът, така и програмирането на front-end се представят по-добре заедно. Ако front-end разработчикът има и двете умения, той или тя ще може по-добре да създава смислени и полезни програми. Ученето ще преодолее пропастта между дизайнера и разработчика, позволявайки на приложението да бъде завършено по начин с гарантирано качество.

До 2029 г. се очаква нуждата от инженери по програмиране да нараства с постоянен темп от 22%. Компилацията на заданията изпреварва всички разработчици със специализация в потребителското изживяване. Тъй като потребителите са най-важният аспект от разработката на всяко приложение или уеб приложение, много наематели търсят хора със силни умения за разработка на софтуер, като UX дизайнът е приоритет. Като разработчик може да разширите хоризонтите си, като продължите да учите. Основното разбиране на дизайна на потребителското изживяване може да ви помогне да получите идеалната си работа.

11. Осигурява по-голяма възвръщаемост на инвестициите (ROI)

Щастието на клиентите се влияе от UX и като следствие, това ще осигури по-голяма възвръщаемост на инвестициите в дългосрочен план. От решаващо значение е да осигурите възможно най-доброто потребителско изживяване от момента, в който потребителят взаимодейства с вашия продукт.

Най-добрият UX дизайн ще поддържа вашите потребители ангажирани с вашето приложение и ще ви помогне да изградите лоялност към марката. Ако хората са доволни от продукта, те ще кажат на другите за него. Това ще увеличи броя на входящите потенциални клиенти и приходите, които получавате. Основите на UX ще имат пагубно влияние върху потребителския интерфейс, ако разработчикът не ги схване. Според проучване, организациите, които инвестират в UX дизайн, могат да подобрят продажбите с поне 30%.

12. Придобийте нови умения, за да допълните съществуващите си способности.

Ще се изтласкате от зоната си на комфорт, като придобиете нови умения като UX. Много платформи предоставят както безплатни, така и платени онлайн курсове за проектиране на потребителско изживяване.

13. Развийте неавтоматизирани умения

Подобрете знанията си по следните теми.

Потребителска съпричастност: Разбирането на нуждите на клиента е от решаващо значение за UX дизайна. Имаме нужда от разработчик, който да създаде продукт, съобразен с нуждите на клиента.

Подобрена комуникация: Разбирането на жизнения цикъл на разработка от край до край ще позволи на програмистите да комуникират по-ефективно както вътре, така и извън компанията. Пропастта между екипите за разработка и дизайн ще бъде преодоляна чрез по-добра комуникация.

Прототипиране: Имам известен опит в прототипирането като разработчик, но не много по отношение на съдържанието на UX. Прототипирането отнема 52,1% от времето на дизайнерите, според проучването. Програмистът ще може да даде по-добро потребителско изживяване, ако разработчикът допълнително разбира UX прототипа.

14. Приложете кода си в действие, за да подобрите потребителското изживяване.

Анализирайте UML файловете, свързани с разработването на продукти, и разберете по-добре нуждите на клиентите, като разгледате личността на потребителя или картата на пътуването на клиента. Това ще пропилее време, ресурси и пари, ако не разберете прозрението на потребителите и не проектирате продуктова функция, която не отговаря на нуждите на потребителя. Той няма да отговори на изискванията на крайния потребител.

За постигане на гарантиране на качеството и минимизиране на технологичните ограничения, повечето вътрешни дизайнери си сътрудничат с екипа за разработка през целия жизнен цикъл на разработка на продукта.

15. Емпатията към клиентите ви може да ви помогне да се откроите в света на бизнеса.

Щастието на клиентите ще се увеличи, ако разбирате нуждите на клиента и предлагате продукт, който им отговаря. Вероятността за успех на продукта естествено се създава от щастието на потребителя. Много работодатели търсят разработчик, който може да схване нуждите на потребителите и да създаде удобен за потребителя софтуер. Изучаването на UI и UX ще ви помогне при създаването на практични продукти.

Последни мисли

UX дизайнът е забавна част от процеса на разработка. Докато разработват софтуер, разработчиците с опит в дизайна могат да бъдат креативни, адаптивни и рационални. Дизайнът и разработката са неразривно свързани. Овладяването на вашите дизайнерски умения ще ви мотивира да продължите да създавате невероятни приложения. Основните принципи, изброени по-горе, ще ви помогнат да разберете защо UX дизайнът е толкова важен в развитието. Развийте уменията си и станете по-добър програмист. Това е 2021 г., годината на обобщения специалист, и вашата способност да свързвате способности, които са съвместно зависими, но имат големи пропуски в комуникацията, ще бъде високо ценена и търсена, особено в по-малки работни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *